Startsida / Inlägg

Nu kommer testet, Helsingborg

av Jonas Gustavsson

Helsingborg var ett av de mest ovissa lagen att sia kring inför den här säsongen, tycker jag.
En klubb som rivit upp en hel del fundament, där coachen Magnus Anderberg och general managern Kent Göransson lämnat och där stjärncentern Jani Kukkola dragit hem till Finland.
En klubb där lösningen på tränarsidan blev klar först mitt i juni, efter att man gått bet på en radda av sina alternativ.
En klubb som har en spelande klubbchef, en spelande sportchef och en spelande legend i laget – bara det, liksom.
Men laget har verkligen visat bra saker i inledningen, trots det där galna raset mot Sirius på hemmaplan.
En del saker visste vi redan: Jonathan Paulsson är en av SSL:s bästa målvakter (den bäste…?), Linus Nordgren är en av landets skickligaste strateger och Daniel Johnsson är en målmaskin av rang.
Nu vet vi också att Mika Kohonen verkligen kommer bidra i år (stark spelmässigt och smackat in poäng i alla fajter hittills), att Petri Hakonen tillför den spelskicklighet på backsidan som saknats tidigare, att man äntligen har tillräcklig bredd för att ha kvalitativ tredjefemma (Arvid Friberg har imponerat, inte minst) och att man har en powerplay-uppställning som är bland de vassaste i ligan (hyfsat mycket innebandy-IQ i aktion när Nordgren och Kohonen bollar där).
Tre matcher gör ingen säsong, men sju av nio poäng är ett bra facit.
Samtidigt:
Nu känner jag att testet kommer för Helsingborg.
Skåningarna har i flera år brottats för att få ihop allt, att kunna leverera över tid, att bli den där lagmaskinen som alla lag vill bli, men har aldrig lyckats foga samman allt. Istället har det varit mycket upp och ner, toppar och dalar, briljans har blandats med magplask.
Precis när fått känslan av att laget är på gång på riktigt så har det kommit en riktigt fet käftsmäll.
Ett klassiskt Helsingborg borde, med den logiken, åka på en smäll efter en så här stark inledning.
Frågan är då om detta är ett klassiskt Helsingborg, eller om vi under den nya eran – ny sportchef, ny tränare, ny lagkapten – får se något annat.
Helsingborg ställs nu mot AIK borta, en match som känns hur oviss som helst. Ett AIK vars kollektiv jobbade sönder tippade topplaget Linköping i premiären, men också ett AIK som svarade för en kollektiv kollaps senast mot Falun och fick stryk med förnedrande 17-2. Ett AIK som man inte vet var man har just nu, ett ungt lag vars reaktion på innebandylektionen senast är svår att förutspå. Det kan komma vad som helst ur det där, känns det som.
Därför blir det sannerligen ett bra test för Helsingborg.
Har man äntligen blivit den där solida maskinen?
Det är tidigt att svara på den frågan, men AIK-matchen kan bli en indikation på årets Helsingborg.

***

Då tippar vi helgens matcher. Herrarna först ut.

Lördag:

Linköping – Falun 2: Stormöte och en av helgens riktiga höjdare så klart. Linköping har inlett säsongen trevande med dubbla förluster medan Falun växlat upp och körde över AIK med 17-2 (!) senast. Det är således ett hemmalag med rubbat självförtroende mot ett bortalag som sprudlar av självförtroende. Det blir nog en tajt match, men tror Falun rullar hem tre pinnar till slut.

Pixbo – Thorengruppen 1: Pixbo har svarat för en bra säsongsöppning, enda plumpen var fajten mot svårforcerade Dalen men där gjorde Pixbo ändå en bra match, även om man inte fick hål på Måns Parsjö-Tegnér. Thorengruppen har visat gott gry, speciellt defensivt, i början av säsongen – men kommer inte räcka till här. Nu gör väl dessutom världsbacken Martin Östholm comeback?

Sirius – Warberg 1: Det här känns som ett taktiskt möte där det lag som följer sin matchplan bäst kommer roffa åt sig poängen. Sirius har varit bra hittills. Defensiven har varit solid, Jarno Ihme vass i kassen och spelvändningarna sylvassa. Det tror jag blir ett segervapen mot Warberg också. Hallänningarna kommer säkert tvingas ha en del boll, men får oerhört svårt att dyrka upp Sirius, tippar jag.

Söndag:

Storvreta – Höllviken 1: Höllviken-coachen Vidar Jonsson tippade mästarna Storvreta som nia inför säsongen – snacka om att hälla en bensindunk med tändvätska på hemmalaget. Storvreta plockade säsongens första trea förra matchen och bör kunna varva upp mer nu. Vi har till exempel inte sett det bästa av Alexander Rudd ännu. Ska vara en etta.

Växjö – Karlstad 1: Karlstad har inte inlett speciellt bra, tappade ledningar mot både Thorengruppen och Sirius och torsk borta mot Höllviken. Tre lag som man måste ha bakom sig om det ska bli slutspel, så klart. Växjö borta är tuffaste uppgiften hittills och ett rejält test för laget: reser man sig eller faller man igenom totalt? Hemmalaget har ett par fina skalper i bagaget och är i fin form. Det blir inga stora marginaler, men Växjö tar det här.

AIK – Helsingborg X: Den stora frågan är hur AIK reagerat på härdsmältan (2-17 i baken) mot Falun senast. Men lika ihåliga som man var då, lika stabila var man i hemmapremiären mot Linköping. Vilket AIK får vi se nu? Helsingborg har öppnat säsongen starkt och tagit sju av nio poäng. Många är i kanonslag. Men känner man skåningarna rätt så brukar det alltid kommer ett bakslag när det går för bra. Det här som en oerhört oviss match – så jag fegar ur med ett kryss.

Mullsjö – Dalen 2: Två lag som stod över spel i veckan men som nu kastas in i hetluften igen. Dalen har inlett säsongen starkt med dubbla segrar, en solid defensiv och fantastiskt målvaktsspel – det kommer räcka oerhört långt mot Mullsjö. Känslan är att Dalen jobbar sig till en ny trea, även om Mullsjö imponerade mot Storvreta senast.

Damerna då.

Lördag:

Kalmarsund – Endre 2: Efter två perioders bra spel i hemmapremiären mot Iksu så rasade Endre ihop under sista 20 minuterna, men laget hann ändå visa vilken kvalitet och kapacitet det finns i laget även utan Anna Jakobsson och Corin Rüttimann. Kalmarsund har hemmapremiär och kommer säkert vara tagna av stundens allvar – det i kombination med Endres klass gör att det blir en klar tvåa.

Warberg – Malmö 2: Warberg höll spelmässigt jämna kliv med Dalen i premiären, men det blir jobbigare mot ett frejdigare och spetsigare Malmö som ifjol dessutom visade riktigt bra bortaform. Det här borde skånskorna ta – dessutom med lite marginal.

Söndag:

Linköping – Pixbo 2: Pixbo håller på att olja upp maskinen som var så bra ifjol och kommer inte ha några problem med att mala ner Linköping, som åkte på stordäng mot Kais Mora i premiären. Känns som en stensäker tvåa.

Tyresö-Trollbäcken – Täby 2: Derby i Stockholm mellan ett tippat bottenlag och ett tippat topplag. TT överraskade i premiären och vann mot Karlstad och även om nykomlingen är slitstark så blir det tuffare mot ett betydligt spetsigare Täby och jag tror bortagänget plockar hem den här fajten hyfsat komfortabelt.

Iksu – Kais Mora 1: Ett riktigt toppmöte mellan två lag som tog imponerande segrar i premiären. Iksu lär vara rejält revanschsugna efter slutspelssortin mot Kais Mora i våras och jag tror också att Umeågänget, som sitter på SSL:s överlägset bästa spelartrupp, sopar hem den här fajten.

Rönnby – Uppsala 2: Rönnby snodde dubbla poäng borta mot Malmö i premiären men jag tror det blir tuffare hemma mot tajta, disciplinerade och smarta Uppsala. Rönnby har tappat många pjäser till i år och det krävs ganska mycket för att luckra upp Uppsala och jag tror inte hemmalaget har tillräckligt med verktyg helt enkelt.

Karlstad – Dalen 1: Det lär spira en hel del revanschlusta i Karlstad efter torsken borta mot Tyresö Trollbäcken i premiären. Värmländskorna har ett spännande lag med intressanta spetsar och jag tror att just det, spetsen, avgör mot Dalen som har ett ganska slätstruket lag i år.

***

Full bevakning på söndag utlovas!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB