Startsida / Inlägg

Finaltipset 2016

av Jonas Gustavsson

Säsongens innebandy-höjdpunkt står för dörren. SM-finalerna, för första gången i mäktiga Tele2 Arena, är alltid speciella. Precis som ifjol så kör jag en rip-off på Per Bjurmans bejublade finaltips inför Stanley Cup, men innebandy-style, och låter helt enkelt ett gäng personer tippa hur det går i finalerna där Pixbo och Kais Mora möts på damsidan och Storvreta och Linköping ställs mot varandra på damsidan.
Varsågoda:

Storvreta – Linköping 7-6. Ser Storvreta som knappa favoriter i denna finalen. Linköping har fått viktig rutin från förra årets final vilket gör en hel del men tror ändå att Vreta drar det längsta strået. Storvreta står för lite mer fart och fläkt medans Linköping lever mer på sin fysik. Tror också att Storvreta kan ha en fördel med att spelat en välidgt tuff matchserie mot Falun i semin som de kan dra nytta av i finalen. Som vanligt gäller det att lagens ”stjärnor” levererar annars blir det inget guld för ens klubb!
Magnus Svensson, legendarisk måltjuv  

Storvreta – Linköping 5-4 sd. Kommer att bli jämnare än vad många tror. Linköping har rutin på final nu och är vältränade som en armé. Storvreta dock fler skickligare spelare. Matte Samuelsson avgör och blir kung.
Pixbo – Mora 6-3. Stort av Mora att ta sig till en ny final, men den här gången räcker de inte till. Pixbo är hungriga som en flock rävar och kommer ta klubben första guld på damsidan.
Niklas Jihde, innebandyns ständiga affischnamn

Herr: Storvreta-Linköping 6-4, Två lag som imponerat enormt under slutspelet, Storvreta har nog dock imponerat än mer enligt mig och får favorittipset av mig. Alexander Rudd var riktigt bra senast trots sina skador och kommer att vara tungan på vågen.
Dam: Pixbo-Kais Mora 4-3, De spelar inte den roligaste innebandyn men ack så effektivt Pixbos spel är. De vinner en tät tillställning med uddamålet efter avgörande av Julia Larsson.
Mattias Holmgren, bloggorakel i Uppsala

Storvreta-Linköping 4-5. Storstjärnan Alexander Rudd kämpar febrilt, men klarar bara av att göra två mål i finalen efter att Linköpings fysiska backar kört över honom. Linköping vill inte bara vara med på banketten i år, den här gången vill de vinna. Jag tror på en skräll. Linköping vinner matchen.
Kais Mora-Pixbo Wallenstam 2-4. Pixbos stabila defensiv har redan stoppa Kais Mora ordentligt under seriespelet. Mora har mycket spets, men de kommer inte klara av att luckra upp Pixbo. Therese Karlssons straff i semin mot Iksu var delikat, men det hjälper föga. Pixbo vinner en tät tillställning.
Lars Lindberg, kommentator i TV4 och C More

Pixbo-Kais Mora 4-3: Nej, du gör inte fler mål än så på Pixbo denna säsong och då räcker det inte till seger och SM-guld. Sara Helin är glödhet, blir tvåmålsskytt mot sitt gamla lag och Kristina Landgren Carestem sitter och gråter på läktaren. Tränare Eliasson? Ja, han tackar Iksu för tändvätskan…
Storvreta-Linköping 5-4 e sd: Linköping bjuder upp till riktig dans och leder finalen hela vägen. Tobias Gustafsson plockar ner Alexander Rudd med ett par proppar. Men Jimmie Pettersson kvitterar under sista minuten och Henrik Stenberg visar att han på allvar är en ny Magnus Svensson då han blir stor guldhjälte i sudden.
Anders Borgström, innebandyguru hos Expressen 

Herrfinalen: En på förhand intressant och ganska oviss final ändå. Linköping är inte lika stora underdogs som man var mot Falun i fjol, även om Storvreta såklart är favoriter. Jag tror vi får se en jämn och långa stunder tillknäppt final, med två lag som är starka defensivt. Det lag som till slut vinner blir Storvreta. Tycker att dom har lite fler verktyg i lådan, och framför allt tycker jag mig se att dom har en klar och tydlig rollfördelning i laget där alla accepterar sin roll. Man har potentiella matchvinnare i både mål, på backsidan som bland forwards. Gissar att Henrik Stenberg, trots en medioker säsong med hans mått mätt, har ett finger med i avgörandet. Linköping har gjort en fantastisk säsong och jag unnar dem ett guld. Tyvärr tror jag inte dom räcker hela vägen. SM-guldet till Storvreta.
Damfinalen: Till skillnad mot herrlaget har Pixbos damer imponerat under såväl seriespel som slutspel. Kontroversielle tränare Jonas Eliasson har inte bara snackat, utan levererat också. Hittills. Motståndaren Mora som spelar sin fjärde final på fem år är säkert sugna på att försvara sitt guld från i fjol, och i deras fall står såklart mycket och hänger på världens bästa spelare, Anna Wijk. Efter denna final tror jag dock att vi får se ett tronskifte. Pixbo känns för stabila för att inte vinna, sportchef Landgren får äntligen sitt guld, och segerfesten där Pixbo-herrarna är minst lika glada kommer att gå till historien. SM-guldet till Pixbo.
Kimmo Eskelinen, poängkung i division 4 

Storvreta har fått ihop det bra med spel på två femmor sedan dec, med avlastningstrio där 2 av 3 har herrlandskamper. Imponerad av tungt Linköping med final 2 år i rad, men tipset på Storvreta. Vamos killar!
Mika Kohonen, finsk kung 

Mora-Pixbo: Tror Mora tar det, de har bättre spets och får de hål på Hjorting i tid tror jag de kan ta andra raka. Pixbo självklart stora och tunga att möta, men tror att firma Larsson-Wiijk kommer att volleyspela in ett till guld. Tror på 6-2 i Morafavör.
Storvreta-Linköping: Tippar självklart på de lokala grabbarna. Forsman har fått fart på maskineriet och de kommer nog rusa undan till en komfortabel seger. Bättre målvakt, likvärdiga backar, större bredd på forwardsidan. Dock har Linköping en viss Christian Mattson som kan stjälpa mitt tips. Tror ändå på 9-4 till Storvreta.
Marko Palosaari, succécoach i Uppsala

Redan när vi mötte Storvreta så trodde jag på dem som segrare i år. De kändes homogena, och hade ett driv som var svårt att stå emot. De är nu framme i final mot Linköping och kommer stå som favoriter. Frågan är, kommer det ha slitit alltför hårt på Storvreta? Jag tror att det trots allt kan komma att göra det, tempot i matchserierna har varit olika och Linköping kommer trots allt lite fräschare till finalen. Jag säger trots det att Storvreta vinner med 5-4. Matchvinnare blir Viktor Andersson.
Kent Göransson, GM i Helsingborg

Storvreta – Linköping 6-3. Linköping har gjort ett finfint slutspel och fått ut sin fulla kapacitet i en stark trupp. Resan förbi Pixbo och Dalen i år smäller högre än Warberg och Helsingborg förra året. Jag tror och hoppas ändå någonstans att Storvreta får vinna guldet. Sett över hela säsongen förtjänar man det mer än Linköping och totalt sett innehåller truppen fler klasspelare och potentiella matchvinnare än östgötarnas. Om inte annat; besegrar man storfavoriterna och giganterna Falun i bäst av sju matcher så borde man tilldelas någon slags guldmedalj.
Pixbo – Mora 4-3. Hjärtat säger Pixbo, hjärnan säger en väldigt intressant och oviss kamp mellan två olika sorters lagbyggen. Mora med två femmors kreativ ”läcker lax”-innebandy, Pixbo med tre femmors strukturell bulldozer-innebandy. Klart är i alla fall att Moras gubben i lådan-spel passar Pixbo något sämre än vad Iksu hade gjort. Men Pixbos vinnarmentalitet och tunga, aggressiva försvarsspel över hela banan har varit enastående att följa. Det kommer bli tungan på vågen i en gastkramande final.
Per Tjusberg, coach Pixbo

Herr: Storvreta-Linköping 6-4. Tror att Linköping kommer att göra en bättre finalmatch i år än förra säsongen, nu vet de mer vad det handlar om. Men tyvärr för Linköpings del kommer det inte räcka ändå. Jag tycker Storvreta har en större spetsbredd i truppen som kan leverera och avgöra denna tillställning. Men det kommer att vara tight in i slutet och jag tror Henrik Stenberg rullar in den i öppet mål i sista minuten.
Jimmy Lindblom, gammal storback

Jag tippar damfinalen. Mitt tips är att det blir en tight match men att KAIS Mora vinner med 4-3. Hade det varit en vanlig seriematch hade tipset gått till Pixbo, men av erfarenhet är finalrutin avgörande i en match som denna. Första gången vi spelade final i Globen med Balrog gjorde vi alla fel vi kunde. Vi bröt våra träningsrutiner veckan innan, vi gjorde allt det som vi inte brukade göra innan match för att vi trodde att det var det bästa sättet att förbereda sig på. Vi hade fel. Jag tror Mora har den kunskapen i truppen om vad som funkar bäst för dem i dessa sammanhang.
Hermine Dahlerus, legend

Kul att få vara med på det här igen!
Har ingen aning om vilka som vinner, men jag såg min första innebandymatch någonsin när sportchefen i Malmö FBC efter många om och men lyckades få mig att se FBC mot Linköping i sista omgången. Det var överraskande roligt att kolla på. Och Ellen Rasmussen var fantastiskt bra!
Nog om det. Jag måste bara berätta om min innebandykunskap trots allt gått upp sedan senast.
Till finalerna då.
På herrsidan tror och hoppas jag att Storvreta vinner. Det gör jag för mina kollegor på UNT:s skull. De är värda att få lite guldfirande i tidningen eftersom jag vet att de satsar hårt och är på plats varenda match, vilket de ska ha en jäkla cred för. Vi drar till med att de segrar i finalen med 5-3.
På damsidan vann väl Pixbo serien va?
Jag tippade rätt på Kais Mora förra året. Och jag ser ingen anledning att överge tjejerna i Kais denna gången. De vinner i år också!
Vi säger med siffrorna 4-3.
Johan ”MrMadhawk” Svensson, hockeybloggare på Expressen

Storvreta vinner herrfinalen med 6-3. Linköping tar ledningen genom Tobbe Gustafsson, sen spikar Klintsten igen, Rudd dominerar och Stenberg gör det matchavgörande målet.
Mikael Karlberg, coach AIK

I damfinalen känner jag att Mora tar hem kalaset. Har egentligen inte så mycket att säga kring matchen med tanke på att jag inte har världens koll på  Dam-SSL. Det enda jag vet är att jag har go känsla kring Mora att Anna Wijk kommer att göra pinne. Resultat 5-3 till Mora.
Till herrfinalen, dagens höjdpunkt och det vi alla väntat på. Favorittippade Vreta tar sig an underdogsen Linköping. Jag är kluven kring resultatet men någonting säger mig att Storvreta tar hem det här på grund av den formen man har och att man nyss slagit ut mästarna. Sedan har man fått ihop i alla fall två producerande femmor och har svårt att se att Linköping ska lyckas stänga ner båda två eller för den delen alla tre linor. Men som sagt, är kluven och och skulle inte bli förvånad om Linköping lyckas grisa till sig den här matchen och guldet, dom har ju lyckats förut. Resultat: 6-5 till Storvreta.
Jesper Gribe, städare i podden innebandysurr 

Pixbo-KAIS Mora 2-4: Vi har blivit vana att se målsnåla matcher när Pixbo spelar, och finalen tror jag inte blir något undantag. Det kommer vara jämnt hela vägen. Spetsen på förstafemman talar för Mora, och därför tror jag att de drar det längsta strået.
Storvreta-Linköping 7-5: Jag älskar att se Linköping i en ny SM-final, de kommer visa hur tuff innebandyn kan vara. Samtidigt som Christian Mattsson trollar vidare. Men – Storvreta är lite vassare.
Henrik Jansson, webbredaktör Innebandymagazinet

Herrfinalen: Jag tror att det blir en oerhört tillknäppt match med väldigt lite ytor. Tillsammans med tålamodet hos båda lagen som kommer det bli en jämn historia. Jag tror på Storvreta i sudden. Sundstedt avgör.
Niklas Nordén, coach Växjö

Jag tippar bara herrfinalen, jag har sett alldeles för lite av damerna. Min röst läggs på Linköping. Förklaring: Storvreta fick med sju spelare till kommande landslagsturnering. Linköping två. Vaara kan knappast ha sett Linköping spela för hade han gjort det hade Christian Mattsson varit självskriven och Martin Karlsson också tagit plats. Smått pinsamt faktiskt. Alla pratar om Storvreta, alla pratar om Alexander Rudd (för övrigt en av mina absoluta favoritspelare), och en del pratar om Viktor Klintsten, men Linköping har Sveriges bästa backupptällning, ett box play som är outstanding, brunkaren Marre, energipaket Joakim Ström, det tjeckiske godståget Matej Jendrisak, den genialiske virtuosen Christian Mattsson, teknik och fysik i en livsfarlig kombo, ja man har ett lag som nu är ännu smartare byggt än Storvreta. Därför kommer, tror jag, Linköping att stoppa dom två stora elefanternas segertåg de senase sex åren och ta ett historiskt SM-guld.
Mattias Hjälm, finskrivare på Helsingborgs Dagblad

Mora-Pixbo 4-2: Mora har mer spets & matchvinnare. I en match avgör detta.
Storvreta-Linköping 4-7: Känns som Linköpings år. Christian Mattsson blir stor hjälte med 3 mål.
Henrik Flognman, coach Karlstad 

Pixbo-KAIS Mora 4-5Pixbo vann serien i stor stil, framför allt genom sin kompakta defensiv och målvakten Sara Hjorting. KAIS Mora stod för många fler mål än Pixbo så lagen har sina styrkor i olika delar. Mora-kedjan med Anna Wijk, Malin Andréason och Amanda Larsson är Sveriges bästa formation. Moras fem respektive fyra tighta matcher mot Täby och favoriterna IKSU har gett dem självförtroende och de tar med sig ett högt matchtempo. Pixbo har haft en lättare väg till finalen jämfört med Mora och det tror jag är en nackdel. De har vunnit mot både Uppsala och Endre med 3-0 i matcher vilket givetvis imponerar. Men nu var det en tid sedan Pixbo spelade match och frågan är om vilan har varit något positivt eller något mindre bra. De flesta spelarna i Mora har finalrutin och det tror jag är oerhört viktigt. Jag har underskattat Pixbo förr, all statistik talar för göteborgskorna men min magkänsla säger Mora.
Storvreta-Linköping 5-3. Storvreta är med all rätt favoriter när man ser till de mest namnkunnigaste spelarna i respektive lags trupper. Men jag har imponerats av Linköpings kollektiv och de spetsar tränare Johan Astbrant förfogar över. Om SM-guldet hade delats ut efter bäst av sju matcher, då hade min solklara favorit varit Storvreta. Nu är det en enda match och då anser jag att LIBK:s chanser ökar. Storvreta har dock många fler spetsar och ett flertal matchvinnare som har spelat ”stora” matcher och mästerskap. Viktor Klintsten i målet har prickat formen till slutspelet och på pappret vinner han målvaktskampen mot Robin Laakso. Storvretas speldirigent Alexander Rudd, besväras av en revbensskada, men kan han gå för fullt gör han stor skillnad. Mitt guldtips är Storvreta.
Gittan Ahonen Gunnarzon, bloggare och SVT-expert 

Pixbo-Mora 5-3: Det ska bli otroligt spännande att se maskinen Pixbo som egentligen hela säsongen, utan att få något större erkännande, har stoppat alla motståndarförsök till att luckra upp deras betongförsvar. Verkar även vara ett lag som enligt gammal Sovjetisk idrottspraxis bara kör sitt race. Regerande mästarna Mora ska dock såklart inte räknas bort, då de i och med Amanda Larssons tillträde i laget nu fått två hela formationer som kan både hålla boll och leverera mål. Att slå ut ”oslagbara” Iksu i semifinal säger en del om deras kapacitet. Då damfinalen tenderar att riskera att bli tämligen målfattig (ja, möjligt att åtta mål är för mycket) har såklart de båda stjärnmålvakterna Hjorting och Hill nyckelroller. En ”omöjlig” räddning kan vara det som får vågskålen att väga över till… ja, då Pixbos sida denna gång.
Storvreta-Linköping 6-4: Linköping fyllde sina vakanser i lagom tid (Mattsson och Tomasik in) och fick till slutspelet ett lag som var redo att utmana de bästa. Här kommer de dock ännu en gång inte nå fram till guld då Storvreta har två helt kompletta femmor, en tredje formationen som är ofin nog att även den producera och då helt enkelt är snäppet bättre. Såklart att en hämmad Alexander Rudd är ett stort minus men fortsatt överläge Uppsalalaget. En nyckel i herrfinalen blir att Storvretas spel i numerärt överläge blir så bra som det ska vara. Linköpings fysiska spel kommer troligen resultera i åtminstone någon utvisning och här bör Storvreta gå plus för att bärga guldet.
Stefan Edberg, oddssättare Svenska Spel

Herr: Storvreta – Linköping 4-6. Linköping vinner finalen med 2 mål. Detta efter att ha fått några dagar extra att fila på detaljer inför. Det tighta försvaret och de snabba spelvändningarna blir segerreceptet. Storvreta kommer äga boll, visa på briljanta spelkombinationer och kännas som den ”värdiga vinnaren” efteråt, men det hjälper dessvärre inte denna gång. Sista målet i öppen kasse, inslaget av Gustav Fritzell.
Dam: Pixbo – Mora 5-2.
Patrik Åman, AIK-keeper och teve-expert

Mora-Pixbo 3-2. Har fått chansen att jobba lite med Amanda Hill under säsongen och tror att hon kommer vara matchens gigant i Mora-kassen.
Storvreta-Linköping 6-4. Storvreta kommer vara vassast i PP. Det avgör. Nilsberth gör 2 kassar i 5v4 och Joakim Olsson springer in sista målet i tom kasse.
Oscar Lundin, coach Warberg

Pixbo vs KAIS Mora: Kul med ett riktigt tungviktsmöte – och härligt att se att Mölnlyckeklubbens mångåriga satsning gett frukt och att man återigen tagit klivet upp i det riktiga finrummet som ju en SM-final är. Jag tror på en stenhård batalj som kanske t o m går till förlängning och straffar. Till syvene och sist lär finalrutinen bli avgörande så jag lägger min röst på att dalkullorna försvarar sitt guld från ifjol även om det kommer som sagt bli knallhårt. Håller min personliga favorit Moa Tschöp som tungan på vågen – hon avgör hela tjobanget med ett dragskott i sudden!
Storvreta vs Linköping: Jag ska inte börja snacka om moraliska finaler osv, men det går inte att bortse från att Storvreta redan på ett sätt är vinnare i sig utifrån att man detroniserade de senaste årens powerhouse Falun i en episk semifinalserie. Det här blir en intressant final där Linköpings tunga fysiska försvarsspel sannolikt ställer till det för upplänningarna. Dessutom lär Storvreta bli spelförande vilket passar Linköpings omställningsspel perfekt. Med risk för att bli tjatig så tror jag dock ändå på att rutinen blir avgörande – och Storvreta återtar mästarbältet efter ett drama. Vi kommer att få se Rasmus Sundstedt bli matchhjälte och vinna sitt efterlängtade SM-guld genom att sänka sin tredje balja i öppet mål på slutet av ordinarie tid.
Mika Packalén, innebandynörd och TV4-jobbare

Storvreta-Linköping 6-4: Att Linköping tar sig till sin andra raka SM-final är enormt imponerande. Men något SM-guld blir det inte. Linköping kommer trots det inte att vika ner sig. Christian Mattsson kommer givetvis att göra mål. Det här blir tufft, jämnt och väldigt spännande. Men jag står fast vid vad jag sa på upptaktsträffen. I år vinner Storvreta. Efter att ha slagit Falun i semifinal är det dessutom extremt välförtjänt!
Pixbo-Mora 4-2: Guldet går till Pixbo. Jag tror att de kunnat spara krafter då laget haft en rakare väg fram till finalen. Årets upplaga av KAIS Mora har dessutom inte varit lika dominant. Pixbos enastående defensiv (bara 61 insläppta i grundserien!) kommer att fälla avgörande!
Felix Hall, TV4-kommentator 

Storvreta-Linköping 6–4. Alexander Rudd hade fem assist – fyra av dem på en kvart – hemma mot Linköping i ligan för en dryg månad sedan och är i en otrolig form. Här ser han till att ordna fjärde SM-guldet till Storvreta och plockar samtidigt med sig titeln som slutspelets bäste poänggörare.
Pixbo-Mora 3–4. Tror på en väldigt jämn fajt och tippar att det blir samma scenario som i en av matcherna i grundserien. Det vill säga att Mora vinner efter förlängning. Amanda Larsson skickar in guldbollen som gör att laget får fira i år igen.
Per Magnusson, frilansjournalist med plastkoll

Storvreta-Linköping: För mig en oväntad final. Imponerande av Linköping, även om de fick en på pappret enklare resa till finalen. De har enligt mig inte imponerat under seriespelet men verkar ha hitta en slutspelsmodell som håller och är jobbig att möta. Motståndarna blev uttråkade av Linköpings defensiv under serielunken och frustrerade under slutspelet. Men jag Storvreta tar det här. De har rätt fart in i finalen och har också fler matchvinnare. Forsman har fått kämpa under säsongen med att hitta rätt med alla sina spelare men nu verkar pusselbitarna har hamnat på rätt plats. Finalrutin från förr, effektivt anfallsspel och därtill matchvinnare på alla positioner gör Storvreta till favorit. 6-3.
Pixbo-Mora: Högst oviss final. Pixbo har kanske seriens mest irriterande spelsätt. För motståndaren alltså. Ett ständigt jagande och högt pressande Pixbo har fått samtliga lags spelare att känna sig uppäten under seriens gång. Frågan är om de vågar spela likadant fullt ut under finalen. Tveksamt. Erfarenheten säger att nerver gör att man inte går fullt ut i situationerna förrän man ligger under och börjar bli desperat. Å andra sidan har Moras ojämnhet överraskat på mig. En blygsam tredjeplats i serien. Blygsam enligt mig i alla fall. Amanda Larsson tillskott har varit lyckat men det har under säsongen sällan varit flera spelare som i samma match lyst tillsammans utan oftast har individuella krafter fått avgöra vid olika tillfällen och kanske därav den ofta närvarande ojämnheten i spelet. Rutin i massor hos Mora förstås, men Anna Wijk behöver vara bättre än bra och henne trogna lagkamrater prestera årets bästa match. Och det gör dem. Mora vinner efter förlängning. Therese Karlsson avgör. 5-4.
Peter Ahnberg, Radiosportens expert

Jag tror Kais Mora vinner damfinalen tack vare sin rutin och erfarenhet från de här stora sammanhangen. Dessutom har laget större spets på forwardssidan även om Pixbo har en bredare trupp.
Storvreta bör vinna om man tittar på de båda trupperna spelare för spelare och får finaltipset tack vare rutin och på det sättet som laget vann den avgörande matchen mot Falun borta.
Ärligt talat bryr jag mig inte så mycket om vilket lag som vinner på dam- respektive herrsidan. Det viktiga är att det blir sevärda, dramatiska och underhållande matcher. Kan man få önska sig det?
Chris Härenstam, SVT-kommentator i SM-finalerna

Pixbo-Mora 3-5: Tror på rutin i stora matcher. Och här har Mora rutin i massor jämfört med Pixbo. Jag hoppas att mitt tips slår in för dalahjärtats skull samt att jag tycker att Mora står för en mer offensiv innebandy än Pixbo.
Linköping-Storvreta 4-6: Bägge lagen har gjort en imponerande slutspelsresa och jag tror att det kommer att vara en ganska stel och vissa fall låst match. Storvreta kommer att gå ifrån till 1-5 men tappa det till 4-5 och Mattias Samuelsson avgör i öppen på en grym coast to coast efter att Rudd täckt ner ett avslut från Anton Karlsson.
Jag unnar verkligen alla mina vänner i Storvreta, både i och runt ikring laget, detta efterlängtade guld!
Thomas Brottman, coach Falun

Storvreta-Linköping: Allt är upplagt för en skräll – med andra ord är det dags för Linköpings första guld. Detta lag har haft en perfekt smygresa till finalen. All fokus har varit på den andra semifinalen, samtidigt som Linköping byggt på den formtopp som prickades in lagom till slutspelet. Laget har dessutom finalrutin från ifjol och massor av spelare som tagit steget fram och kan avgöra en final. Storvreta kommer dock att sälja sig dyrt. Här finns rutinen, stjärnorna och matchvinnarna. Hungern är det heller inget fel på. Efter fjolårets fiaskosäsong finns det en gedigen glöd hos upplänningarna. Det som talar emot är de sju semifinalerna mot Falun. Hela tiden gick snacket om ”den moraliska finalen”. Det var starkt att vinna denna – men nu är risken att tändningen inte blir lika formidabel mot ett mindre glansfullt Linköping.
Pixbo-Mora: Mora kommer att försvara sin titel, trots att laget har darrat betänkligt under seriespelet. Där blev det storstryk mot både Pixbo och Iksu, och man undrade hur det var ställt hos dalalaget. Men i slutspelet har de krokiga linjerna blivit raka, och efter fyra semimatcher mot Iksu är Mora fysiskt och mentalt rustat för ännu ett guld. Pixbo har gjort en fantastisk säsong, och jag är full av beundran och till lika stor del överraskad av hur de vunnit serien och seglat genom slutspelet. Visst finns chansen för detta jämna lag, och jag tror tveklöst på en jämn final som mycket väl kan gå till förlängning. Men där avgör rutinen till Moras fördel. Om det däremot blir straffar heter mästaren Pixbo. Det ser målvakten Sara Hjorting till.
Micael Fasth, TV4-redaktör och innebandynörd

Pixbo-Kais Mora 4-3: Det blir målsnålt och chansfattigt. Taktiskt och fysiskt. En del skulle kalla det en tråkfinal, men jag gillar den sortens innebandy. Jag gladtippar att det blir sju mål, men det kan lika gärna bli fem.
Linköping-Storvreta 7-4: Allt hänger på om östgötarna kan hantera Rudd. De kunde det i vintras och vann tryggt. De kunde det inte i början av mars då centern gjorde fem assist och la grunden för Vretas vinst.
Kristoffer Bergström, journalistess på Sportbladet

Pixbo-Mora, 4-2: Det här blir verkligen en match mellan kollektiv och individuell skicklighet. Pixbo kontrollerar ju gärna ett lågt matchtempo och Mora gjorde likadant i förra årets final. Med andra ord ställningskrig att vänta tror jag där Moras stillastående passningsspel utmanövreras av ett aggressivt och disciplinerat försvar. Sara Helin & Sara Hjorting utgör den avgörande skillnaden.
Storvreta-Linköping, 8-4: Här tror jag Storvreta sätter fart direkt och driver matchen. Kvalitén på samtliga offensiva spelare är så hög att jag inte tror dem går att stoppa. Linköping försöker säkerligen brotta sig tillbaka men det tror jag Storvreta är kapabla att straffa.
Alexander Brinkmann, coach Endre 

Tips om herrfinalen: En svårtippad final där jag ändå tror att Storvreta tar hem guldet. Känslan är att de har fler spelare som kan kliva fram och avgöra den här typen av matcher. Rudd, Stenberg, Pettersson, Sjögren, Sundstedt, Nilsberth, Samuelsson – eller varför inte någon ur den stekheta tredjekedjan? Å andra sidan vet man aldrig vad trollgubbar som Mikael Karlsson och Christian Mattsson kan hitta på heller. Dessutom tror jag Martin Karlsson kommer att göra en grym finalinsats. Men måste jag tippa säger jag 6-4 till Storvreta.
Oskar Lund, journalist på Sundsvalls Tidning 

Storvreta: Har haft en fantastisk form sedan i början av januari och när det kommer till finalrutin är de överlägsna Linköping. Vinner på ett bättre försvars- och målvaktsspel. Matchvinnare: Viktor Klintsten.
Pixbo: De vann serien och har gått rent så här långt i slutspelet. Sara och Sara, Hjorting och Helin, delar på att bli matchhjältar.
Henrik Söderlund, journalist på Upsala Nya Tidning 

Duracellkaninen Ström stör Storvretas uppspel tidigt och om inte han gör det tar deras berg till backar över för att hindra Storvretas offensiv. Klintsten och Laakso står på huvudet, Rudd bjuder på show och Nilsberth avgör. Förhoppningsvis med en coast to coast. Tips: 4-3 till Storvreta.
Mora lägger in den sista växeln för att bärga hem ytterligare ett guld till Dalarna. Finalrutinen samt Amanda Larsson och Anna Wijk avgör åt Moras fördel. Tips: 6-4 Mora.
Johan Samuelsson, nyblivet Schweiz-proffs

Jag tror att Pixbo har ett bra läge att knipa klubbens första guld på damsidan. KAIS Mora har visserligen betydligt mer finalrutin och vann ju även guld ifjol. De har dessutom årets spelare i Anna Wijk, och flera stjärnor därtill. Men jag tror att Pixbos defensiv blir avgörande, samtidigt som Sara Helin nog hittar målet även i Tele2 Arena. Men det blir tajt.
På herrsidan är det ju Linköping som har slagläge efter att ha testat på finalspel i Globen ifjol. Bröderna Karlsson tillsammans med Christian Mattsson lär få Storvreta att jobba. Men kan Alexander Rudd och Jimmie Pettersson fortsätta sin fina slutspelsform så kan upplänningarna ta sitt fjärde SM-guld. Oerhört svårtippat här också, men jag tror att det blir premiärseger även på herrsidan – för östgötarna.
Hur det än går kommer vi ju att få se ett nytt världsrekord – publikt sett. 15 106, som såg Sverige besegra Finland i den första VM-finalen i Globen 1996, kommer att slås med råge. Någonstan mellan 18 000 och 19 000 kommer att vara på plats. Mäktigt! Det rekordet kan nog stå sig ett tag, kanske 20 år…
Robert Tennisberg, innebandynörd och konferencier på presskonferensen dagen innan SM-finalerna 

Pixbo-Kais Mora 4-5. Kommentar: En svårtippad final. Pixbo har en oerhört tät och stabil defensiv och det blir den stora utmaningen för Kais Mora att hitta luckorna i den. Kais Mora-spelarna har finalrutinen efter fyra finaler på de fem senaste åren.
Storvreta-Linköping 4-6. Kommentar: Som damfinalen svårtippad. Storvreta bär trots allt favoritskapet och imponerade i semifinalen mot Falun. Men Linköping, som underpresterade i grundserien, har hittat formen och blir livsfarligt.
Thomas Lind, journalist på Dalarnas Tidningar

Storvreta vinner herrfinalen. De är bättre helt enkelt. På damsidan chansar jag på KAIS/ Mora då de har större rutin.
David Ahlmark, coach Sirius

Ovisst värre i herrfinalen, men jag skrälltippar Linköping (om det nu kan anses vara en skräll…). Assisterad av Christian Mattssons trollerikonster och Tobias Gustafssons majestätiska backspel så fysar Martin Karlsson hem segern, 6-4 till Linköping.
Pixbo vinner damfinalen, 4-2. Även om Mora har steppat upp rejält och har en fruktad offensiv så tror jag Pixbos lagmaskin kröner säsongen med ett SM-guld.
Tomas Ruuth, journalist på Folkbladet och Västerbottens-Kuriren 

Pixbo har gjort en riktigt bra säsong men jag tror att den omtalade finalnerven spelar in. Dessutom är Mora ett riktigt bra lag och har nog läst på hur de ska knäcka Pixbos mycket välfungerande defensiv. Den enskilt tyngsta vikten i vågskålen  i denna tippning är att Moa Tschöp spelar och hon har aldrig förlorat en final… Vinst till Mora med 4-2.
Emelie Lindström, världens bästa damspelare någonsin

Jag tror följande…
Att Pixbo slår Kais Mora med 4-3. Pixbos försvarsspel och framförallt backar släcker ner Moras offensiv och Hjorting tar det mesta som slinker igenom. Moras Karlsson är på rejält spelhumör och håller liv i matchen, men två mål av Helin samt ett vardera av Boberg/Krantz räcker för att Pixbo ska hålla undan trots rejäl Moraanstormning på slutet.
Att Linköping slår Storvreta med 6-5 (SD). Egentligen inte så mycket som talar för Linköping när man jämför lagens 1:a och 2:a kedja mot varandra! Men Linköpings kraft och tjurighet är ej att förglömma och därför tror jag de ”skräller”. Storvreta i målmässigt övertag men tillslut så ”fysar” Linköping ner dem och kvitterar sent, i SD hittar Mattsson en diagonal på bortre som Karlsson trycker in.
Mikael Jeppsson, coach Malmö 

Det blir en tät historia. Storvreta är favoriter i mångas ögon. De har dock spelart på färre spelare än Linköping, som dessutom har en femstjärnig backuppsättning. Frågan är dock om inte Storvretas avlastningskedja kommer att avgöra? 5-3 till Storvreta med Joakim Olsson som matchvinnare.
Lasse Granqvist, C More-ankare 

Storvreta-Linköping 6-4. Två finallag som jagar revansch för förra säsongen. Storvreta för det totala fiaskot och Linköping för finaltorsken. Imponerade av Uppsalagänget att vinna den avgörande semin borta mot Falun. Linköping får nöja sig silver igen.
Pixbo-Kais Mora 5-4 efter förlängning.
Hasse Jansson, journalist på Dagens Nyheter 

Pixbo – Mora 3-6. Pixbo har imponerat stort i år och stormat fram i slutspelet. Men jag tror att Moras seger mot IKSU ger dom kicken som behövs inför finalen, det i kombination med erfarenhet gör att tipset faller på Mora.
Storvreta – Linköping 5-3. En oerhört öppen historia som kommer bli stentuff. Jag tror dock att Storvretas rutin av att vinna titlar och att de har en bredare forwardsbesättning kommer att bli avgörande till Uppsalalagets fördel.
Karl-Johan Iraeus, pensionerad stjärna och SVT-expert 

Dam: Tror att Pixbo räddar föreningens heder här när man bryter ner Anna Wijk och hennes ”KAOS” Mora. Har extremt dålig koll men har en go känsla kring Pixbo. Redfox tar hem kalaset med 5-3.
Herr: Stora starka Vreta? Japp, det tror jag iallafall. Matchvinnare i alla linor, världens dyraste spelare i form, Nilsberth kommer runt täck och Alexander Rudd är en konstnär även om han lirar skadad. Forsmans manskap bryter igenom Linköpings stora starka defensivmur och vinner med 7-3. Rudd går 3+3 på lördag – 3 pinnar i matchen, 3 helrör på efterkakan.
Albin Skur, surrarare i podden Innebandysurr

Och ja, okej då:

Pixbo-Kais Mora 3-5: Pixbo går in som stor favorit, har bara torskat en av 32 matcher efter ordinarie tid i vinter och har en fantastisk defensiv, men det betyder inte givet guld. Pixbo har bristande finalrutin, där många spelare inte upplevt det här innan och där klubben inte varit i final sedan 2005. Kais Mora har haft en tuffare resa mot finalen och torskade ganska rejält (7-3) i senaste mötet mot Pixbo, men de regerande mästarna har färsk finalrutin (fyra finaler de fem senaste åren) och ett gäng spetsar som älskar sådana här lägen. Jag tror Kais Mora ”skräller” och tar sitt andra raka guld.
Storvreta-Linköping 6-3: Storvreta kliver in i finalen som favorit, dels i kraft av att ha kommit trea i grundserien, dels i kraft av att ha sopat ut de trippla mästarna Falun i semifinalen. Uppsalalaget har fått igång både spetsen och bredden i slutspelet – och det tror jag också kommer ge utslag i finalen. Linköping har gjort ett starkt slutspel, har SSL:s hetaste spelare i Christian Mattsson och brinner av revansch efter finalförlusten ifjol – men Storvreta har helt enkelt en bredare palett av egenskaper.
Jonas Gustavsson, inte han hockeymålvakten i Boston Bruins

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB