Uteblivna rubriker – men nu är ångloket igång

av Jonas Gustavsson

Mullsjö har verkligen hittat formen igen. Efter fyra raka förluster så har laget tagit tre raka vinster och nu kom en distinkt 6-3-seger borta mot Warberg.
Segern var klarare än siffrorna ger sken av.
Mullsjö var en eller två klasser bättre.
Härföraren David Gillek var riktigt vass, satte dubbla mål och gjorde totalt tre poäng, och visade hur bra han kan vara när han håller sig i skinnet (ja, nu drog han förvisso på sig ett par utvisningar, men det var dubbelutvisningar).
Det har varit ganska tyst om David Gillek sedan han gjorde comeback där efter jul, efter att ha avtjänat sin avstängning på totalt nio matcher.
Positivt på ett sätt, eftersom många rubriker de senaste två säsongerna varit ganska mörka.
Negativt på ett sätt, eftersom han ska vara rubrikernas man ur innebandypositiva vinklar.
Gillek var en av de bästa mot Warberg – och formen är på uppåtgående.
Han är enormt viktig för Mullsjö.
– Det var en av mina bättre matcher i år. Lite poäng och bra stäm i femman, sa han när jag pratade med honom.
Han menar också att det tagit lite tid att komma igång efter den långa frånvaron i höstas:
– Det har tagit ett tag att komma ikapp och in i spelet med tanke på att jag inte kunnat spela så mycket, men nu känner jag att jag börjar hitta mitt vanliga spel igen. Det känns bra.
Mullsjö klarade sig bra utan Gillek, men det är klart att han höjer laget ytterligare, och inte minst kommer vara en viktig bricka i slutspelet.
Känslan är att ångloket är igång.
Annars är Mullsjös styrka bredden, tycker jag.
Mullsjö maler på med tre femmor, trots att Henrik Olofsson och Kim Ganevik är skadade, och vinner ändå. Det är starkt.
När jag skulle lista SSL:s 25 bästa lirare så hade jag bara en Mullsjö-spelare med – Kasper Hedlund, även om David Gillek säkert platsat om han lirat fler matcher – trots att laget är med i toppen, och det är lite talande. Mullsjö saknar kanske de absolut största stjärnspelarna, men har å andra sidan massor av riktigt bra spelare.
Nye Daniel Hernandez – ett mål och en assist idag, i sin andra SSL-match – fortsätter dessutom att leverera, vilket spär på alternativen ytterligare.
– Han är vass. En lurig spelare. Konstigt att ingen värvat honom innan. Med lite finslipning blir han riktigt bra, sa Gillek, och höll med om bredden:
– Vi har bredden. Det spelar kanske inte så stor roll nu när vi spelar en match i veckan, men blir än mer tydligt när vi spelar tre matcher i veckan i slutspelet. Vi har någon seger kvar innan vi är klara för slutspel, det är första målet, men om vi kommer dit så kommer vi vara fräscha för vi har inte nött så hårt på våra spelare. Bredden är verkligen viktig för oss.
Mullsjö är uppe som fyra i tabellen nu.
Där man ska vara ungefär.
Warberg?
Nja, blixtrade till, men var ändå aldrig nära Mullsjö.
Magnus ”jag ska bara spela i januari” Svensson hade några chanser men fick inte in någon boll. Den där rekordjakten (han är ett mål från att tangera Hannes Öhman som SSL:s bästa målskytt någonsin) har blivit en segdragen historia.

***

Christian Mattsson.
Vilken lirare alltså.
I första perioden mot Karlstad så snurrade han upp Christian Persson något otroligt i ett byte, bland annat med en tunnel, och visade prov på sin blixtrande teknik.
Vilket fynd Linköping har gjort där.
Jag har sett en massa innebandymatcher i år, men Mattsson har trollat mer på sex perioder än någon annan spelare (sorry, Alexander Rudd) gjort på hela säsongen. Så känns det i alla fall.
Linköping vann med 3-1 mot Karlstad till slut. Förblindas dock inte av siffrorna, det var bättre spel än målkvoten gjorde gällande (för er som alltjämt envisas med att värdera underhållning i mål), och Linköping var klasser bättre och borde ha vunnit med bredare marginal.
Karlstad kämpade, slet och försvarade sig mot en malande Linköping-maskin med flyfotade backen Tobias Gustafsson i högform. Det kunde absolut ha runnit iväg, så starkt av Karlstad att ändå hålla ihop matchen som man gjorde.
Viktig seger för Linköping så klart, eftersom Dalen vann igår och både Mullsjö och Växjö vann idag. Det pågår en tuff kamp om topp-4-platserna i tabellen.
Karlstad?
Nja, förlust mot Granlo innan, och mot Linköping nu. Gapet upp till slutspel är fem poäng. Känns tveksamt om värmlänningarna – som glädjande nog hade Adam Colling tillbaka i spel mot Linköping – orkar blanda sig i slutspelsstriden.

***

Granlo misslyckades med att sätta press på Sirius i tabellen. Laget föll mot Pixbo på bortaplan.
Trots en storstilad insats av bröderna Johan Samuelsson och Anton Samuelsson som levererade tre respektive fyra poäng.
En ruff start fällde gästerna:
Pixbo sprang ifrån till en 5-1-ledning, innan Granlo började knapra ikapp och var så nära som 6-5. Men till slut så var serieettan för stark och drog ifrån i den sista perioden. Slutresultat: 9-6.
Backarna fortsätter att leverera för hemmalaget:
Tim Wiklund gjorde två mål.
Martin Östholm och Jesper Andreasson gjorde varsitt.
Väntad seger för Pixbo, så klart.
Laget ångar på mot en ny serieseger.

***

Gävle tog ledningen med 2-0 borta mot Växjö redan innan två minuter var spelade – men sedan tog det roliga slut för nykomlingen.
Växjö utjämnade, tog ledningen och drog ifrån – och till slut blev det 8-2.
Gävle gjorde det okej, men orkade helt enkelt inte hela vägen ut, och sista perioden så rasade det också samman.
Därmed är SSL-sejouren för Gävle definitivt över. Laget kan ta maximalt 20 poäng och Sirius ovanför strecket har 21 poäng.
Det har förvisso varit klart länge i praktiken, men nu är det klart även i teorin.
Annars då?
Växjö gjorde det som behövdes, men inte så mycket mer.
Laget malde på och vann klart till slut.
Smålänningarna hade en tvåmålsskytt: passningsgeniet Filip Kjellsson som överraskade med två distinkta skott.
Först efter ett genombrott, där han tog avslut själv.
Sedan ett riktigt hockey-slagskott.
Inte ofta man ser från honom, inte.
För övrigt var det många snygga mål, dels distinkta skott, dels öppnande sidledspassningar.
Stabil seger för Växjö, helt enkelt.

***

Uppsala.
Snacka om att ånga på. Sensationslaget besegrade Rönnby med 2-1 på bortaplan – Frida Eriksson kontrade in segermålet i slutminuterna – och har nu tagit åtta raka segrar.
Åtta raka.
Grymt starkt så klart.
– Åtta raka segrar talar för sig självt. Vi är i riktigt bra form, sa lagkaptenen Frida Bäfve när jag surrade med henne efteråt.
Helt rätt, åtta raka talar för sig självt.
Säsongen är sensationell. Ni kan allt nu: Uppsala tappade ett gäng spelare inför den här säsongen, bytte tränare, ändrade spelsystem, räknades ut.
Just Frida Bäfve fick sitta och försvara sig och laget på upptaktsträffen på Casino Cosmopol i höstas:
– Jag förstår hur folk tänkte inför säsongen med tanke på att vi hade ny tränare, tappat spelare och hade ett oprövat lag. Det konstiga är att folk fortfarande tuggar om att vi inte håller och att vi bara är inne i en bra period, sa hon när jag tog upp det.
– Jag tycker vi bevisat att vi är så här bra. Det är inte någon formtopp eller tur, vi är ett riktigt bra lag.
Hon har en poäng.
Jag själv sitter i samma båt.
Trots lagets framfart, trots att man levererat resultat hela säsongen, så har jag svårt att se Uppsala som en utmanare i slutspelet.
Varför?
Bra fråga.
Laget är ju inte lika vasst på pappret som stjärnlagen, vilket är en del i det. Sedan att Uppsala har få skalper mot de stora lagen. Att segermarginalerna, även mot lagen på undre halvan, är små.
Det är svårt att pränta in Uppsala som topplag i skallen, helt enkelt.
Bredden och hängivenheten är lagets styrka:
– Vi har ingen landslagsspelare eller storstjärna, men ett jämnt lag med en hög lägstanivå. Det är en sliten klyscha, men inget lag är starkare än svagaste länken, och vi har ett jämnt och bra lag, sa Bäfve.
Någonstans har en förhoppning om att Uppsala ska skrälla i kvartsfinalen börjat födas. Eller ja, förhoppning är fel ord, men daminnebandyn skulle absolut må bra av en rejäl skräll, en uppstickare som spräcker dominansen från de så kallade etablerade topplagen. Det hade verkligen skjutit in mer energi i slutspelet och SSL i stort.
Kan Uppsala skrälla i en kvart?
Ja, jag säger skrälla.
Jag tror inte det.
Men jag har å andra sidan inte trott på laget på hela säsongen.
– Vi får slå ur underläge i slutspelet, men det har vi gjort hela säsongen och stormtrivs med det. Utifrån känner vi ingen press för fem öre, vi sätter bara lite lagom press på oss själva, sa Bäfve.
Vad ska man tro egentligen?

***

Söndagens matinéföreställning mellan Endre och Pixbo är ett bevis för att det inte behöver lastas in mål till höger och vänster för att skapas bra underhållning i innebandy.
Kul match mellan två bra lag. Det smällde inte minst en hel del i närkamperna. Just den delen gav lite slutspelsvibbar.
Det är ju inte otänkbart att de här två lagen drabbar samman i slutspel heller.
Lagen har haft en tuff kamp i år:
Första mötet vann Endre med 3-1 på bortaplan.
Returmötet, dagens match, vann Pixbo med 2-1 sedan Stephanie Boberg skickat in båda målen för gästerna.
Första gången som Endre lämnade ICA Maxi Arena utan poäng, således.
Hemmalaget skapade sina chanser, men Pixbo lyckades med mycket skicklighet, och en gnutta tur, att freda sig från allt utom 1-0-bollen som Endre mer eller mindre snubblade in efter lite turliga studsar.
Pixbo hade också sina chanser, men Endre försvarade sig bra. Båda Boberg-målen kom efter distinkta skott.
Alltså:
Totalt sju mål på två matcher mellan de här två lagen.
Det är väldigt lite i innebandy.
Tätt, tufft och jämnt, som det ska vara.
Och:
Pixbo har bara en gång under säsongen lämnat sin hemmahall utan poäng. Just det, mot Endre.
Endre har bara en gång under säsongen lämnat sin hemmahall utan poäng. Just det, mot Pixbo.
En slutspelsserie mellan de här två lagen hade varit mumma.

***

Mer dam idag:

Jönköping – Dalen 4-5: Det var ett måste för Dalen att vinna borta mot Jönköping om drömmen om slutspel skulle fortsätta kännas realistisk – och det lyckades Umeålaget med, om än med knapp marginal. Hemmalaget vann skotten med 27-19 och det var likaläge tills slutminuterna av andra perioden innan Dalen kunde ta ledningen och sedermera hålla undan till seger.

Huddinge – Karlstad 5-4: Karlstad sköt 4-2 med bara sju minuter kvar att spela – men det räckte inte till seger. Istället tog Huddinge en timeout i samband med 4-2-målet och satte sedan tre mål på fyra minuter och Elin Roos fixade segern när hon matade in 5-4 med dryga två minuter kvar att spela. En oerhört viktig seger för Huddinge som därmed hakar på i slutspelskampen.

Kais Mora – Malmö 8-3: Mål i comebacken senast, fyra poäng i hemmadebuten. Amanda Larsson har fått en strålande start på sin återkomst till Kais Mora och hade klubban i hälften av målen mot Malmö, med en kasse och tre assist. Mästarna har ju hackat en del på sistone, men verkar nu vara på rätt väg med några bra insatser i ryggen.

Iksu – Falun 12-0: Klar seger för Iksu så klart, och det rann inte iväg så där obehagligt mycket som jag trodde att det kanske skulle göra. Tre mål vardera av Emelie Wibron och Amanda Delgado Johansson, för övrigt. Skottstatistiken? 68-7…

Täby – Linköping 6-5: Täby vann till slut, men det satt långt inne mot ett kämpande Linköping. Täby låg förvisso aldrig under, men förmådde inte heller skaka av sig gästerna som bet sig fast målmässigt. Ranja Varli är föresten fortsatt glödhet: hattrick på 82 sekunder mot Endre följdes upp med sex poäng mot Linköping – hon var alltså inblandad i samtliga Täby-mål. Uppe som fyra i poängligan nu.