Startsida / Inlägg

Konungens återkomst – men inte som vi tänkt oss

av Jonas Gustavsson

Sagan om den här säsongen var egentligen redan skriven:
Det här skulle bli konungens återkomst.
Det blir det på sätt och vis också, men inte alls på det sätt som vi föreställde oss för några månader sedan.
Det här skulle ju bli året då Kim Nilsson kom hem till SSL igen efter dubbla år i Schweiz, ett år där fixstjärnan och landslagets affischnamn skulle sätta fyr på svensk innebandy igen, ett år där världens bästa spelare skulle visa att han äger världens bästa liga.
Något värt att vänta på.
Men när den årliga SSL-upptakten blåstes igång så fanns det ingen Kim Nilsson på plats, av logiska skäl.
Kim ville hem till Öland, allsvenska Kalmarsund pungade upp 1,5 miljoner kronor till AIK och SSL miste konungens återkomst. Ett enormt slöseri med talang så klart, men Kim har alltid valt, och fortsätter välja, sina egna vägar.
Nu kom kungen ändå – men i en annan skepnad.
Mika Kohonen, en av tidernas största plastlirare, är nämligen tillbaka i svensk innebandy efter ett år i Finland. Den finske storcentern har bevisat allt som går att bevisa i innebandy, har brottats med depressioner och trasiga knän, men vägrar att ge upp livet med klubba och boll – och det är inte annat än att imponeras och beundras över en levande legends kamp för det han älskar: att lira innebandy på högsta nivå.
Det var han som snodde strålkastarljuset i ett SSL-upptaktsmyller där snacket annars mest handlade om stjärnorna som försvunnit.
Mika Kohonen är inte i närheten av den spelare han en gång var, är inte längre den givne ledaren och spelmotorn som kan driva igång en hel femma – men han är fortfarande en sjuhelskottas bra spelare.
Det infekterade uppbrottet från Storvreta, klubben han ständigt hyllar, bar en besk eftersmak och även om Uppsalaklubbens strategiska beslut att riva upp och bygga något nytt efter det totala fiaskot häromåret var rätt, så var behandlingen av en av tidernas största lirare fel. Men kanske har vi också känslostormen då att tacka för att Mika Kohonen står på en SSL-plan 2016/17.
Avslutet blev inte som Mika Kohonen ville ha det.
Ett värdigt avslut av Storvreta hade kanske gjort att 39-åringen accepterat att karriären var över och kastat in klubban i garderoben.
Han själv ville dock inte erkänna det:
– Jag behöver inte bevisa något för någon annan. Jag tänker inte på det som varit eller den spelare jag en gång var, jag är här och nu, sa han som om det vore den mest självklara saken i världen.
Jag tror honom inte, jag tror han brinner av revanschlusta efter den tuffa avslutningen i Storvreta, en säsong där han inte kunde göra sig själv rättvisa på grund av skador, där klubben gjorde ett stort praktfiasko genom att missa slutspel och där han oförtjänt fick bära ett av hundhuvudena, och där han sedan inte fick vara kvar.
Men som innebandyälskare kan jag inte låta bli att kittlas av hans comeback i svensk innebandy, hans chans att visa att det där avslutande året i Storvreta, där han hoppade in i efter halva säsongen trots att han borde vilat sina nyopererade knän, inte var den rätta Mika Kohonen.
Det här är en lirare som vill visa att han inte är slut, en legendar som fortfarande vill visa att han kan slå magiska mackor från ingenstans, en kapten som ser en ny chans att bli härförare i ett SSL-lag. En spelare som kanske inte är det bästa nyförvärvet i SSL, men utan tvekan det hetaste.
Det syntes att han trivdes med att vara tillbaka på svensk mark, han trivdes med blickarna riktade mot sig, han omfamnade intervjuerna.
Mika Kohonens comeback i SSL blir en av årets mest spännande resor.
Konungens återkomst.
Inte den kung vi väntade oss, men ändå.

***

SSL-upptakten överraskade inte, utan bjöd på samma bräkande som brukligt: en blandning av klyschor, kvicka kommentarer och en och annan gliring med glimten i ögat. Det kan ibland kännas långtråkigt, långdraget och alldeles för givet, men upptakten fyller ändå sin funktion – den snackar upp säsongen, marknadsför sporten och ger oss journalister chansen att mingla runt och snappa upp saker som man aldrig hade fått reda på annars.

***

Ni har sett tränartipsen.
Jag ska leverera mitt tips vad det lider också – men jag kan redan nu avslöja att jag inte håller med om allt.
Framförallt tror jag inte att Sirius åker ur SSL. Eller rättare sagt, jag har väldigt svårt att se det och jag kommer inte tippa Uppsalalaget så långt ner, även om tappet av Billy Nilsson och den grova underprestationen från ifjol kanske inte sänder de bästa signalerna om säsongen som väntar.

***

Bästa nyheten?
Det var nyheten om att SSL inför en videogranskare till den här säsongen. Systemet med anmälningar – där klubbarna har tvingats anmäla själva vilket skapat irritationer, spänningar och pajkastningar i media – har stötts och blötts de senaste säsongerna, och det har pratats om godtyckliga anmälningar vilket det också varit, eftersom varje klubb sett om sitt eget hus i första hand och haft olika inställningar till om man ska anmäla eller inte.
Nu kan klubbar och domare istället uppmärksamma videogranskaren på situationer och videogranskaren gör sedan en objektiv bedömning om incidenten ska anmälas till juridiska nämnden eller inte.
Rent formellt kan klubbar – ja, vem som helst egentligen – fortfarande anmäla direkt till juridiska nämnden, men det finns ett ”gentlemens agreement” som säger att klubbarna inte ska anmäla om videogranskaren väljer att inte göra det. Det känns som en förutsättning för att systemet ska fungera, för annars hade det kunnat bli pannkaka av alltihop igen.
Enda invändningen jag har är väl att videogranskaren är en ensam person som således inte (i alla fall officiellt) har någon att bolla situationer med. Det läggs en ganska stor sten på denna enskilda person. Men man måste börja någonstans och detta känns som en bra början, sedan kan det utvecklas vidare.
Huvudsaken:
Vi slipper klubbar som godtyckligt anmäler varandra. Klubbar ska inte syssla med anmälningar, de ska spela innebandy.
Bra så!

***

Detta är en säsong där massor av stjärnor har försvunnit, både på dam- och herrsidan, och en säsong där det finns stort utrymme för nya stjärnor att ta över scenen.
Jag har listat 10 potentiella genombrottsmän i herrarnas SSL.
Kolla in (PLUS-låst):
LISTA: Lirarna som kan slå igenom i år

***

Till sist:
Vidar Jonsson, Höllvikens erfarne coachräv, stack ut i sitt tips inför säsongen och tippade regerande mästarna Storvreta som nia i sluttabellen.
Ingen annan tränare tippade Uppsalalaget sämre än femma.
Vet Vidar något vi inte vet?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB