Startsida / Inlägg

Mål, hattrick och sviter – ett statistikgytter

av Jonas Gustavsson

Ganska galet:
Daniel ”Magic” Johnsson i Helsingborg har alltså gjort fyra hattrick på de fem senaste matcherna.
Tolv mål på fyra matcher.
Riktigt, riktigt vasst.
Men, det är ändå inte i närheten av Alexander Galante Carlströms bästa målnotering över fem matcher den här säsongen.
Faluns forward gjorde ju 19 (!) mål på fem matcher tidigare i höstas: fem mot AIK, två mot Linköping och Dalen, sex mot Mullsjö och fyra mot Karlstad.
Snacka om heta målskyttar.
Galante Carlström har ju också den mäktigaste målsviten i år, då han gjorde mål i åtta raka matcher (de första åtta matcherna, dessutom).
En annan het målskytt har en levande svit som kanske kan hota Galante Carlströms åtta matcher:
Valdemar Ahlroth, Växjö, har gjort mål i fem raka matcher.
På måndag ställs Ahlroth mot just Galante Carlström när Växjö och Falun gör upp i Fortnox Arena.
Ytterligare tre spelare har levande målsviter som imponerar, men ingen av dem är kända som några stora målspottare:
Erik Nilsson Allansson, Karlstad, har gjort mål i sex raka matcher.
Kasper Hydén, Pixbo, har gjort mål i fem raka matcher.
Victor Andersson, Storvreta, har gjort mål i fem raka matcher.
En enda lirare har lyckats göra poäng i alla omgångar hittills den här säsongen. Det är inte Johnsson, Galante Carlström, Rasmus Enström, Alexander Rudd, Linus Nordgren eller någon av de absoluta superstjärnorna – utan en rutinerad räv:
Patrik Hagberg, AIK.
Han har pytsat in pinnar i alla tretton omgångarna hittills. Riktigt starkt jobbat så klart, inte minst senast då AIK bara gjorde ett enda mål mot Dalen, men där Hagberg lyckades ha klubban i den fullträffen.
När det gäller statistik sitter vi ju annars och väntar på Mika Kohonen och hans närmast nog magiska milstolpe på 1 000 poäng.
Han står på 993 just nu.
Sju pinnar till ska han ju – under förutsättning att han får vara hel och frisk – lyckas snickra ihop i vinter. Men det lär inte bli innan VM.
Kohonen är föresten överlägsen i den där totala statistiken. Närmast bakom honom finns Hannes Öhman på 783 poäng.
Bäste aktive spelare bakom Kohonen är Daniel Calebsson på 645 pinnar.
Där är bara att buga och bocka för den störste, han kommer vara den ende med 1 000 poäng under en lång, lång tid framöver.
Statistik alltså.
Det är grejer det.

***

Dags att tippa matcher. Herrarna först.

Lördag:

Dalen – Pixbo 1: Svårtippat möte mellan ett Dalen som hackat betänkligt på hemmaplan den senaste tiden mot ett Pixbo som för första gången i år förlorat två matcher i rad (förvisso först efter övertid mot Warberg senast). Jag tror ändå att Dalen drar längsta strået här – för får man till sina spelvändningar så kan man straffa Pixbo ganska duktigt. Men det blir inga stora marginaler.

Söndag:

Linköping – AIK 1: Vi minns säsongspremiären när AIK sensationellt tvålade dit Linköping, vilket också blev en indikation på de första omgångarna där AIK gick bra och Linköping dåligt. Det har flutit en del vatten under broarna sedan dess, och östgötarna – som spelade kryss mot Mullsjö senast och har poäng i sju raka matcher – bör ta hem den här matchen i kraft av bättre form och spelarmaterial.

Sirius – Helsingborg X: Sex raka förluster, det är facit för Sirius den senaste tiden. Nu är man rejält indragna i bottenträsket. Sirius har varit med i princip alla matcher, men marginalerna har tippat emot – men någon gång måste det börja tippa med igen. Kanske mot Helsingborg. Skåningarna är i riktigt bra form och är favoriter, men jag tror Sirius kan skrälla till sig någon pinne här.

Warberg – Thorengruppen 1: Wow, vilken skräll Thorengruppen stod för senast när man tvålade dit självaste Falun på hemmaplan. Borta är det dock andra tongångar, där har man  sex raka nederlag och bara en enda inspelad poäng. Warberg övertidsbesegrade Pixbo senast och har kryssat fyra av sina fem senaste matcher, men här bör man ta en trea. Daniel Karlander är i riktigt vass form, dessutom.

Karlstad – Höllviken 1: Nja, Höllviken haltar just nu och har fyra raka förluster, och jag ser inte att man vänder trenden borta mot Karlstad även om man slagit värmlänningarna en gång i höst. Karlstad är på gång trots näsbrännan mot Storvreta senast, och jag tror faktiskt man tar en ganska solid seger här – och nu bör det väl vara dags för Adam Colling att vakna på allvar, eller?

Mullsjö – Storvreta 1: Mullsjö vann ju klart uppe i Uppsala tidigare i höstas, 7-4, och jag tror man har en bra chans att lugga Storvreta igen – även om gästerna i är grym form med tre raka segrar där man har 22-7 i målskillnad och även om Henrik Stenberg och hemvändaren Jimmie Pettersson är i praktform. Mullsjö har poäng i sju raka matcher nu och får man bara en okej start så… ja, jag sticker ut hakan och tror västgötarna tar detta.

Måndag:

Växjö – Falun 2: Falun åkte på en överraskande smäll borta mot Thorengruppen senast, och har en del lirare på skadelistan (Emil Johansson, Johannes Larsson, Rasmus Enström). Är de borta mot Växjö blir det trubbel igen för dalalaget – för smålänningarna är i bra form och har trots allt två raka segrar mot Falun. Nåväl, Thomas ”Brolle” Brottman var säkerligen inte nöjd senast och kommer ha eldat upp sitt manskap rejält, så jag tror nog ändå på en tvåa.

Damerna!

Lördag:

Kalmarsund – Pixbo 2: Pixbo maler på den här säsongen också och det förefaller högst osannolikt att man ska tappa poäng borta mot nykomlingen Kalmarsund som brottas med poängformen och som bara spelat in en pinne hittills. Pixbo tvålade dit Uppsala med tämligen klara 6-2 senast.

Warberg – Linköping 2: Nyckelmatch i bottenstriden så klart, där Warberg ligger ovanför nedflyttningsstrecket med sex poäng och där Linköping ligger under med tre poäng. Warberg har alltså chansen att dra ifrån – och Linköping har chansen att komma ikapp. Tippar på det sistnämnda, för östgötarna har lite vassare spetskompetens – och det tror jag avgör.

Uppsala – Kais Mora 2: Var har vi Mora egentligen? Pressade av Tyresö, klar seger mot Dalen, övertidstorsk mot Karlstad, vinst mot Pixbo, övertidsvinst mot Malmö. Det är lite svårt att sia om, men det är mycket upp och ner i alla fall. Uppsala borta är en rejäl utmaning som jag tror man klarar av, men det lär bli tufft. Speciellt möte för Ellinor Berling som lämnade Mora för Uppsala till i år.

Rönnby – Täby 2: Täby föll i premiären mot Pixbo, sedan har man radat upp sju raka segrar och mycket talar för att det blir en åttonde raka mot Rönnby också. Hemmalaget är bra, har tagit full poängpott i hemmaborgen hittills, men jag tror inte man räcker till i den här fajten – Täby är helt enkelt en klass för bra.

Söndag:

Malmö – Dalen 1: Malmö har tre raka förluster – men skärskådar man den sviten så hittar vi snodda poäng borta mot både Pixbo och Kais Mora, så visst är skånskorna i bra form. Man lär också vara revanschsugna efter 2-4-torsken i senaste hemmamatchen mot Tyresö Trollbäcken, så jag tror man tar en trea mot Dalen som bara tagit två poäng på de fem senaste matcherna.

Tyresö Trollbäcken – Endre 2: Det är svårt att räkna bort Tyresö Trollbäcken som förvisso förlorar mycket, men som sprakar till ibland – som nyligen när Malmö bortabesegrades. Nåväl, Endre borde vara en för svår nöt att knäcka. Gotländskorna slog tillbaka Dalen borta senast och jag tror man vinner här också.

Iksu – Karlstad 1: Karlstad är bra i år, inget snack om saken, men jag tror inte man har något att hämta borta mot offensiva maskinen Iksu. Hemmalaget bör ta en ganska solid seger. I hemmalaget är det inte minst fin målform på Sofia Joelsson, Johanna Hultgren och Corin Rüttimann.

***

Mycket innebandy i helgen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB