Startsida / Inlägg

Det här var SSL 2015/16

av Jonas Gustavsson

Säsongens…

… mästare
Pixbo, som efter en fenomenal vinter där man inte torskade en enda match i slutspelet och bara registrerade en enda förlust efter ordinarie tid under hela säsongen, lyfte välförtjänt bucklan på damsidan medan Storvreta, efter fjolårets makalösa kollaps, fick den ultimata revanschen och vann på herrsidan, klubbens fjärde guld på sju år.

… nyförvärv
Det finns så många – men keepern Måns Parsjö-Tegnér har varit en total jackpott för Dalen och Frida Ahlstrand har varit en mega-succé i Pixbo, trots sin ringa ålder. Två spelare som gjort så mycket mer än någon trodde på förhand.

… under säsongen-förvärv
Enkelt: Christian Matsson i Linköping och Amanda Larsson i Kais Mora. Två spelare som både spetsade och breddade sina lag – och ledde dem hela vägen till Tele2 Arena. Bubblare: Milan Tomasik, Linköping, Bobby Edberg, Sirius, och Amanda Delgado Johansson, Iksu.

… comeback
Magnus Svensson, Warberg. Storskytten och tidernas måltjuv valde att hjälpa hallänningarna när tabell- och skadeläget var som mest prekärt och visade att han fortfarande kan leverera på högsta nivå.

… skärpning 
David Gillek. Säsongen började som den förra slutade, med avstängningar, rubriker och besvikelse. Men efter att ha missat så gott som hela hösten på grund av repressalier så lyfte Mullsjö-kaptenen sitt spel till rätt nivå, var en gigant i slutspelet och höll så när på att leda sitt lag till en jätteskräll i kvartsfinalrysaren mot Falun.

… positionsbyte 
Emelie Wibron i Iksu, så klart. Backen flyttades permanent upp i anfallet, blev måldrottning och årets forward. Snacka om succé.

… genombrott
Många, men Jonathan Nilsson, Helsingborg, och Klara Molin, Uppsala, är två av lirarna som verkligen, från ingenstans, klivit fram och blivit stjärnmaterial.

… genombrott i skymundan
Robin Laakso, Linköping, Lukas Harnesk, Dalen, och Robin Blåberg, Warberg, har levt i skuggan av andra spelare i sina klubbar och inte rivit ner de största rubrikerna – men har gjort storartade säsonger och har klivit in i den yppersta SSL-eliten.

… uppvaknande
Mattias Ljunggren, Dalen. Backen sköt ett enda mål under säsongen ifjol – i år matade han in mäktiga 22 baljor. Hedersomnämnande till Simon Palmén som fick en nystart i Falun efter ett grått fjolår i Warberg.

… tårar
De levererade Martin ”Marre” Karlsson, Linköping, efter SM-finalen.

… snabbaste
Måste vara Jonas Svahn. Ett av säsongens vassaste nyförvärv skapade massor för Dalen via sin fantastiska speed. Konkurrenter i sprint: Peter Berlin, Sirius, och Niklas Ramirez, Växjö. Bland annat.

… succédebut
Daniel Hernandez, Mullsjö, som gjorde mål på sitt första SSL-skott. Otroligt.

… nyfödda stjärna
Ellen Rasmussen, Malmö. Visat att hon håller SSL-klass och är en oslipad högkaratig diamant som kan bli hur bra som helst.

… fynd
Jesper Kivipaasi var ett spännande nyförvärv i Mullsjö – men att han skulle göra succé omgående var oväntat. Unga Sofia Joelsson, Iksu, skulle ha ett se och lära-år, men duracellkaninen visade spetsegenskaper direkt. Två jättefynd.

… ”jag ger mig fan inte”
Amanda Hill, Kais Mora, som fick blodproppar i lungorna ifjol och tvingades ställa in hela säsongen. Väl tillbaka i höst så litade inte mästarna helt på henne utan värvade in tjeckiska veteranen Lenka Kubickova som ny keeper. Svaret från Hill? Storspel som ledde Kais Mora hela vägen till SM-final.

… revanschman till nästa säsong
Patrik Malmström, Pixbo. Inte i närheten av säsongen innan varken spel- eller poängmässigt. Kommer vara en av seriens mest revanschsugna spelare nästa säsong.

… zorro-kung
Tja, Jesper Alm, Linköping, fick mest nöta bänk i vinter så det fanns ingen som kunde hota Daniel ”Magic” Johnsson, Helsingborg, i år. Johnsson har zorrat friskt under säsongen och även i slutspelet.

… hattrick
Ranja Varli, Täby, som sköt tre skott och gjorde tre mål på 1.22 mot Endre. Otroligt. Men ändå sju sekunder från rekordet.

… öga
Det satt på Linnéa Nilsson, Rönnby. Hon fick en boll i ögat i andra kvarten mot Endre och fick skickas till sjukhus – men var tillbaka i match tre och avgjorde då i sudden. Snacka om att komma tillbaka med besked.

… sågning
Jag minns två: Alexander Rudds ilska mot domarna efter att hans straffmål borta mot Falun dömts bort för att, enligt rättskiparna, bollen dragits i sidled, samt Billy Nilssons motorsågsfrisering av förbundskapten Jan-Erik Vaara för att inte ha blivit uttagen i blågult till VM-kvalet.

… frågetecken
Sirius, laget som var i slutspel i förfjol och hade ett minst lika bra lag i år, men som underpresterade å det grövsta under hösten. Vad hände egentligen?

… lyckade kedjeeffekt
Den stod Storvreta för: när assisterande tränare Staffan Jacobson gjorde comeback på plan så fick Robin Nilsberth äntligen en perfekt backkamrat, Mattias Samuelsson och Jesper Berggren kunde återförenas, och det blev plats för energiknippet Hannes Öhman i båset. Jacobson-comebacken skapade tre positiva saker – vilket i förlängningen gav ett SM-guld.

… matchserie
Semifinalserien mellan Falun och Storvreta givetvis, en giganternas kamp som också, precis som alla trodde, gick till sju matcher. En matchserie som kommer att kommas ihåg länge.

… galnaste replik 
Dalens svar på Växjö i andra kvarten. Växjö tog ledningen med 19 sekunder kvar – men bara tolv sekunder senare, med blott sju sekunder kvar, så kvitterade Dalen och vann sedermera i sudden. Bara i innebandy. Galet.

… wow-serie
Kvarten mellan Falun och Mullsjö som blev en otroligt dramatisk och underhållande historia. Det var oväntat – men förbaskat kul.

… fiasko
Sorry Pixbo, men det räcker inte att dominera i grundserien, det gäller att leverera i slutspelet också. Det misslyckades serieettan med i år – igen.

… sämsta affär
När Linköping hyrde ut Amanda Larsson till Kais Mora i slutet av januari. Konsekvensen? Linköping brände slutspel. Och sände dåliga signaler till både egna laget och föreningen i stort.

… sargvakt
Niklas Jihde så klart. Infriade äntligen sitt löfte om att agera sargvakt i en av Helsingborgs hemmamatcher, något han för sju år sedan lovade göra om fotbollsikonen Henrik Larsson gjorde mål i SSL.

… poängexplosion
Alexander Galante Carlström, Falun, gjorde makalösa 45 poäng på 12 matcher från början av december till slutet av februari. 3,75 poäng per match under den sviten för poängkungen.

… rekord 
Anna Jakobsson sopade bort Hermine Dahlerus målrekord under säsongen. Dahlerus stannade på 448 kassar, Jakobsson har nu gjort 482 (!) mål totalt och kommer, om hon lirar nästa säsong, att spräcka platån 500 kassar. För övrigt så tangerade Magnus Svensson alla tiders målrekord på herrsidan under säsongen, och är nu delad målkung genom tiderna med Hannes Öhman på totalt 474 baljor.

… krossar
Iksus galna 16-3-vinst mot Rönnby och Storvretas 12-3-överkörning av Helsingborg.

… fisk
Gäddan som bet Dalens Erik Falkman dagen innan SSL-premiären. Bettet syntes knappt, men krävde en vila på tre månader. En incident och story som var så spektakulär att den blev en riksnyhet.

… mest otursförföljde
Ja, det är ju just gäddmannen Erik Falkman. Han gjorde första sejouren i Dalen för två år sedan, men bröt då foten på försäsongen. Han gjorde comeback i U19-landslaget samma höst, men i första matchen med Gamla Stan, dit han lånats ut för att spela sig i form till SSL, så bröt han foten igen och missade hela säsongen. Ifjol spelade han i Skellefteå innan han kom tillbaka till Dalen i år – bara för att bli skadad igen, av en gädda, och efter det vända tillbaka till Skellefteå. Blir det någonsin något SSL-spel?

… ”still going strong”
Ketil Kronberg, Dalen. Okej, poängskörden var inte vad den varit innan, men i spelet, och inte minst i slutspelet, visade norrmannen vilken auktoritet och stjärna han är.

… ”haha, vad var det jag sa”
Daniel Gonzalez Palm, Karlstad, som höll låda under höstens upptaktsträff och trodde stenhårt på sitt lag trots att ingen annan gjorde det. Gonzalez Palm hade fog för sin tro – nykomlingen gjorde en stark säsong och klarade kontraktet utan problem.

… tjeck-effekt
Tjeckiska spelare lyckas verkligen i SSL numera. Vi har redan sett Patrik Suchanek och Matej Jendrisak ta för sig. Eliska Krupnova, Ondrej Mikes och comebackande Milan Tomasik blev vinterns nya bevis för hur bra tjeckerna är.

… mest omtalade revben
Ja, det satt ju utan tvekan på Alexander Rudd, Storvreta. Klubben och huvudpersonen var överraskande öppna med skadan i slutspelet.

… nakenchock
Lukas Harnesk, Dalen, firade sitt första SSL-mål med att lägga ut en nakenbild av sig själv på Instagram.

… återförening
Johanna Holmbom, Kais Mora-stjärnan som oturligt skadade sig under säsongen och missade VM, var med om något otroligt under säsongen. När hon besökte återvinningscentralen så hittade hon sin katt – som varit borta i tio (!) år.

… slutspelsskägg 
Det finns några som konkurrerar om det – men det går nog till Nicklas Paulsson, Storvreta, till slut. Sorry, Adam Fernqvist och Thomas Holmgren.

… frisyr
Alltså, det här är ju Billy Nilssons pris, men Henrik Stenbergs totala – och överraskande – snaggning lagom till SM-finalen får tar nog hem det här ändå.

… hopp
Ja, vi minns fortfarande AIK-forwarden Nicklas Hedengrans spektakulära hoppmål mot Granlo, det där målet som aldrig skulle ha godkänts – men som ändå var en läckerbit. Nu sägs det att hoppregeln håller på att ses över.

… ”bomb”
Amanda Delgado Johanssons övergång från Uppsala till Iksu mitt under säsongen, strax efter att hon avgjort VM-finalen för Sverige.

… vad sjutton hände?
När Eric Björk, Linköping, överraskande fick chansen som forward i en match – och svarade med att smälla in fyra bollar. Jag vet inte vad coachen Johan Astbrant ville ha ut av experimentet, men resultat kunde han knappast klaga på.

… passningsgeni
Filip Kjellsson, Växjö. Vem kan inte älska hans tittfintar? Dock tung konkurrens av Christian Mattssons otroliga crosspassningar.

… osannolika målskytt
När Staffan Jacobson, Storvreta, hoppade in i en match i höstas och gjorde mål direkt – trots att han ”aldrig” gör mål. Fullträffen blev också matchvinnande. Så klart.

… nykomlingssuccé
Visst, Gävle var en strykpåse, men tre av fyra SSL-nykomlingar klarade kontraktet med bred marginal: Linköping, Malmö och Karlstad. Ruggigt imponerande.

… slutspelsuppryckning
Martin Karlsson, Linköping. ”Marre” var efter en ljummen vinter helt makalöst bra i slutspelet.

… slutspelsöverraskningar
Tre stack ut: Joakim Ström, Linköping, Joakim Olsson och Nicklas Paulsson, Storvreta – lirare som tog klivet ur skuggan och spelade sin bästa innebandy när det behövdes som mest.

… tränare 
Marko Palosaari, Uppsala, utan någon som helst konkurrens då han förvandlade ett uträknat gäng till ett lag som överraskade alla. På herrsidan går det till Jonatan Brolin som ledde Dalen till en sensationell femteplats i serien och en semifinalplats i slutspelet.

… superfemmor
På herrsidan: Måns Parsjö-Tegnér, Emil Johansson, Tobias Gustafsson, Alexander Galante Carlström, Linus Nordgren, Alexander Rudd.
På damsidan: Sara Hjorting, Cornelia Fjellstedt, Ida Sundberg, Anna Wijk, Anna Jakobsson, Emelie Wibron.

… MVP 
Johan Samuelsson, Granlo, och Anna Jakobsson, Endre.

… hejdå
Det är bara att tacka stjärnorna som vi inte får se nästa säsong för underhållningen i vinter. Jag tänker då främst på Johan Samuelsson, Billy Nilsson, Johannes Skog (hälsan är viktigast!), Rasmus Sundstedt, Karl-Johan Iraeus och Alexander Bodén, bland annat. I höst får en ny generation stjärnor ta över.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB