Startsida / Inlägg

Playmakern som helt plötsligt gör mål

av Jonas Gustavsson

Jag förutspådde en tajt och målsnål drabbning mellan Dalen och Sirius.
Det blev något helt annat.
Det rasslade rejält, åt båda håll.
Men vi klagar inte.
Det blev kul.
Sirius gick sensationellt upp i en 4-0-ledning efter första perioden – en ledning som till slut skulle visa sig matchvinnande, om än med små marginaler. För den ledningen gjorde att Dalen aldrig, trots flera reduceringar, fick den riktiga, riktiga vittringen utan man fick hela tiden jobba i uppförsbacke. Känslan var att Sirius hade hyfsad kontroll på det här – i 50 minuter.
Sedan vet i sjutton vad som hände.
Sirius darrade verkligen i slutet. Började sprida bollar kors och tvärs, Jarno Ihme slängde blindbollar rakt till Dalen-spelare och man släppte in ett knippe mål. När Dalen spelade boxplay så tilläts Lukas Harnesk springa rakt igenom hela Sirius och skjuta i målramen – det var faktiskt galet. Sirius kom undan med blotta förskräckelsen efter den kaosavslutningen, men vann till slut med 7-6.
Sirius gjorde säsongsbästa sju mål framåt – trots att storskytten Bobby Edberg saknades på grund av sjukdom.
Istället sköt Johan Elfving, som på grund av Edbergs frånvaro fick en plats högre upp i hierarkin, ett mål medan tredjekedjan med Johan Widh, Christoffer Gustafsson och Mattias Jällrud kombinerade in hela fyra mål.
Extra kul att Jällrud fick göra mål, han som gjorde comeback i senaste matchen efter en lång skadefrånvaro.
Men mest anmärkningsvärt: passningsgeniet, playmakern och lagkaptenen Dan Johansson – han som inte har något skott, ni vet – dunkade in två nya mål.
Hans toppnotering i SSL är nio mål på en säsong. Ifjol gjorde han sju. Nu har han redan matat in sex bollar – på sju matcher. Sin bästa målmässiga säsong höll han ett målsnitt på 0,35 mål per match. I år är målsnittet hittills 0,86.
Snacka om markant skillnad.
Jag försökte pressa honom på vad som hänt.
Men nej, det verkade inte som han studerad videos av Alexander Ovechkin, lagt om kosten eller ens funderat på att skjuta mer.
Istället sa han:
– Jag tänker inte så mycket nu, det bara händer. Kanske är jag mer redo att ta fler avslut i år, sa han.
– Jag hade väl två skott mot Dalen så det är ju inte så att jag bombar sönder målet. Jag kommer aldrig bli någon storskytt som till exempel Robin Nilsberth, men jag får försöka nypa till när jag får läge.
Jag har inte sett alla hans mål i år – men det är inga tillfällighetsmål i alla fall. Johansson har visat upp ett distinkt och kyligt skott.
Så han har ett skott.
Trots att många inte tror det.
– Det är väl för att jag aldrig skjuter. Jag har skaplig procent när jag väl skjuter, skrattade Dan.
Sirius imponerar i år.
Gnetar till sig pinnar i varje match (sex av sju, i alla fall).
Dan Johansson slog huvudet på spiken när han skulle förklara lagets poängframgång:
– Det är inte så mycket glamour eller gladinnebandy, men vi krigar på och det rullar in poäng. Någonstans är vi jobbiga att spela mot.
Typ så.
Sirius är smarta, tajta och tar sina chanser.
Lite av ett Dalen Light.
Dalen själva då? De tre första omgångarna gjorde man inte ett misstag, täppte alla farliga ytor, var smarta i alla aktioner. I de tre senaste matcherna har det varit något helt annat, man skär helt plötsligt inte av de farliga ytorna defensivt, är naiva i spelet med boll, tappar bollen på farliga ställen. Vi ska inte överanalysera, i årets SSL vinner alla mot alla och det är 100 % skärpa i varje fajt som gäller annars blir det torsk, men det andas faktiskt lite övermod – ett övermod som kanske fötts av att laget snackats upp inför säsongen och att man vann tre raka matcher i inledningen. Det är lätt att tumma på enkla saker när det rullar med – men då börjar det snabbt rulla emot. För Dalen är det back to basic som gäller: defensiven först, spela tajt, täcka skott – sedan får resten av spelet födas ur det försvarsspelet.

***

Onsdagen var ju en enda kavalkad av rubriker, händelser och ögonbrynshöjande grejer, med Joakim Olsson sänkning av gamla klubben Storvreta, Faluns nya makalösa kross, SM-guldaspiranten Linköpings nya förlust, Växjös rivstart mot Mullsjö och Helsingborgs inledande överkörning av Warberg.

Såg tyvärr inte en minut plast igår, men ger er en sammanfattning:

Falun – Karlstad 14-2: Jag upprepar resultatet, 14-2! Falun är en slåttermaskin som kör över allt som kommer i vägen just nu, en orkan som bara sveper med sig omgivningen som är utan chans att värja sig. 7-0 efter första, 12-0 efter andra och Karlstad fick trycka sig in på resultattavlan först med en 1-13 reducering. Thomas Brottman sa efteråt att Falun aldrig spelat bättre innebandy än just nu – det säger en hel del. Det känns tidigt att vara formtoppade förvisso, men det är bara att fascineras. Fyra nya påsar av Alexander Galante Carlström, dessutom. Karlstad? Ingen skugga över värmlänningarna, Falun är för bra just nu.

Helsingborg – Warberg 9-7: En innebandymatch är inte över förrän minst 60 minuter är spelade, en sanning som blev påtaglig mellan Helsingborg och Warberg, där skåningarna såg ut att ha tagit trean, satt in den och låst kassaskåpet, med sin 7-0-ledning efter drygt halva matchen. Men hallänningarna bet sig tillbaka, WIC-backlöftet Anton Birgersson skyfflade in tre mål, laget skapade nerv i sista perioden och var inte mil ifrån att stå för en sensationell uppätning.  Helsingborg höll undan, men det går inte slappna av i den här serien – bevisen för det har haglat i SSL-inledningen.

Mullsjö – Växjö 4-7: Hörsägen skvallrar om att det här kan ha varit höstens bästa match hittills, med bra spel, många händelser och mycket känslor. Det är förvisso ingen överraskning, de här två gängen brukar bjuda på adrenalinstinna uppgörelser. Växjö hade en sanslös effektivitet i första perioden, tog ledningen med 5-0 och avgjorde redan där, även om Mullsjö sedan jobbade sig in i matchen. Resultatet speglar de här två lagens säsongsinledning: Växjö imponerar, Mullsjö imponerar inte.

Storvreta – AIK 3-5: Jag vet, det är århundradets mest slitna klyscha, men släkten är ta mig sjutton alltid värst. Joakim Olsson lämnade Storvreta för AIK till den här säsongen och det var så klart han som avgjorde till AIK:s fördel – vid ställningen 3-3 i sista perioden klev han fram och gjorde 4-3 vilket blev matchvinnande. Imponerande seger av AIK så klart, som fortsätter att ta skalper den här säsongen. Storvreta bevisar återigen denna svängiga säsong: överkörning av Pixbo ena dagen, torsk mot AIK den andra.

Pixbo – Linköping 11-8: Linköping sjunker djupare ner i bottengyttjan i SSL, men avstånden uppåt avskräcker inte eftersom alla slår alla, men visst måste östgötarna börja plocka pinnar snart. Framförallt försvarsspelet – 11 insläppta! – fallerar ju, något som annars brukar vara lagets styrka. Pixbo gjorde en mäktig revanschinsats efter förnedringen mot Storvreta senast, och att smälla in elva bollar mot Linköping var nog extra skönt med tanke på den bittra kvartsfinaltorsken mot just gästerna i våras. Hemmalaget hade dessutom hela nio (!) olika målskyttar.

***

Massor av matcher i helgen. Uppsnack utlovas imorgon eller på lördag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB