Startsida / Inlägg

Från friplats till slutspelsplats

av Jonas Gustavsson

Slutspelskampen i damernas SSL intensifieras.
Idag klipptes min favorit, nykomlingen Linköping, av från kampen efter att ha hemmatorskat mot Uppsala.
Fyra lag kvar som slåss om en plats.
Eller egentligen tre, för jag tror inte Huddinge har mycket till chans. Förutom att laget måste göra en bragd och slå serieettan Pixbo – vilket känns närmast nog omöjligt – så måste laget också förlita sig på att Malmö, Dalen och Karlstad alla torskar sina matcher. Nej, det händer inte.
Det här står mellan Malmö, Dalen och Karlstad.
Just nu är det fördel Malmö, som är åtta, en pinne före de två konkurrenterna.
Men det kunde ha varit annorlunda.
För vilken matchboll Karlstad höll på att skaffa sig. Laget ledde med 3-2 borta mot Täby och såg ut att gå mot tre poäng, vilket skulle inneburit att laget var åtta inför sista omgången där man ställs mot tokjumbon Falun. Det hade varit en matchboll att bara smasha in.
Men Täby kvitterade med fem sekunder (!) kvar och vann sedan i sudden.
Karlstads trea och matchboll förvandlades till en pinne och ett läge där man måste vinna (kryss kan förvisso räcka, men tveksamt) i sista omgången, samt förlita sig till andra resultat.
Nu är det Malmö som har matchboll istället.
Trots smällen mot Iksu idag.
Och vilken resa skånskorna gjort: föll i SSL-kvalet mot Linköping ifjol, men fick en friplats eftersom Djurgården drog sig ur, och nu har man en slutspelsplats i egna händer inför sista omgången. Under debutsäsongen.
Otroligt imponerande.
Det här kan vara början på något stort för Malmö, ett ungt lag som bara blir bättre och bättre, som samlar mer och mer rutin, och som – under förutsättning att man får hålla laget intakt, och att storstjärnan Ellen Rasmussen blir kvar – kan växa ytterligare kommande säsong.
Sista matchen blir dock en rysare – mot Linköping.
Lagens SSL-kval ifjol var ett hett möte och skapade en rejäl rivalitet mellan klubbarna, och den sitter i. Linköping har inget att spela för i sista omgången, men kommer inte att ge sig, man vill inte ge Malmö något gratis.
Det är jag säker på.
Dalen har smugit med också, och är med i slutspelskampen.
Det är en öppen sista omgång:
Huddinge – Pixbo
Malmö – Linköping
Dalen – Rönnby
Karlstad – Falun
Alla slutspelsaspiranterna spelar på hemmaplan. Jag ger som sagt inte Huddinge några vidare odds, men alla andra lag kan mycket väl vinna.
Karlstad s-k-a vinna mot Falun. Så är det bara.
Malmö och Dalen spelar öppna matcher, kan bli både vinst och förlust.
Slutspelskampen lever verkligen in i sista omgången.

***

Matcherna idag:

Linköping – Uppsala 3-4: Nej, det blir inget slutspel för nykomlingen Linköping. Det står klart sedan laget förlorat hemmafajten mot Uppsala. Det är lätt att peka på försäljningen av Amanda Larsson som den stora anledningen – men Linköping har ändå kämpat på bra sedan stjärnan försvunnit, men visst, hade hon varit kvar hade man haft större vinstchans. Men så är det. Trendbrott för Uppsala som innan segern hade tre raka nederlag.

Endre – Jönköping 5-2: Väntad seger för Endre så klart, även om siffrorna kanske kändes i underkant. Gotländskorna har haft några sådana matcher på slutet känns det som, där segersiffrorna inte rasat iväg som man kanske väntat, men å andra sidan har det oftast blivit tre poäng in på kontot. Och ändå det som räknas. Eller som Anna Jakobsson skrev på Twitter: ”Vi hoppar så högt som ribban ligger”.

Iksu – Malmö 7-2: Som väntat klar seger för offensiva maskinen Iksu – och två nya baljor av Emelie Wibron som därmed alltjämt håller undan i skytteligan, där hon nu är uppe på 48 mål jämfört med Malin Andréason, Kais Mora, och hennes 46 påsar. Trots storförlusten så behåller Malmö åttondeplatsen i tabellen – och har allt i egna händer inför sista omgången. Starkt.

Rönnby – Huddinge 7-2: 0-0 efter första och efter att Rönnby sopat in 3-0 i andra, så kom Huddinge tillbaka med två reduceringsbollar. Men sedan orkade inte det decimerade laget – och torskade med hela 5-0 i sista akten. Hoppet om slutspel lever dock kvar för Huddinge in i sista omgången. I alla fall i teorin. I praktiken så känns det nästan omöjligt: då måste laget vinna mot ettan Pixbo, samtidigt som Malmö, Dalen och Karlstad torskar.

Täby – Karlstad 4-3 (ot): Karlstad lyckades sno med sig en pinne från Täby, men ville nog haft tre. Värmländskorna ledde med 3-2 efter 59:55 – innan Täby kvitterade och sedan även fixade extrapinnen. Allt i egna händer inför sista omgången förvandlades till tuffare utgångsläge alltså, men den enda poängen kan ändå bli värdefull. Karlstad är en pinne efter åttan Malmö inför sista omgången, och möter då tokjumbon Falun, samtidigt som Malmö ställs mot Linköping och Dalen mot Rönnby.

***

Matcherna igår:

Pixbo – Kais Mora 7-3: Grymt styrkebesked av Pixbo så klart, inte minst siffermässigt där serieledarna brukar vinna på sin starka defensiv, men här bombade man in sju mål framåt vilket är lite kors i taket. Frida Ahlstrand, Cecilia Habib Westh och Alicia Fylke blev alla tvåmålsskyttar – och ett styrkebesked att vinna med sådana siffror trots att största spetsen (Sara Helin) uteblev från matchprotokollet. Kais Moras segersvit är därmed slut – men Anna Wijk lyckades som brukligt krångla sig till en poäng, denna gång en assist.

Falun – Dalen 4-9: Väntad seger för Dalen så klart. Mikaela Palmér slog till med hela fem (!) mål. Sandra Larsson matade in ett hattrick. Två spelare fixade alltså åtta av nio mål för Umeågänget. Och nu lever slutspelsdrömmen in i sista omgången. Laget är nia i tabellen, en pinne efter Malmö, men har bättre målskillnad.

***

Skön vecka väntar: herrarnas SSL-slutspel drar igång – och damernas sista omgång, med slutspelsavgörandet och kvartsfinalvalen, väntar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB