Startsida / Inlägg

En seger som betydde mer än tre poäng

av Jonas Gustavsson

Sviten är bruten.
Efter åtta raka förluster mot Pixbo så lyckades Iksu vinna – första vinsten mot konkurrenten på över tre år.
7-5 blev det i kvällens möte.
En seger som betydde mer än tre poäng så klart.
Pixbo hade ett rejält mentalt övertag på Iksu, och ju längre en sådan där svit blir, desto svårare blir den att bryta.
Nu vet Iksu att det går att vinna mot Pixbo.
Det betyder mer än vad många tror – och mer än vad Iksu själva vill erkänna. Snackade med både Josefina Eiremo (som för övrigt noterade dubbla assist och nådde milstolpen 400 poäng i SSL) och Emelie Wibron efter segern, men ingen av dem la någon vikt vid trendbrottet. Mer att det var skönt att vinna mot ett bra lag.
Men innerst inne tror jag det var en seger som var hur viktig som helst för Iksu. Man behövde bryta ner ett mentalt spöke.
På förhand hade man nog struntat i hur det såg ut, bara man vunnit.
Som det blev, så kunde det knappast ha blivit bättre.
Iksu tappade ju en tvåmålsledning efter två perioder till likaläge i tredje perioden. Att där, med historiken mot Pixbo, med kritiken kring att man inte kan vara som bäst när det gäller, resa sig och vinna var nog det bästa kvittot man kunde få.
Varför bröts sviten då?
Emelie Wibron hade sin analys klar: noll fokus på Pixbo.
– Vi hade inga specifika direktiv inför matchen utan vi spelade bara vårt spel, sa Wibron som tycker att man fokuserat för mycket på Pixbo innan:
– Ja, det skulle jag säga. Vi har anpassat oss efter dem. Det har uppenbarligen inte fungerat. Det här var den match mot dem där vi snackat minst om Pixbo. Vi har så pass bra spelare att vi ska kunna vinna på vår egen förmåga. Nu fick vi ett kvitto på att det fungerar, det blir viktigt framöver.
Matchen då?
Kul och underhållande.
Ja, det kändes som att Pixbo hade lite mer boll och skapade lite längre anfall, men det saknades lite spets stundtals. Iksu var framgångsrika i sin press, distinkta när lägena kom och var framförallt sylvassa i sina omställningarna.
Pixbo brukar inte göra massa misstag – men i den här matchen kom ett knippe.
Som när Nina Bärtschi helt sonika snodde bollen av Laura Manninen och skickade in 4-2-målet.
Som när Nina Bärtschi lämnades helt fri på bortre sidan så att Emelie Wibron kunde sticka till henne en passning som hon dunkade in 6-5-målet med.
Det har man inte råd med mot Iksu, så klart.
Många stack ut.
Nina Bärtschi var sylvass, Cornelia Fjellstedt lysande defensivt och Sofia Joelssons uppoffrande arbete imponerande.
Energin var verkligen där.
Wibron passade också på att hylla båstillskotten Magnus Norrman och Susanne Ekblom.
– De har tagit täten från ledarhåll och smittat av sig med sin energi. Vi har fått sjukt mycket av dem. Alla tror verkligen att vi har det som krävs för att nå hela vägen nu, sa hon.
Pixbo?
Josefin Wålinders två prestationer på kanten där hon bara klev förbi och prickade bortre kryssen var magiska – men även succéforwarden Amanada Lööv Miljevic och hennes två påpassliga baljor var läckerbitar.
Jag är grymt imponerad av Pixbo. Man har en strålande målvakt och en robust backbesättning, men har tappat mycket spets framåt sedan guldet (Sara Helin, Caroline Böcker, Lisa Andebratt) men orkar ändå skapa mycket. Lööv Miljevic är ju en sensation, Wålinder har tagit kliv, Alicia Fylke växer, inte minst.
Pixbo kommer vara med när det drar ihop sig i år också.

***

Oj, så bittert Kalmarsund.
Nykomlingen spelade till sig en 4-1-ledning på bortaplan mot Dalen och hade alltså tre mål att gå på i den sista perioden.
Då kom Dalen tillbaka. Anna Skyltbäck klampade in i slottet och gjorde 2-4, Filippa Nilsson skickade in 3-4 från halva plan (!), och Sandra Törnqvist fick sedan skottläge från nära håll och dundrade in kvitteringsbollen i powerplay.
På övertid så avgjorde sedan kaptenen Amanda Öhman i en spelvändning med ett skott i steget.
Snacka om tungt för Kalmarsund, som bara spelat in en pinne hittills och som har några riktigt tunga nederlag bakom sig. Vi minns ju inte minst hemmafajten mot Linköping där man torskade i slutsekunderna.
Hade Kalmarsund hållit ut hade vi verkligen haft ett getingbo i botten. Då hade Warberg, Dalen, Tyresö-Trollbäcken, Linköping och Kalmarsund rymts inom fem poäng.
Nu fick Dalen istället dubbla pinnar, klev upp på tio poäng och har en marginal på fyra poäng ner till nedflyttningsplatserna.
Samtidigt så tappade Kalmarsund mark och har nu hela sex pinnar upp till säker mark i sammandraget.
Nästa söndag kommer en riktig nyckelmatch för Kalmarsund då man ställs mot Tyresö-Trollbäcken borta. Just nu känns det inte som att man har råd att torska den matchen om det ska bli fortsatt spel i SSL nästa höst.

***

Snacka om blytung seger.
Warberg sopade dit nykomlingskollegan Tyresö-Trollbäcken med 9-4 på hemmaplan och skapade andrum i bottenstriden.
Mittperioden var avgörande.
Den vann Warberg med 5-2, och med ett mål från den första perioden att gå på så hade man 6-2 inför sista akten, och det underläget orkade inte TT att hämta sig ifrån.
Warberg är ju inte den där traditionella nykomlingen, det vill säga ett purungt lag som rusat upp i seriesystemet. Visst har Warberg massor av talang, men man har också ett knippe rutinerade spelare med många innebandyår på nacken, och det märktes ju i den här matchen:
Camilla Halldén, 25 år, gjorde tre mål, och både Malin Arneson, 28 år, och Malin Pettersson, 27 år, hamnade i målprotokollet.
Rutinen är en fördel som Warberg har jämfört med de andra nykomlingarna.
Men ja, talangen är inte illa den heller. Andrea Envall, 17 bast, gjorde mål för femte matchen i rad.
På tal om det:
Succén Linnéa Wiregård gjorde mål igen för TT – och precis som Envall så har hon målat i fem raka fajter.

***

Att hålla nollan i innebandy är alltid en fjäder i hatten – och Alexandra Durling lyckades med just det när Täby tog en solid och odiskutabel 7-0-viktoria mot Linköping.
Durling som annars i första hand backar upp landslagskeepern Emelie Frisk, men som nu fick visa delar av sin klass. Linköping är ett ganska uddlöst lag, men fick ändå iväg 25 skott mot mål, så Durling hade en del att arbeta med.
Starkt.
Men det är Frisk som är etta, inget snack om saken.
Annars?
Täby var en storlek större än Linköping.
Täby hade dessutom hela sju olika målskyttar.
Skönt för Matilda Sjödin mata in en boll också efter att ha gått mållös från de två senaste hemmamatcherna. Sjödin visade ju helt makalös form i början av serien med tretton mål på fem matcher, men har varit betydligt mer mänsklig i de fem senaste matcherna där det blivit tre baljor.
Två pinnar av Jennifer Stålhult – som nu toppar poängligan i SSL.
Och en stark comeback av Täby, som torskade det där målkalaset mot Rönnby förra helgen.

***

Jonna Sjöberg är stekhet just nu.
18-åringen svarade för sex poäng (!) senast mot Täby, och sköt två nya mål mot Karlstad när Rönnby spelade till sig en 3-1-ledning efter två perioder.
Men det räckte inte till seger.
Karlstad sköt tre mål i den sista perioden och vann med 4-3.
Luize Bilinska – som även gjorde 1-0 – reducerade till 2-3, Sara Dahlström kvitterade och Jessika Eriksson avgjorde.
Bilinska och Eriksson har verkligen blivit en injektion för värmländskorna. Ett radarpar som skapar bredd i anfallslinjerna.
Dessutom stark comeback av Karlstad som fick storstryk av Iksu senast.
Därmed klev laget också upp på den åtråvärda åttondeplatsen i tabellen, den som innebär att man just nu är i slutspel.
Rönnby ligger femma i tabellen och har hela sju poäng ner till niondeplatsen i sammandraget.

***

Igår:

Kais Mora – Endre 6-3: Kais Mora fortsätter att trumma på och även om det var förväntat att man skulle plocka Endre på hemmaplan så var det ingen på förhand enkel uppgift. Det var också kryssläge efter två perioder, 3-3, innan Kais Mora via tre raka mål stängde bataljen i sista akten. Anna Wijk lastade sin vana trogen in poäng, ett mål och två assist, hennes poängsvit är nu uppe i 106 raka seriematcher.

Malmö – Uppsala 4-1: Cecilia Di Nardo håller sannerligen på att varva upp. Danskan satte dubbla bollar mot Uppsala och har gjort fyra mål på de två senaste matcherna. Men inte nog med det: i säsongens första fem matcher blev det två mål – på de fem senaste har det blivit sju baljor. Solid seger för skånskorna. Uppsala har torskat fyra raka matcher och har halkat utanför slutspelsplatserna.

***

Dubbla omgångar nästa helg.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB