Startsida / Inlägg

Kvartsfinalrepris och dubbel minikris

av Jonas Gustavsson

Veckans herromgång är verkligen en välkomponerad gryta med massor av läckerheter.
Samtidigt går det inte att undgå att mötet mellan Pixbo och Linköping är den extra kryddan i kompotten.
Ett minikris-möte mellan två lag som drabbade samman i en flitigt diskuterad kvartsfinalserie i våras.
En serie där Pixbo, i kraft av serievinst och att ha fått chansen att välja motståndare, gick in som favorit, men föll pladask mot ett tyngre, hungrigare och mer energifyllt Linköping som – för att använda enkla uttryck – helt enkelt sprang sönder göteborgarna.
Lagen har varit lite av varandras motsatser de två senaste åren.
Pixbo som lever mer på glamour, finness och offensiv, som briljerat i grundserien för att sedan falla pladask i slutspelet.
Linköping som lever på fysik, tyngd och kontinuitet, som hackat i grundserien för att sedan växla upp i slutspelet.
Men just nu står båda lagen på samma ben.
Båda upplever en liten minikris.
Pixbo torskade 2-7 mot Classic i Champions Cup-semin och åkte sedan till Uppsala och fick stryk av Storvreta med 11-3. Laget har uttalat, precis som ifjol, att fokus ligger på att vara som bäst i slutspelet, att allt man gör under grundserien är en förberedelseprocess, men de här lägstanivåerna tror jag inte man hade räknat med. Det skapar en del varningsklockor.
Linköping har öppnat säsongen med fyra förluster på fem matcher och ligger sist i tabellen. Den sedvanliga lagmaskinen har lyst med sin frånvaro. Det har snarare varit helt tvärtom: inget har klickat i vartannat. Spelarna ser vilsna ut och det tidigare så starka tålamodet är som bortblåst.
Matchen mellan Pixbo och Linköping blir således inte bara en kul repris på vårens kvartsfinalserie, det blir också en chans för båda lagen att komma upp på banan och få lite vind i seglen.
Samtidigt så får laget som förlorar ännu mer att grubbla på.
Men inget av lagen kommer få panik om de förlorar den här matchen.
De vet vad som gäller.
Man ska vara som bäst i mars och april.
Det är vad man gör i slutspelet som spelar roll. Det har både Pixbo och Linköping fått uppleva de två senaste åren, men på helt skilda sätt.

***

Dags att tippa veckans matcher.

Onsdag:

Falun – Karlstad 1:  Har Falun konserverat de senaste matchernas form på någorlunda vis så ska Karlstad, som haft problem att få ihop allt hittills, inte ha en suck uppe i Dalarna. Falun har sopat in 30 bollar i de två senaste hemmatcherna mot AIK och Mullsjö och är i offensivt praktslag. Formtoppen gäller laget i allmänhet, och Alexander Galante Carlström i synnerhet. Karlstad inkasserade första trean senast, men får en jobbig match här.

Mullsjö – Växjö X: Det spirar en del rivalitet mellan Mullsjö och Växjö. Det blir lite extra nu också då Jesper Sankell är tillbaka i Växjö och får möta sitt gamla lag igen – det där är en lirare som river upp känslor. Båda lagen är stukade efter senaste omgången, Mullsjö åkte på storpisk mot Falun och Växjö avslutade sin fyra matcher långa segersvit genom att torska borta mot Thorengruppen, vilket borgar för två heta lag. Det brukar bli tätt och tajt, så drar in ett kryss.

Helsingborg – Warberg 1: Offensiv briljans blandas med ihålig defensiv. Lite så har det varit för Helsingborg hittills, vilket egentligen är helt i paritet med förväntningarna då skåningarna talangmässigt är framtunga. Helsingborg lyckades bryta ner Dalens system förra matchen och jag tror man kan göra detsamma med Warberg. Gästerna är ganska luriga, har hittills haft en förmåga att hålla ner målkvoten i sina matcher, men jag tror hemmalagets spets avgör.

Storvreta – AIK 1: Har maskinen Storvreta börjat tugga igång? Ska man tolka lagets egna signaler och de senaste prestationerna så verkar det så, där man satte defensiven i Champions Cup och sedan bar med sig det till SSL-omstarten där Pixbo pulvriserades i helgen. Truppen är tunn och det kan påverka framöver i det furiösa schema som inleds nu, men inte ännu – och det borde bli seger mot AIK. Jag tror gästerna är lite för naiva, lite för orutinerade, för att ha det tålamod som krävs för att besegra Storvreta.

Pixbo – Linköping 1: Ett möte som efter vårens kvartsfinal – där Linköping vann – säkert skapar speciella känslor. Pixbo har två raka härdsmältor bakom sig, dels i Champions Cup-semin, dels i bortamötet mot Storvreta. Det bör sätta igång vissa varningsklockor, men laget har visat klass tidigare under hösten och har uttalat att det är i slutspelet man ska vara som bäst i år. Därför blir det inte panik över några gupp på vägen, även om guppen hittills varit i massivaste laget. Linköping har fyra förluster på fem matcher och har inte fått igång sin sedvanliga maskin. Östgötarna är svårvärderade hittills och jag tror Pixbo tar det här.

Torsdag:

Dalen – Sirius 1: Den som vill se glamourinnebandy kanske inte ska välja den här fajten som veckans underhållning. Det här kommer med största säkerhet bli en ganska målsnål, tajt och defensivt inriktad match mellan två lag som vill vänta ut varandras misstag och sedan hugga på kontringarna. Sirius kan absolut sno poäng här, men jag tror ändå att Dalen tar det här eftersom som man i grunden är ett bättre lag. Föresten, blir det Johan Eriksson eller Johan Eriksson som avgör?

***

Frågan många ställer sig: hur långt över 20 mål är Alexander Galante Carlström efter att den omgången är lirad?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB