Startsida / Inlägg

Just nu är det fördel Pixbo i rivalkampen

av Jonas Gustavsson

Det finns ett möte som är hetare än alla andra i damernas SSL.
Nej, inget derby.
Utan:
Pixbo mot Iksu.
Av flera anledningar så klart.
Det är två stora guldkandidater.
Men inte minst eftersom coacherna Jonas Eliasson och Andreas Harnesk brukar dela ut lite verbala smockor då och då i media och kritisera varandras lag – där essensen brukar vara att Eliasson inte fattar hur man kan få ut så lite av ett stjärnlag som Iksu, och där Harnesk tycker att Pixbo spelar en defensiv och icke konstruktiv innebandy.
I en serie där det är väldigt mycket ryggdunk och vänliga miner så är det uppfriskande med lite hetta.
Nu är det äntligen dags för lagen att mötas i höst.
Det blev ju aldrig någon duell i Champions Cup, eftersom Iksu sensationellt rök redan i semin och Pixbo kunde ta mästartiteln utan att ställas mot rivalen från Umeå.
Men att det blev som det blev där är också talande för hur det såg ut ifjol.
Då var Pixbo som bäst när det gällde som mest.
Iksu var inte bäst när det gällde som mest.
Just nu är det stor fördel Pixbo i rivalkampen.
Mästarna sitter i förarsätet trots att man tappat rutin till i år, trots att truppen utarmats under höstens gång, trots att man ligger efter Iksu i tabellen. Laget har nämligen aldrig förlorat mot Iksu under Jonas Eliassons ledning – något som Pixbo-coachen också varit noga med att påpeka flera gånger. Pixbo har en förmåga att vara som bäst när det gäller, har en stark tilltro till sitt system, får sällan panik utan maler på med tålamod, och har ett väloljat spel där alla vet vad man ska göra och där man agerar i högt tempo i alla moment.
Iksu har tvärtom visat att man har svårt att hantera press. Laget har vacklat i slutspelet i flera år, rök sensationellt i semin ifjol och orkade inte ta sig till final i Champions Cup nu i höstas. Trots att man sitter på världens överlägset bästa trupp på pappret, så har har man haft svårt att leverera när det gäller som mest, när kraven skruvas upp, när allt står på sin spets.
Vilka vinner på söndag?
Ja, jag tror på Pixbo. De har hemmaplan, ett starkt mentalt övertag och har visat bra form under hela hösten. Samtidigt så undrar jag hur många pjäser som man har råd att tappa innan kollektivet börja vackla. Det har lyfts upp ett gäng unga spelare de senaste veckorna, men trots det fortsätter Pixbo att vinna.
Grymt imponerande.
Ska Iksu vinna guld i år så tror jag man måste bryta sin negativa trend mot Pixbo under grundserien.
Går Pixbo in i slutspelet med det mentala övertag man har på Iksu nu, så tror jag aldrig att Umeå-laget tar något guld.

***

Dags att tippa helgens matcher.

Lördag:

Kais Mora – Endre 1: Känslan är att Kais Mora-maskinen börjat tugga igång ordentligt på sistone, man har sopat till Pixbo och kommer närmast från en imponerande seger borta mot svårspelade Uppsala. Anna Wijk lastar in pinnar på löpande band och Amanda Wall är i fin målform. Endre kryssade mot Tyresö-Trollbäcken senast, och kommer nog åka på mer poängtapp här.

Malmö – Uppsala 1: Lite lurig match mellan två lag som blandar och ger en del, där Malmö närmast kommer från en imponerande 6-0-viktoria mot Dalen och där Uppsala kommer från en rejäl hemmasmäll mot Kais Mora. Känner ändå att hemmalaget mycket väl kan ta tre pinnar här, inte minst då lagets spetsar – Ellen Rasmussen, Johanna Nilsson, Cecilia Di Nardo – verkar vara i fin poängform.

Söndag:

Pixbo – Iksu 1: Alltid intressant möte, så klart. Dels för att det är två av guldfavoriterna, dels för att Pixbo inte förlorat mot Iksu på evigheter, och dels för att coacherna Jonas Eliasson och Andreas Harnesk haft sina verbala duster i media. Pixbo har ett rejält mentalt grepp på Iksu – och det tror jag, trots att Iksu har ett bättre lag på pappret, ändå kommer att avgöra.

Dalen – Kalmarsund X: Kalmarsund har en del hedervärda förluster på kontot nu, och känslan är väl att det kommer rinna in någon poäng snart, och varför inte borta mot ett Dalen som man inte vet riktigt var man har. Hemmalaget kommer förvisso vara extremt noggranna efter 0-6-smällen mot Malmö senast, men jag tror Kalmarsund kan sno poäng här.

Warberg – Tyresö-Trollbäcken 2: En nyckelmatch i kampen om nytt kontrakt så klart, där båda lagen just nu parkerar ovanför nedflyttningsstrecket med sex respektive åtta poäng. TT har imponerat mest av lagen hittills, har en väloljad och slitstark maskin, och jag tror man kan dra hem alla tre pinnarna i Halland. Succén Linnéa Wiregård är i fin målform med sex baljor på de fyra senaste matcherna.

Täby – Linköping 1: Täby föll överraskande mot Rönnby senast, och lagets fina segersvit – sju raka vinster – bröts därmed. Jag tror man studsar upp igen hemma mot Linköping. Gästerna har förvisso börjat vinna på slutet, men det är mot bottenkollegor, och mot topplaget Täby ska man inte ha något att hämta.

Karlstad – Rönnby 2: Jätteintressant möte, så klart. Rönnby som slog tillbaka topplaget Täby senast och som vunnit alla matcher man ska vinna hittills – och som mycket väl kan tvåla dit Karlstad också. Hemmalaget är ett av seriens mest spännande lag med sin talangbank, men har också ett gäng bottennapp, och lär vara något stukade efter 15-5-smällen mot Iksu senast.

***

Kul helg!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB