Skrämt ett spöke – och blivit ett själva

av Jonas Gustavsson

Wow, Växjö.
Det är ingen hemlighet att laget tagit ett kliv framåt i år, att man numera kan hävda sig med de absolut bästa i SSL, men att man skulle tvåla dit Falun med solklara 10-4 på hemmaplan är så klart anmärkningsvärt.
Kollade matcher bakåt, och Falun har inte förlorat en seriematch (ej slutspel) med mer än tre bollar sedan nionde november 2014 – alltså för två år sedan – när man fick rejält med pisk av AIK och föll med galna 11-3.
Detta var kanske inte lika galet, men nästan.
Falun saknade ju Emil Johansson och Casper Backby, bland annat, men hade Rasmus Enström tillbaka – och även om han vackert trädde fram bollen till Alexander Galante Carlströms 1-0, så var det få trollerier från världsstjärnan. Att han inte var i fullt slag var tydligt.
Efter en jämn, men öppen och fartfylld, förstaperiod så började Växjö ta över i andra perioden och exploderade sedan i slutakten.
Alexander Hallén sköt förvisso 3-3 direkt i sista perioden, men bara 17 sekunder senare gjorde Ludwig Persson 4-3 – och det inledde en galen målshow av hemmalaget som vann slutperioden med maffiga 7-2.
Växjö var riktigt, riktigt bra.
Falun var inte på topp.
Då kan skillnaden bli så här stor.
Växjö var bättre, inget snack om saken.
Efter nio (!) raka förluster mot Falun så har Växjö nu helt plötsligt tagit tre raka segrar mot dalalaget – två borta och nu en hemma.
Växjö har skrämt iväg ett spöke – och själva blivit ett spöke för Falun.
Växjö är nu – dock med en match mer spelad – uppe på samma poäng som Falun och Pixbo i toppen.
En stark bedrift så klart.
Som dessutom gjorts utan lagets bästa spelare, André Andersson, som gått skadad hela hösten. Snacka om sparkapital.
Annars?
Inför matchen fanns en match i matchen som var intressant inför VM:
Finske ettan Eero Kosonen mot förmodade svenska ettan Johan Rehn.
Efter två perioder var det en jämn kamp mellan två strålande målvakter som verkligen steppade upp, för om vi ska vara ärliga så hade just målvakterna stor del i att det ”bara” blev fem mål på de 40 första minuterna.