Startsida / Inlägg

Frågorna har inte fått några svar

av Jonas Gustavsson

När jag skrev inför premiären så siade jag om den mest ovissa säsongen på länge, om en säsong där frågorna är fler än på länge.
Det ska inte dras några slutsatser efter bara två omgångar (alla lag har inte ens spelat två fajter), men det känns ju knappast som några frågetecken har suddats ut hittills, utan frågorna står obesvarade.
Det kryddar verkligen säsongen.
Vi har redan fått höja på ögonbrynen:
Mästarna Storvreta har inlett med dubbla förluster.
Uträknade nykomlingen Thorengruppen har redan snott åt sig fyra poäng.
Renoveringsprojektet AIK vann sensationellt mot dubbla SM-finalisterna Linköping i sin öppningsmatch.
Uppskruvade Karlstad har hunnit rasa ihop en gång och förlora en gång – båda gångerna mot nykomlingar.
Ifrågasatta Sirius har pressat Falun och sedan snott poäng mot erkänt hemmastarka Helsingborg.
Vi har redan fått se att olika matcher lever separata liv:
Mullsjö blev rejält straffade av Pixbo och åkte på stordäng i premiären, men straffade sedan mästarna Storvreta och vann stort i Uppsala.
Växjö hade rejäl disharmoni i laget mot Helsingborg, men svarade för en fantastisk laginsats och seger mot Falun.
Warberg visade att det finns offensiv spets när Höllviken sköts sönder, och visade sedan rejäl trubbighet framåt i förlusten mot Thorengruppen.
Helsingborg visade hur man stänger i en match mot Växjö, och visade sedan att man inte kunde stänga en match mot Sirius.
Pixbo visade sanslös effektivitet mot Mullsjö, men hade förtvivlat svårt att förvalta sina chanser mot Dalen.
Vi har också imponerats:
Dalen har tagit två tunga skalper, Storvreta hemma och Pixbo borta, tack vare sin väloljade defensiv och sin månstermålvakt Måns Parsjö-Tegnér.
För att summera:
Det känns som vi bjudits på otroligt mycket redan efter två omgångar, vi har sett förväntade topplag dippa och förväntade bottenlag prestera, vi har sett lag som visat både glans och trubbighet, vi har sett lag ta imponerande skalper för att i nästa skede inte få något att fungera.
Det är tidigt, men låt oss hoppas det är ett tecken för säsongen som står framför oss.
En säsong där alla kan slå alla.
En säsong där ett lag som inte är på topp kan torska mot vilka som helst.
En säsong där en imponerande seger inte betyder ett skvatt i matchen efter.
En säsong präglad av ovisshet, där det är omöjligt att sia om resultat, där man hela tiden får hänföras och bli överraskad av vad som händer.
En säsong där frågorna är fler än på länge – och där svaren gärna får fortsätta att vara luddiga.
Omgång tre står för dörren.
Vad som väntar?
Ingen aning.
Det kittlar.

***

Tippning!

Onsdag:

Falun – AIK 1: Falun åkte på stryk senast mot Växjö medan nyrenoverade AIK fick en sensationell start med premiärvinst mot Linköping – men här tror jag att hemmalaget drar längsta strået, dels drivna av revanschlustan, dels i kraft av att man har ett bättre och mer rutinerat lag. AIK:s fighting spirit, vilja och oräddhet var kul att se i första matchen, men jag tror inte man orkar forcera Falun.

Thorengruppen – Storvreta 2: Storvreta har inlett säsongen med dubbla förluster och jagar höstens första vinst, och den tror jag kommer borta mot Thorengruppen som haft en stark säsongsstart och som 3-2-vann mot Warberg senast. Storvreta är dock betydligt spetsigare än hallänningarna som var på Umeå-besök senast, så jag tror det blir svårt för hemmalaget att röna samma defensiva framgångar igen.

Karlstad – Sirius X: Sirius, som skrivits ner av många inför säsongen, har visat bra tåga i inledningsfasen av serien, gjorde en bra kampinsats mot Falun och brottade sig sedan tillbaka mot Helsingborg senast och snodde dubbla pinnar i Skåne. Jag tror Uppsalagänget kan sno pinnar av Karlstad, som tvärtemot inlett något skakigt. En ganska öppen match, men magkänslan skvallrar om kryss.

Höllviken – Pixbo 2: Pixbo inledde starkt mot Mullsjö men körde sedan in i Dalens berömda vägg senast. Mot Höllviken tror jag man får ut mer av sitt spel och även om det blir tajt och tufft, så tror jag man snor alla tre pinnarna nere i Skåne. Höllviken har inlett lovande och slog tillbaka Karlstad senast, men här tror jag inte att man räcker till. Dessutom har hemmalagets spetskedja inte varit på topp hittills.

Torsdag:

Helsingborg – Linköping 2: Jag spår att Linköping, som hade svårt att få igång spelet mot AIK i premiären och torskade, plockar hem det här. Jag tror deras tyngd passar mot Helsingborg. Skåningarna är förvisso starka hemma, men faller på svagare bredd.

Warberg – Växjö 2: Warberg skapade en hel del mot Thorengruppen senast men föll ändå mot nykomlingen på bortaplan. Växjö å andra sidan spöade Falun borta, och studsade därmed tillbaka efter en svag premiär, och känns också som lite favoriter i den här fajten även om det lär bli en ganska tajt match. Tippar ändå att smålänningarna tar det här, man känns lite spetsigare.

***

Fyra matcher onsdag, två matcher torsdag. Full bevakning utlovas.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB