Startsida / Inlägg

En seger som var typisk Dalen

av Jonas Gustavsson

Dalen inledde årets SSL-säsong med att vinna en match på ett sätt som var väldigt typiskt Dalen.
6-3-viktorian mot Storvreta var inte jättevacker, men den var uppoffrande, tålmodig och effektiv.
Så som Dalen brukar arbeta alltså.
Jag tycker 4-1-målet på något sätt symboliserar hela lagets sätt att spela. Boxplay, skottäck, kontring, Jonas Svahn till Ketil Kronberg och mål.
Det är ju Dalen: man spelar oerhört tajt, solitt och effektivt i defensiven, har alltid massor av skottäck, är sylvassa i spelvändningarna – och hela spelet och laget limmas ihop av motorerna Jonas Svahn och Ketil Kronberg.
Tre mål av Kronberg föresten, förutom boxplay-kassen också viktiga 5-3 med dryga minuten kvar när Storvreta slutforcerade, och sedan 6-3 i tom kasse. Norrmannen kan än – han gjorde ju inte något hattrick i serien ifjol och poängskörden var, trots lagets framgångar, blygsam för att vara honom. Den här matchen kanske var en föraning om att han lyfter poängmässigt igen.
– Jag gör gärna 50 poäng, men samtidigt har vi fått in renodlade offensiva spelare de senaste åren och då får jag bidra med annat. Jag har tänkt lite på poängen, det måste jag medge, men det är alltid en balansgång hur man ska agera på plan. Laget är viktigast, sa han när jag språkade med honom efteråt.
Storvreta var ganska bleka (man hade sina sekvenser men de var ganska få och sällsynta) men det är också lite typiskt Dalen: Umeågänget är skickliga på att få sina motståndare att se dåliga ut.
Alexander Rudd försökte, men kom sällan loss.
Henrik Stenberg orkade inte brotta sig in på kassen speciellt ofta.
Albin Sjögren och Jimmie Pettersson satte varsin balja, men hittade inte en uppsjö av skottlägen precis.
Dalen är svårforcerade och framförallt tålmodiga. De kryper hem och låter motståndarna äga boll. Efter Storvretas 2-4-reducering i andra perioden så blev det lite för matchen ovanlig hawaii-innebandy, då skapade gästerna helt plötsligt en del, men Dalan stramade åt allt i sista igen.
Som sagt, en typisk Dalen-seger.
Annars:
Dalens Fredrik Edholm, som många pekat på som en potentiell genombrottsspelare i år, visade gott gry, dunkade en boll i stolpen i första, matade in en boll ur snäv vinkel i andra och serverade sedan Patrik Rokka till ett powerplay-mål. Där kanske vi har ett nytt Jim Johansson-break att se fram emot.

***

Just det:
Ketil Kronberg lirare matchen i regnbågsbindel. Dalen har bestämt att alla lagkaptener i föreningen ska ha en sådan i år.
Snyggt initiativ.
Innebandyn tar ansvar.

***

Jag har ju muttrat en hel del om varumärket SSL, att det misshandlas eftersom det finns så mycket outnyttjad potential.
Men.
Till den här säsongen har det verkligen hänt grejer.
Snacka om att statusen på saker och ting har höjts. Det är en väg kvar att vandra, men det som snäppats upp till i år är ju grymt.
Kolla bara:
* Det finns numera statistik för powerplay och boxplay (förvisso just nu bara via en extern sajt, men ändå). Plus även en del annan matnyttig statistik, bland annat kring skotten.
* Det finns powerplay- och boxplay-statistik för enskilda spelare via Ibis, vilket är oerhört välkommet.
* Det går numera att se vilka som spelar i vilken femma i protokollen i Ibis (de två första SSL-dagarna är det bara Warberg och Höllviken som fyllt i det där, men jag förutsätter att det bara är en utbildningssak snarare än att klubbarna skiter i det). Tidigare stod alla spelarna bara i en lång lista.
* Professionella webbsändningar med neutrala, kunniga kommentatorer samt enhetlig grafik och redovisade laguppställningar. Ett stort lyft, i alla fall på herrsidan. Förhoppningsvis är damsidan snart mogen för samma upplägg.
* Publicerade highlights tätt efter match, alla samlade på sslplay.se. Fantastiskt, tidigare kom ju highlightsen då och då, ibland flera dagar efter matcherna, ibland inte alls.
* Alla matcher på herrsidan webbsänds, elva av fjorton damlag sänder sina matcher. Vi närmar oss 100 % täckning.
* Månadsabonnemang på webbsändningar (herrmatcherna då alltså, men ändå).
* SSL håller – äntligen! – på att ta fram en officiell hemsida som ska samla all information och alla klubbar ska ingå i ett gemensamt hemsidesystem. En stark produkt som bygger varumärke – och där klubbarna kan koncentrera sig på content snarare än teknik.
* Slut på pajasanmälningar av klubbar, nu finns en objektiv videogranskare som avgör vad som ska anmälas till Juridiska Nämnden.
Detta är grejer som verkligen förhöjer SSL, som gör det enklare och roligare att följa ligan på flera olika sätt.
Visst har en del av sakerna uppradade ovan en del barnsjukdomar, men det är sannerligen hästkliv i rätt riktning.
Bra jobbat, alla inblandade.
Nästa steg?
Jag hoppas SSL officiellt börjar synas mer i sociala medier för att bygga sporten, att det läggs ännu mer kraft på att synliggöra profilerna, att vi får en app med all statistik och livestatistik, att all statistik paketeras och blir mer överskådlig – bland annat.
Men det som hänt är verkligen steg i rätt riktning.
Äntligen utvecklas produkten SSL.

***

Uppsnack inför damernas SSL-premiär i helgen – och andra herromgången (eller ja, första omgången släpar ju lite också) – kommer imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB