Startsida / Inlägg

Warberg övervärderar sitt material

av Jonas Gustavsson

Igår kom det överraskande beskedet att Warberg går skilda vägar med huvudtränaren Oscar Lundin.
Anledningen var enkel: den före detta (ja, så får vi säga nu) storklubben har inte varit nöjda med resultaten de senaste säsongerna och kände att det krävdes en förändring för att börja resan tillbaka mot SM-medaljerna.
Jag är förvånad.
Jag tycker att Oscar Lundin gjort ett bra jobb med de förutsättningarna han har haft.
Warberg har inget stjärngäng och har inte haft på flera säsonger. Ingen tränare kan trolla med knäna och att försöka göra det här Warberg till ett topplag är som att försöka förvandla sand till guld.
Lundin är en hängiven, driven och ytterst noggrann coach. Han är som en svamp när det gäller att suga in nya impulser, rön och tankar. Han har inte lämnat något åt slumpen. Det är knappast hans fel att Warberg gått kräftgång.
Därmed inte sagt att ett tränarbyte kan tända ett lag, men Oscar Lundin ska inte bära något hundhuvud för att Warberg inte är något slutspelslag.
Jag tycker Warberg övervärderar sitt spelarmaterial.
Kimmo Eskelinen, ny sportchef, erkänner att man inte har något lag för att slåss om medaljerna just nu, men att man ändå borde fått ut mer av materialet under Lundins år som huvudtränare (sedan 2014) och att man har material för att vara ett slutspelslag den här säsongen.
Jag är tveksam.
Jag tycker Warberg ska vara glada om de håller sig kvar, faktiskt.
Det saknas given spetskompetens i alla lagdelar, det är tunt i backbesättningen och även om man stundtals rullar på bra i offensiven så är effektiviteten ett stort problem.
– Vi litar fullt till den trupp vi har och tycker att vi har ett ganska bra material. Inte tillräckligt för SM-guld men för våra förhoppningar just nu, och en rimlig förväntan är slutspel, sa Eskelinen.
Som sagt, jag har en känsla av att man övervärderar sitt material.
Eskelinen sa en annan sak som stack ut: att han tycker att det börjat sprida sig en mentalitet i Warberg att det är okej att förlora matcher.
Det om något är oroande.
– Det är svårt att peka på enskilda saker i hans (Lundins) ledarskap men vi vill öka kravbilden på spelarna och tycker att det blivit lite låg tröskel för vad som är okej. Vi har fått en känsla av att det är okej att förlora matcher, och det är inget som Warberg vill stå för, sa Eskelinen.
Jag tolkar ju det som en större grund till att göra en förändring på ledarsidan än att de sportsliga resultaten uteblivit. Men det är bara jag.
Uppbrottet med Lundin sägs ha gjorts i samförstånd.
Så kanske det är, men utan att veta och utan att ha pratat med Oscar Lundin så har jag svårt att se att han själv plockat upp frågan om en tränarändring på agendan, utan det lär vara en punkt som klubben lyft från första början.
Lundin har varit borta de senaste matcherna på grund av privata skäl så det blir ingen radikal förändring för spelartruppen här och nu.
Hans tidigare frånvaro har inget med att han får lämna – men Eskelinen erkände att det kanske gjorde beslutet enklare för honom.
– Oscar har varit borta av privata skäl och det har inget med honom som tränare att göra, men just det gjorde kanske att han tyckte att den här lösningen var okej, men det får han svara för själv, sa Eskelinen.
Jag tror att Warberg får ruggigt svårt att nå slutspel i år oavsett vem som står i båset.
Det finns nämligen inte många tränare som kan trolla med knäna.

***

Tippning av helgens matcher.

Herrarna först.

Lördag:

Höllviken – AIK 2: Har en tydlig känsla av att AIK är hetare än Höllviken just nu, och det tror jag kommer ge utslag här. Höllviken är vassa, inget snack om saken, men den beryktade förstakedjan – när de väl nu lirat ihop, vill säga – har inte varit så spetsig som förväntat, och jag tror att ett energiskt och löpvilligt AIK kan plocka alla tre pinnarna nere i Skåne.

Thorengruppen – Linköping 2: Thorengruppen har alltid varit starka hemma och man har visat att man kan plocka pinnar hemma i Umeå även på SSL-nivå. Jag har dock en känsla av att Linköping-maskinen håller på att mullra igång anförda av trollkarlen Christian Mattsson. Tippar att östgoterna tar en ganska solid seger uppe i norr, även om det knappast lär rasa iväg målmässigt.

Söndag:

Helsingborg – Falun 2: Helsingborg har hittat en generellt högre nivå i år, men även om dipparna inte är lika djupa så har man ändå lite jojo-beteende i matcherna – vi har sett laget både tappa stora ledningar och äta ikapp stora underlägen. Falun är starka just nu och har både finessen och strukturen för att vinna tuffa bortafajter. Jag tror dalalaget helt enkelt är för bra för att förlora här.

Växjö – Storvreta X: Svårtippad match mellan ett Växjö som tappat delar av formen på slutet och Storvreta som varvat upp rejält efter Champions Cup. Känslan är att det här blir en målrik match mellan två drivande lag – men båda har också bra målvakter. Det känns jämnt skägg på förhand. Dock frågetecken för Storvreta, som fortsätter gå på få händer och fötter i matcherna – nu ställs man dessutom mot ett lag som alltid använder många spelare. Äh, dunkar in ett kryss.

Mullsjö – Karlstad 1: Kommer det att lossna för Karlstad? Det är en av SSL:s mest intressanta frågor just nu. Bortamatch mot ett ganska ojämnt Mullsjö kan vara ett tillfälle för att vända på skutan, men det känns ändå tveksamt. Hemmalaget har ändå haft mer stäm hittills, har fler spelare som kan leverera och med en stark hemmapublik i ryggen så bör man ta den här matchen. Dessutom börjar ju Isaac Rosén varva upp mer och mer, det är viktigt för västgötarna att få tillbaka honom i fullt slag.

Sirius – Pixbo 2: Pixbo har spelat in poäng hela hösten och är i bra slag just nu. Laget åkte på ett par rejäla smällar – Champions Cup-semin och Storvreta borta – men har rest sig efter det och visat att man kan skaka av sig bottennapp. Sirius hade inte mycket att hämta mot Storvreta senast och är revanschsugna, men tveksamt om kunnandet räcker till mot de två senaste årens serievinnare.

Dalen – Warberg 1: Warberg har skickat iväg coachen Oscar Lundin, men han har å andra sidan inte varit med i laget de senaste matcherna så det är ingen enorm förändring här och nu. Hallänningarna har presterat okej hittills men varit ineffektiva, och det har man inte råd att vara mot strikta Dalen. Hemmalaget, som tagit ett par fina bortaskalper på sistone, tar det här.

Damerna då!

Lördag:

Kalmarsund – Täby 2: Kalmarsund har inlett med fyra raka förluster och en inspelad poäng, men har ändå gjort flera bra prestationer. Mot Täby blir det dock jobbigt, stockholmarna har visat upp strålande form på sistone och körde fullkomligen över Malmö senast. Yrvädret Matilda Sjödin är i praktform, fem mål senast och totalt tio baljor på de fyra första matcherna.

Söndag:

Endre – Warberg 1: Endre är av tradition starka hemma på Gotland och formen är också bra med tre raka vinster, så det finns inte så mycket som talar för att nykomlingen Warberg – som föll med 3-11 mot Iksu senast – ska ha speciellt mycket att sätta emot. Sara Steen, som togs ut i landslaget igen i veckan, är i bra målform och har stänkt in kassar i tre raka matcher för Endre.

Uppsala – Linköping 1: Uppsala har imponerat måttligt hittills, men ändå mer än Linköping som haft det riktigt jobbigt. Tippar att östgötarna får otroligt jobbigt med att försöka tränga igenom Uppsalas kompakta maskineri, och hemmalaget bör ta det här – men som brukligt när laget är i görningen så blir det inga stora siffror. Noterbart: Ellinor Berling har gjort mål i alla matcher hittills.

Iksu – Rönnby 1: Iksu, seriespel och hemmaplan lär allt som oftast den här säsongen bli ett enda stort målkalas. Rönnby är någon klass sämre än ifjol, det finns några spetsar men bredden är tämligen orutinerad, och jag tippar att det blir en ganska jobbigt match uppe i Umeå. Iksu vinner klart.

Tyresö-Trollbäcken – Pixbo 2: TT har verkligen överraskat positivt i början av säsongen. Laget som dömts ut av alla har norpat poäng i två matcher och varit med i övriga, där man gjorde det svårt för Kais Mora senast men föll till slut med 6-8. Här lär det dock inte bli några pinnar. Pixbo är en malande segermaskin som tar detta, men inte med några stora siffror.

Kais Mora – Dalen 1: Det är abnorm skillnad på spetsen i de här två lagen och det kommer ge ordentligt utslag. Kais Mora vinner tämligen komfortabelt, Anna Wijk lär göra pinnar för 101:a seriematchen i rad och någon ny kasse från Petra Weiss (fyra mål senast!) ramlar säkert in.

Malmö – Karlstad 2: Intressant match mellan två av lagen jag tror kommer tampas om de sista slutspelsplatserna, precis som man gjorde ifjol. Hittills är jag mer kittlad av vad jag sett från Karlstad, så jag tror värmländskorna tar det här – och därmed inkasserar första bortavinsten i år. Malmö lär dock vara rejält revanschsugna efter 2-12-smällen mot Täby förra helgen.

***

Fullskalig bevakning på söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB