Startsida / Inlägg

Nu finns inga ursäkter, Linköping

av Jonas Gustavsson

Det har blivit en del Linköping i den här kolumnen på sistone – men vi får dra det en veva till.
Östgötarna var ett av få lag som verkligen värvade innan övergångsfönstret stängde (i övrigt handlade det mest om dubbellicenser).
Klubben hade länge aviserat att man letat efter förstärkningar i offensiven där man upplevt att det fanns tomrum – och när klubben väl fick napp så fick man det rejält. Det var ingen småfisk som drogs upp i fiskdammen, om man säger så.
Först kom Christian Mattsson, en spetsforward av högsta SSL-klass. Han visade kvalitet redan i debuten.
I samma veva som Mattsson blev klar skrev jag att laget nog hade önskat en center också, men att det inte går att få allt på en begränsad marknad.
Då fiskade klubben upp tjeckiske landslagsmannen Milan Tomasik som lämnar ett tokhajpat och kvaddat Visby för att spela SSL-innebandy igen, och han gjorde det ju stundtals riktigt bra under tiden i Dalen. Att det är en spelare som tillför på SSL-nivå är det ju inget snack om.
På en smal marknad är det så klart ett abnormt styrkebesked av Linköping att landa de här två spelarna.
Det gör att det i princip finns en helt ny kedja (nåja, det krävs tre för att dansa, men ändå) att tillgå, vilket både spetsar och breddar laget.
Från att ha sett lite tunna ut framåt så ser Linköping nu verkligen ut som ett lag som ska kunna utmana om medaljerna.
Nu finns inga ursäkter längre.
Laget har seriens bästa målvaktsduo där både Henrik Qvist och Robin Laakso håller som SSL-etta.
Laget har fem landslagsmässiga backar.
Laget malde på tre kedjor redan innan, men med Mattsson och Tomasik in så spetsas de enheterna ytterligare, konkurrensen vässas och det som pekats ut som lagets svaghet är borta.
Som sagt: det finns inga ursäkter nu.
Linköping ska vara ett lag som utmanar om medaljerna.
Blir inte laget topp-4 i serien – just nu är man sexa – så kan jag garantera att det inte finns något lag som kommer att vilja välja östgötarna som slutspelsmotståndare i kvartsfinalen.

***

Då tippar vi resten av matcherna den här helgen, herrarna först ut.

Söndag:

Pixbo – Granlo 1: Granlo slåss med näbbar och klor för att fixa nytt kontrakt och kan vid seger mot Pixbo sätta ordentlig press på Sirius eftersom man i så fall skulle kliva förbi i tabellen (Sirius spelar omgångens match först under måndagen). Sundsvallslaget kan utmana alla lag i serien och kan mycket väl störa Pixbo, men jag har ändå svårt att se laget vinna mot serieettan. Tippar etta.

Warberg – Mullsjö 2: Senast lagen möttes, i Kinnarps Arena, så vann Mullsjö med förkrossande siffror (9-1). Så stort var dock inte spelövertaget, men västgötarna var betydligt effektivare än hallänningarna. Just den offensiva trubbigheten är ett aber i Warberg och fäller troligen laget här också. Tror att Mullsjö tar en solid seger.

Växjö – Gävle 1: Förutsättningarna är enkla för Gävle – laget måste ta poäng mot Växjö för att hoppet om fortsatt SSL-spel ska leva vidare. Blir det noll pinnar så är det kört, så väl i praktiken som i teorin. Växjö är dock bra, vann första mötet med klara 10-3, och är givetvis skyhöga favoriter. Det favoritskapet tror jag också att man pallar – det blir en etta.

Karlstad – Linköping 2: Ett boostat Linköping, både Christian Mattsson och Milan Tomasik har anslutit vilket gjort att man i princip fått in en helt ny kedja, känns på gång trots att det ”bara” blev en övertidsseger mot Warberg senast. Karlstad har förvisso dubbla hemmasegrar i bagaget, men jag tror inte man rår på Linköping. Tvåa, men inga stora siffror.

Måndag:

Falun – Sirius 1: Sirius agerar som ett helt annat lag nu jämfört med när det var som mörkast under hösten och har inte minst en Billy Nilsson i kanonform. När Uppsalalaget nu ställs mot Nilssons gamla klubb tror jag dock inte att det spelar så stor roll – Falun ska helt enkelt vara ett par klasser bättre än gästerna och känslan är att det blir en tämligen solid hemmaseger.

Och så damerna, som kör full omgång under söndagen:

Jönköping – Dalen 2: Dalen föll mot Linköping under lördagen – och här kommer mer eller mindre en måstematch om drömmen om slutspel ska leva vidare för Umeågänget. Det skiljer sex poäng upp till nykomlingarna Linköping och Malmö. Dalen måste passera båda om det ska bli slutspel. Tror Dalen pallar pressen och tippar tvåa.

Endre – Pixbo X: Toppmatch och intressant möte mellan två lag som inte var speciellt nöjda i fredags. Endre tappade en 4-1-ledning till 4-4 mot Täby medan Pixbo övertidsföll mot Karlstad borta. Poängtapp som inget av lagen hade räknat med. Endre vann första mötet och är urstarka hemma, samtidigt som Pixbo är försvarsstarka. Doftar kryss.

Huddinge – Karlstad 2: Både Huddinge och Karlstad jagar slutspel och är sex respektive fyra pinnar från åttondeplatsen – med bara sex matcher kvar att spela. Således är detta en nyckelmatch för båda lagen. Båda behöver vinna för att haka på i slutspelskampen. Karlstad känns betydligt vassare just nu och är stärkta av segern mot Pixbo senast. Tippar tvåa.

Rönnby – Uppsala X: Oerhört intressant match så klart. Uppsala har vunnit alla matcher under 2016, och har bland annat tvålat dit Endre. Känslan är att det blir poäng mot något svajande Rönnby också. Hemmalaget föll mot Kais Mora senast och har tre förluster på de fyra senaste matcherna. Kryss ligger nära till hands.

Kais Mora – Malmö 1: Kais Moras form har varit sisådär ett tag, men laget tog en stark seger senast då Rönnby slogs tillbaka på bortaplan och hemvändaren Amanda Larsson visade omgående att hon blir en tillgång. Malmö är bra borta och har mycket att spela för i slutspelskampen – men jag tror inte det räcker. Etta.

Iksu – Falun 1: Ettan mot jumbon – det kan så klart bara gå på ett sätt. Frågan handlar inte om Iksu kommer att vinna, utan hur stora siffror det kommer att bli. Det finns en uppenbar risk att det här kan rinna iväg. Rejält.

Täby – Linköping 1: Klurig match. Täby har lyft sig efter tränarrockaden och har flera fina insatser bakom sig, inte minst fredagens kryss mot Endre. Dock: truppen är tunn, Jennifer Stålhult borta och Louise Wickström fick kliva av senast. Täby har inte råd med för mycket frånvaro. Linköping är bra – men jag tror ändå Täby plockar hem det här i kraft av vassare spets.

***

Intensiv söndag – som vanligt!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB