Startsida / Inlägg

Pang, pang, pang – nya kanoner i toppen

av Jonas Gustavsson

Det är annorlunda i årets skyttetopp i damernas SSL.
Vi är ju vana vid att se inte minst målmaskinerna Anna Jakobsson (34 mål ifjol) och Malin Andréason (46 mål ifjol) där, men ingen av dem lirar i år.
Ranja Varli (29 mål ifjol) är skadad och i bästa fall tillbaka till slutspelet.
Sara Helin (30 mål ifjol) har varvat ner.
Och kollar vi på toppen i år så saknas fjolårets skyttedrottning Emelie Wibron (50 mål ifjol) som är blott tolva hittills med sina fem baljor.
Istället ser topp-5 ut så här:
Matilda Sjödin, 13 mål.
Corin Rüttimann, 9 mål.
Amanda Wall, 9 mål.
Luize Bilinska, 9 mål.
Sara Steen, 9 mål.
Det är kul.
Nya namn.
Förutom schweiziskan då. Corin Rüttimann (31 mål ifjol) är blev femma i skytteligan redan ifjol då hennes målskytte vaknade, och nu visar hon att det inte var någon tillfällighet. Hon har helt enkelt blivit mycket vassare när det gäller avsluten och skotten, och är därmed helt komplett som spelare.
De fyra andra är helt nya i toppen.
Matilda Sjödin har med Ranja Varli borta i Täby fått en roll som superspets, och den tar ju duracellkaninen (hon kan nog springa hur mycket som helst) verkligen tillvara på. Hennes fart kompletterar verkligen stridsvagnen Louise Wickström och allroundpjäsen Jennifer Stålhult.
Amanda Wall har också fått en mer framskjuten position i Kais Mora i år i och med att Malin Andréason inte lirar, och det har hon också tagit tillvara på. Noterbart där är att hennes nio mål kommit efter tre hattrick.
Luize Bilinska har blivit en succévärvning för Karlstad. Lettiskan har gjort mål i alla matcher, har hittat grym kemi mer mackmakaren Jessika Eriksson och redan ritat under ett nytt avtal.
Sara Steen i Endre har verkligen fått blomma ut i full prakt i år. Hon har verkligen roffat åt sig av den ocean av speltid och förtroende som uppenbarades i och med att Anna Jakobsson och Corin Rüttimann försvann. Hon är den nya frontfiguren, gå i bräschen-spelaren och målskytten hos gotländskorna.
Det är kul med nya kanoner i toppen.

***

Tippnings av fredagens matcher:

Karlstad – Kais Mora 2: Mora har knappast blixtrat hittills den här säsongen och det lär knappast bli någon promenadseger borta mot Karlstad, men visst ska dalalaget ta den här fajten eftersom man har en spetskompetens som är överlägsen hemmalaget. Lagen har varsin het målskytt: Luize Bilinska i Karlstad har gjort mål i alla matcher hittills och Amanda Wall i Mora har gjort hattrick i två raka matcher.

Täby – Endre 1: Vi säger det igen, Täby har något riktigt intressant på gång den här säsongen och nu får man också ett rejält test då Endre kommer på besök. På pappret har Täby en vassare spetskompetens – inte minst Matilda Sjödin som lastar in mål på löpande band just nu – och det bör ge utslag.

Warberg – Kalmarsund 2: Möte mellan två nykomlingar som lirade i samma serie ifjol och som känner varandra väl, så det här blir ett riktigt prestigemöte. Båda lagen parkerar som väntat i botten så det är oerhört viktiga poäng på spel. Båda lagen har visat skapligt gry i inledningen trots uteblivna resultat. Sätter dock min peng på Kalmarsund här.

Dalen – Iksu 2: Umeåderby, men det lär bli en ganska ensidig historia eftersom styrkeförhållandet mellan lagen känns större än på väldigt länge. Allt annat än en förkrossande seger för Iksu vore en gigantisk skräll. Det finns risk att det drar iväg och blir tvåsiffrigt till och med.

Pixbo – Malmö 1: Pixbo hittar alltid vägar att vinna matcher, på något vis. Tålamodet är närmast nog skrämmande, mästarna har en kuslig förmåga att bara mala på och mala på och mala på – och man kan göra det för att man vet att man får utdelning till slut. Så lär det bli här också. Hemmalaget vinner, men inte med gigantiska siffror.

Tyresö-Trollbäcken – Uppsala 2: Tyresö-Trollbäcken inledde säsongen överraskande piggt och plockade också poäng, men har sedan haft ett svårt spelschema och följaktligen också åkt på tre raka nederlag. Nu möter man ett lag av lite samma karaktär, för Uppsala är ett slitande kollektiv med mycket fighting spirit, precis som man själva. Gästerna har dock vassare spets, inte minst Ellinor Berling som gör mål hela tiden, och det kommer att avgöra.

Linköping – Rönnby 2: Det tuffa spelschemat fortsätter för Linköping som bara mött lag som spelade slutspel ifjol – och man har inte lyckats ta en enda poäng hittills. Nu ställs man mot Rönnby som också lirade slutspel ifjol och även om gästerna tappat mycket sedan ifjol så är man ändå betydligt vassare än hemmalaget. Det doftar ny förlust för östgötarna.

***

Damfokus ikväll!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB