Startsida / Inlägg

Därför är Iksu inte ett givet guldlag

av Jonas Gustavsson

Har något lag någonsin varit så favorittippat som Iksu är den här säsongen?
Känns inte så.
Kais Mora hade ju verkligen ett dream team för ett par år sedan vilket också ledde fram till ett guld, men det går ändå inte att jämföra med Iksu som mer eller mindre sitter på hela svenska landslaget i truppen.
Favorittrycket är enormt:
Svenska Spel har satt oddset 1,9 på guld.
13 av 14 tränare tror på serieseger.
I den SSL-enkät som Sportbladet gjorde inför säsongen (resultat kommer redovisas löpande under hösten) så tippade 71 % att Iksu tar guldet. Närmast efter var Pixbo med 9,1 % av rösterna.
Iksu själva hymlar inte heller – det är guld och att bli det bästa laget genom alla tider som gäller.
Då är frågan: är guldet lika givet som alla tror?
Nej, jag tror faktiskt inte det.
Jag har tippat guld och serieseger för Iksu, det är svårt att göra något annat med den stjärndrypande trupp som är spetsig över tre femmor, som både har rutin och talang, finesslirare och grovjobbare, energispelare och bollkonstnärer, och det vore ju faktiskt ett stort fiasko att inte plocka hem den ädlaste medaljen med den trupp som man skrapat ihop.
Men.
Laget var nästan lika vasst ifjol. Det var också ett dream team. Framförallt blev det en enorm hajp efter att laget kört över både Rönnby och Kais Mora med massiva siffror, och sedan slog målrekordet i SSL.
Men vad hände när det gällde som mest?
Då var inte Iksu bäst.
Då darrade stjärnorna.
Iksus utmaning sitter inte i kunnandet i fötter och handleder – där är man överlägsna i serien – utan det sitter i skallen.
Jag tycker kaxighet är befriande, jag älskar när Iksu går ut och säger att de ska vinna guld och vara det bästa laget någonsin, men det lägger också ett enormt ok på de egna axlarna, skapar en prestationsångest och – vilket kanske inte många tänker på – häller rejält med tändvätska på elden hos motståndarna. Alla vill slå Iksu. Samtidigt förväntar sig ingen att någon ska klå Iksu, vilket gör att alla kan slå ur underläge och slippa all press när de möter stjärngalleriet. Och även om Iksu har bästa laget så sitter många konkurrenter på kompetenta trupper som med rätt uppoffring, system och smartness absolut kan vinna mot Umeågänget – är inte Iksu på topp så kommer man inte vinna matcher i slutspelet, så enkelt är det.
Jag tror Iksu står för en jätteutmaning trots att man sitter på ett lag som borde springa hem ett guld av bara farten.
Fjolåret visade att när defensiven pressas och när oddsen i slutspelet höjs så var Iksu inte så vassa som man borde vara.
Kais Mora var bättre i semifinalen.
Trots sin måldominans så lyckades man aldrig dyrka upp blivande mästarnas Pixbos defensiva system utan förlorade två gånger om.
Två saker som bör oroa inför i år.
Iksu har att bevisa att de kan vara som bäst när det gäller som mest. Det krävs för att ta det där guldet som alla förväntar sig.
Storfavoriter, absolut.
Givet guld, inte alls.

***

Här får ni också lite rejäl läsning inför helgens SSL-premiär, en mastig guide till damernas SSL med trupperna, betyg på lagdelarna och kommentarer:
Supergenomgång – så bra är alla SSL-lagen (PLUS)
Mitt tabelltips har ni redan:
En tjuvtitt i facit – så slutar SSL

***

Då tippar vi helgens matcher och startar med damerna.

Lördag:

Malmö – Rönnby 1: Ett lag på uppgång mot ett lag på nedgång, om man vill sätta en stämpel på matchen. Malmö känns verkligen intressanta efter den starka debutsäsongen ifjol där man kryddat truppen ytterligare till år, medan Rönnby tappat massor av slagstyrka och är inne i en renoveringsfas. Skånskorna var sisådär på hemmaplan ifjol, men jag tror man drar in en seger här.

Söndag:

Tyresö Trollbäcken – Karlstad 2: Jag tycker Karlstad har ett intressant lagbygge i år och inte minst en fin talangbank med Frida Swahn i spetsen som kan vara redo att blomma ut på allvar. Nederlagstippade Tyresö Trollbäcken bör inte har så mycket att sätta emot värmländskorna, så känns det.

Dalen – Warberg 1: Alltså, hur bra blir Dalen i år egentligen? Om det tvistar de lärde. Tunga skador och spelartapp för en redan trubbig spelartrupp indikerar att det kan bli en halvjobbig vinter i Umeå. Någon fara för kontraktet bör det inte vara, men slutspel känns tufft att nå. Nykomlingen Warberg bör man dock tvåla till på hemmaplan.

Uppsala – Kalmarsund 1: Fjolårssensationen Uppsala har haft öppna svängdörrar till omklädningsrummet i sommar och det är många nya ansikten i truppen. Idén och tanken är dock densamma, så Uppsala blir svårforcerade – inte helt olikt den plan som nykomlingen Kalmarsund har. Hemmalaget vinner dock i kraft av både bättre spets, bredd och rutin.

Endre – Iksu 2: Första omgångens hetaste match av den enkla anledningen att Corin Rüttimanns första match med nya klubben Iksu blir mot gamla klubben Endre, dessutom på Gotland. Alexander Brinkmann-ledda Endre var starka hemma ifjol, men är försvagade i år samtidigt som Iksu lanserar ett av århundradets värsta dream teams. Ska vara en tvåa.

Pixbo – Täby 1: Pixbo har tappat rutin och spets men den starka lagmaskinen lever kvar och lär vara effektiv även i år, om än inte lika dominant som ifjol. Systemet och tryggheten tippar jag sänker spännande Täby som har fler spetsar, men som under nya tränaren Lars Jedheim kanske behöver en inkörningsperiod innan det är dags för leverans på allvar.

Kais Mora – Linköping 1: Kais Mora har, vid sidan av tappet av Moa Tschöp, boostat upp truppen en hel del under våren och sommaren och har inte minst en sylvass offensiv som är bredare än ifjol. Det kommer räcka gott och väl för att skjuta frågetecknet Linköping i sank. Känns som en solid etta.

Herrarna då.

Lördag:

Pixbo – Dalen X: Jätteintressant match mellan två lag som imponerade i premiären där Pixbo storvann mot Mullsjö medan Dalen raderade ut mästarna Storvreta. Pixbo har snackat om att bli mer svårlästa, kunna variera sig mer, och det krävs för att dyrka upp ett solitt lag som Dalen – så detta är en viktig värdemätare för hemmalaget. Utfallet? Doftar ändå kryss, tycker jag.

Falun – Växjö 1: Efter att ha torskat en uppsjö av matcher mot Falun så lyckades Växjö bryta förbannelsen ifjol och segra mot dalalaget. Smålänningarna har absolut en chans att nypa poäng här också, men premiären var sådär och Falun är starka på hemmaplan. Alexander Galante Carlström visade dessutom prima poängform omgående i veckan. Således: etta.

Storvreta – Mullsjö 1: Det sitter en tagg mellan de här lagen sedan den episka kvartsfinalserien för några år sedan när Mullsjö höll på att skrälla stort. Premiären lovade inte gott för västgötarna som lär vara revanschsugna, men jag tror det blir tufft i Uppsala. Hemmalaget vinner, om än knappt.

Söndag:

Team Thorengruppen – Warberg X: TT svarade för en heroisk upphämtning mot Karlstad i första matchen. Hur mycket mod det gjutit in i truppen återstår att se. Warberg betvingade Höllviken efter en stark sistaperiod senast, men kan få jobbigt mot ett tätt hemmalag. Jag landar i ett kryss.

Höllviken – Karlstad 1: Jag gillade vad jag såg av Höllviken i premiären, inte minst av nye Axel Persson, och jag tror att hemmapremiären kan sluta med (skräll)seger även om Karlstad är en tickande bomb av revansch efter raset mot Thorengruppen. Ska skåningarna erövra nytt kontrakt så måste det ticka in en del pinnar på hemmaplan, inte minst i sådana här matcher mot mittenlag i tabellen.

AIK – Linköping 2: Två lag som lirar SSL-premiär och två lag som är väldigt intressanta i år. AIK för att man inte vet ett skvatt om hur bra de kommer vara, Linköping för att man har ett riktigt bra lag och inte kan flyga under radarn längre. Att östgötarna är klara favoriter är det inget snack om, och jag tror man förvaltar det också.

Helsingborg – Sirius 1: Jag får en känsla av att det blir en del kamp i den här fajten, fast det kanske egentligen inte är två kampande lag. Helsingborg gjorde en genomsolid premiär mot Växjö där både spets (Jonathan Paulsson, Linus Nordgren, Daniel Johnsson) och bredd (Arvid Friberg) imponerade, och det kan man bygga vidare på nu. Skåningarna är generellt hemmastarka och bör ta det här.

***

Snacka om späckad helg. Nu kör vi.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB