Startsida / Inlägg

De är höstens största överraskning

av Jonas Gustavsson

Rönnby – det får vi beteckna som höstens största överraskning i ett SSL som annars inte bjudit på så många överraskningar.
En blick i tabellen höjer inte på så många ögonbryn – lagen ligger ungefär där man förväntat sig.
Utom Rönnby, då.
Som många förväntade sig skulle ligga en bra bit ner med tanke på alla tunga spelartapp under våren och sommaren.
Ett lag som jag tippade som sjua, vilket förvisso inte är så långt ifrån den fjärdeplats man nu har, men ser man på poängen så ger det sken av något annat. Rönnby har redan spelat in 23 pinnar, har skaffat åtta poängs marginal i slutspelskampen och är dessutom obesegrade på hemmaplan.
Laget har bara torskat tre matcher i höst, borta mot Endre, Iksu och Karlstad, tre på pappret tuffa uppgifter.
Man har slagit både Kais Mora och Täby.
Imponerande bra.
Jag trodde Rönnby skulle ligga och skava vid slutspelsstrecket och slåss för att erövra en slutspelsbiljett. Så kan det så klart bli, men så har det sannerligen inte sett ut så här långt.
Rönnby har ju generationsväxlat de senaste åren.
Den klassiska klubben var i SM-final våren 2015, men tappade sedan Madelene Backlund, Helena Lundqvist och Mathilda By. Till i år försvann Laura Loisa, Sanna Scheer, Moa Schilström och Åsa Tjusberg, för att nämna några (ja, plus världscentern Mira Wickman men hon var ju skadad hela förra vintern). Dessutom var det ju inte så längesedan ikoner som Karolina Widar och Hanna Pettersson kastade in grejerna i garderoben.
Det är ett nytt, yngre Rönnby vi ser nu.
Visst, stjärnor som Linnéa Nilsson, Adina Augustsson och My Kippilä är kvar, men bakom dem är det väldigt mycket nytt.
Vi har fått se nya profiler födas:
Jonna Sjöberg har ju exploderat poängmässigt på sistone och har nu faktiskt gjort lika många pinnar som Augustsson.
Josefine Hagström har imponerat med sitt raka och fräcka spel.
Isabelle Nordin Persson har stänkt in en hel del bollar.
Sofia Olander har producerat på slutet.
Att alla de där nya spelarna visat sig SSL-mogna har varit den stora framgångsnyckeln för Rönnby, vill jag påstå. Det är stjärnorna som i huvudsak levererar poängen och leder laget, men utan djup i uppställningen så är det svårt att hävda sig. Det är just det djupet som de nya har bidragit med.
Rönnby har klarat generationsväxlingen bra hittills, får man säga.
Höstens överraskning, utan konkurrens.
Nu ställs man mot Pixbo borta.
En riktig värdemätare – och även om mästarna är favoriter, så skulle jag inte bli jätteöverraskad om Rönnby snor poäng. Så bra är man nämligen.

***

Dags att tippa söndagens sju matcher.

Malmö – Endre 1: Malmö har blandat och gett en del under hösten, men har hittat formen på slutet och står på tre raka segrar där man har den imponerande målskillnaden 15-2. Både Ellen Rasmussen och Cecilia Di Nardo, skånskornas utpekade målmaskiner, är i bra poängstim dessutom. Det gör att det doftar hemmaseger i den här matchen, även om Endre är bra och är revanschsugna efter det tuffa 2-3-torsken hemma mot Uppsala.

Tyresö-Trollbäcken – Kalmarsund 2: Måstematch för Kalmarsund, mer eller mindre. Småländskorna har inte vunnit en match i höst och har redan nu sju pinnar upp till säker mark i tabellen, och blir det inte seger mot nästjumbon TT så ökar avståndet upp med minst en pinne. TT kommer närmast från en stjärnsmäll mot Iksu, 2-17, och har dessutom coachen Bruno Lundberg borta på VM-uppdrag. Öppen match, men magkänslan säger att det kan vara Kalmarsunds tur nu.

Iksu – Uppsala 1: Iksu är i galen målform för tillfället, inte minst på hemmaplan där man gjort 32 (!) mål på de två senaste matcherna. Målsnittet, 9,3 mål per match, är dessutom högre än ifjol då man slog målrekord i SSL. Uppsala är bra defensivt, stärkta av uddamålssegern borta mot Endre i fredags – men kommer inte ha något att hämta här. Det blir en tämligen klar hemmaviktoria.

Pixbo – Rönnby 1: Det här är en lite lurig match, tycker jag. Pixbo är så klart favorit, är i tabelltoppen och kommer närmast från en 14-0-överkörning av Warberg, men Rönnby har imponerat under hösten och varit bättre än vad många trodde inför seriestart. Jag tror Pixbo tar det här, men jag skulle inte bli helt förvånad om Rönnby skräller sig till en pinne. Inte minst talangen Jonna Sjöberg är ju i praktslag, och kan säkert peta in någon kasse till.

Dalen – Linköping X: Oj, här doftar det verkligen kryss – och det är viktiga poäng på spel. Torskar Dalen här så blir man ordentligt indragna i bottenstriden (ja, det kanske man redan är i och för sig…), men samtidigt så har man chansen att dra ifrån den absoluta botten. Dalen har inte imponerat i höst – och på de åtta senaste fajterna har man sex förluster och två övertidssegrar. Linköping fixade en trea senast mot Karlstad och är på gång.

Karlstad – Täby X: Karlstads facit i höst är lättanalyserat – laget har vunnit alla matcher hemma och förlorat alla matcher borta. Frågan är dock om man orkar hålla i den trenden, och den starka hemmasviten, när Täby kommer på besök. Gästerna är på pappret ett bättre lag och går in som favorit – men jag är inte helt säker på att man plockar detta. Drar in ett kryss, mycket på grund av värmländskornas starka hemmafacit.

Kais Mora – Warberg 1: Känns som en av omgångens mest säkra matcher, då ett revanschsuget Kais Mora som föll mot Rönnby senast tar emot nykomlingen Warberg som åkte på stordäng mot Pixbo senast. Detta ska Anna Wijks manskap så klart plocka hem alla dagar i veckan – och det tror jag man gör också. Hyfsat komfortabelt, dessutom.

***

Fullt fokus på söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB