Startsida / Inlägg

När löste han medlemskap i volleyklubben?

av Jonas Gustavsson

Att Linus Nordgren och Daniel Johnsson har en magisk volleykemi är en av SSL:s sämst bevarade hemligheter. De brukar stå och nöta det där på träningarna och det har sannerligen gett resultat.
Frågan är då när Jami Manninen löste medlemskap i den där volleyklubben?
Hans 1-1-kasse mot Linköping idag var ett konststycke ur den högre skolan. Johnsson lastade över en hög boll och Manninen drog till direkt och bollen satt som en smäck bakom en chanslös Henrik Qvist.
Urläckert!
Det är lätt att misstänka att Manninen volleybollat lite med herrarna Nordgren och Johnsson.
– Men det har jag faktiskt inte sett. Men han kanske gjort det i smyg, sa Hampus Dargren när jag frågade honom efter matchen.
Dargren ja, forwarden som inte fick vara kvar i Linköping våren 2015, som istället hamnade i Helsingborg, gav ju verkligen sin gamla klubb svar på tal. Hans två mål i sista perioden, 4-3 och jätteviktiga 5-4 där han via ett friläge lirkade in bollen under Qvist, hade stor del i att Helsingborg kunde vinna med 6-5 till slut.
Efter att inte ha lyckats måla mot Linköping ifjol så kom ketchupeffekten nu istället.
Något agg mot östgötarna har han dock inte, trots besvikelsen över uppbrottet för ett och ett halvt år sedan.
– Jag var besviken på hur det var då, men det är glömt sedan länge och jag tycker det är riktigt kul att möta dem, sa han.
Annars var ju Mika Kohonen riktigt bra i den här matchen. En dirigent som läser spelet fantastiskt, gör många platsväxlingar och virkade fram fina mackor, inte minst i powerplay.
Men linjen mellan succé och fiasko är hårfin.
Vid ställningen 5-4 i slutet slog han en totalt misslyckad passning som landade hos Milan Tomasik som var ren med Jonathan Paulsson, men FCH-keepern räddade, och strax därefter slagskottade (!) Kohonen in den matchavgörande 6-4-bollen i powerplay. Hade Tomasik nätat så hade Kohonen kunnat bli syndabock – nu blev han hjälte istället.
Att han överhuvudtaget sköt i powerplay var överraskande för alla.
Linköpings forwards täckte av kanterna och Kohonen hade fri skottgata – då tvekade han inte.
Linköping då?
Två matcher och två förluster. Man öppnade dock starkt mot Helsingborg, var det bättre laget i halva matchen, men tappade efter skåningarnas 3-3-kvittering. Spelarna som ska göra skillnad gör inte det just nu. Som Christian Mattsson som vi vet kan så mycket, men som hittills fått ut väldigt lite.
Men å andra sidan.
Linköping brukar vara som bäst när det gäller.
Det är inte nu.

***

Det är sannerligen inte varje dag två backar i tredjefemman levererar majoriteten av målen för ett vinstlag i SSL.
Men det hände faktiskt ikväll.
Linus Pettersson sopade in dubbla bollar och Eddie Granberg skottade in en när Växjö vann med 5-3 på bortaplan mot Warberg.
Med tanke på att de flesta andra lirarna i den här matchen hade problem med att få in bollen i mål så var det väl lite typiskt att det skulle vara just några doldisar som steppar fram.
Annars kändes det som en ganska jämn match. Båda lagen skapade chanser och det brändes en hel del.
Samtidigt var både unge Tobias Jernsand och etablerade Eero Kosonen vassa i respektive kasse.
Warbergs trubbighet är ingen överraskning, tycker jag. Toppkedjan med Rikard Eriksson, Mattias Kongstad och Daniel Karlander har stundtals riktigt bra rull, men har förtvivlat svårt att stöta in bollen i målmaskorna. Nu var det istället Victor Ferraresi som visade spets med dubbla mål, men det krävs att den ledande femman levererar för att det ska bli bra.
Växjö fick som sagt tre av fem mål från fjärdefemmans backar. Annars brändes det hej vilt där också, inte minst Valdemar Ahlroth som förvisso gjorde mål, men som även hade bollar i stolpen och ribban.
Effektivitet var inte ledordet, kan vi säga.
Dessutom:
Drömde inte Warberg redan mardrömmar om Växjö så gör man nog det nu. Hallänningarna har spelat sju matcher mot smålänningarna – men inte lyckats vinna en enda. Växjö har sex segrar och oavgjord.
Noterat:
Växjös stjärnback Johan Roos spelade bara första perioden i matchen.

***

Uppsnack inför helgen – då det är fullspäckat med matcher för både dam och herr – kommer under morgondagen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB