Startsida / Inlägg

Poängfrekvens, sviter och målklumpar

av Jonas Gustavsson

Det tog en liten stund, men nu är Anna Wijk med i den absoluta poängtoppen i SSL igen. Hon har 25 pinnar, lika många som ledaren och Täby-stjärnan Jennifer Stålhult, men snittet i hennes frekvens är något lägre än vi är vana vid.
Hon gör 2,5 poäng per match i år – jämfört med 3,2 poäng per match ifjol.
Hon har faktiskt inte lyckats mata in över tre pinnar i någon match hittills, något som hon gjorde hela tio gånger ifjol.
Nåväl, hennes poängsvit med poäng i 107 raka seriematcher – en svit som lever – är ju ändå tämligen talande för hennes poängjämnhet.
Wijk har ju gjort poäng i alla matcher i höst, och det är hon faktiskt ensam om. Många spelare har gjort poäng i nio av tio matcher, men inte i alla.
Längsta målsviten kan Wijk dock inte skryta med.
Den har istället två andra lirare haft: både Sara Steen, Endre, och Sofie Paulsson, Uppsala, har gjort mål i sex raka matcher tidigare i höst.
Två succéartade talanger i nykomlingslag har chansen att tangera den noteringen på fredag: Linnéa Wiregård, Tyresö-Trollbäcken, och Andrea Envall, Warberg, står båda på fem raka målmatcher just nu. Noterbart där är så klart åldern: Wiregård är 18 år, Envall är 17 år.
Wiregård som dessutom är en av säsongens knallar hittills med sin tiondeplats i poängligan.
På topp-tio finns ju också måldrottningen Matilda Sjödin som gjort 16 mål på tio matcher. Det anmärkningsvärda där är att hon gjorde tretton (!) mål på de fem första matcherna, men har bara gjort tre påsar på de fem senaste.
På tal om framtung produktion: Täbykollegan Therése Andersson inledde säsongen med ett mål (enda poängen) på sju matcher, och har sedan gjort sex mål och totalt åtta poäng på tre matcher. Ketchupeffekt, eller vad?
På tal om målklumpar: Anna Wiman i Linköping dunkade in åtta mål på tre matcher i mitten av oktober. I övrigt? Ett mål på tre matcher innan dess, noll på på tre matcher efter det.
På tal om mål, Amanda Wall i Kais Mora har hunnit med tre hattrick på tio omgångar. Grymt starkt av en spelare som gjorde 18 mål på hela säsongen ifjol, men som nu, knappt halvvägs, redan dunkat in 15 bollar.
Annars:
Josefina Eiremo i Iksu noterade dubbla assist senast, och nådde därmed milstolpen 400 poäng i SSL. Hon är den blott 17:e damspelaren att nå den platån – och bara två aktiva spelare, Kais Mora-duon Anna Wijk och Therése Karlsson, har gjort fler SSL-poäng genom åren.
Den där maratonlistan toppas ju av Emelie Lindström som mäktade med 885 pinnar i karriären, skuggad av Minne Dahlerus på 841 poäng. De där två legendarerna står i en klass för sig själva.
Underbart med statistik.
Eller hur?

***

Då tippar vi veckans matcher.

Torsdag:

Rönnby – Kais Mora 2: Kais Mora, som stärkt ledarstaben med förre guldcoachen Roger Jonsson och klubbikonen Peter Wallin, har en fin formkurva just nu och man kliver också in mot Rönnby som favorit, även om hemmalaget också är bra och ännu inte tappat några pinnar i hemmaborgen. Känslan är dock att denna uppgiften blir övermäktig för Västeråsgänget som bortaföll mot Karlstad senast.

Fredag:

Iksu – Tyresö-Trollbäcken 1: Inget snack, den här matchen kommer Iksu att plocka ner ganska enkelt. Någon risk för hybris efter det efterlängtade trendbrottet mot Pixbo senast lär det inte vara, och skulle det ändå vara på det viset så har Umeålaget ett så pass mycket bättre lag än nykomlingen att det ska bli vinst oavsett. TT föll i den viktiga matchen mot Warberg senast.

Warberg – Pixbo 2: Västkustderby mellan ett Warberg som vann viktiga matchen mot Tyresö-Trollbäcken senast och ett Pixbo som föll mot rivalen Iksu. Pixbo bör ta den här matchen hyfsat komfortabelt, även om det skulle överraska om siffrorna rinner iväg. Serietrean är så pass stabila att man inte tappar pinnar mot nykomlingen.

Endre – Uppsala 1: Uppsala går kräftgång just nu, har torskat fyra raka matcher och också halkat utanför slutspelsplatserna. Att då dra till Gotland och möta ett lag som inte spelat hemma på över en månad, och som kommer vara övertaggade inför hemmapubliken, är så klart ingen lätt uppgift. Gotländskornas Sara Steen har gjort åtta mål på de tre senaste hemmamatcherna – slår hon till igen? Tror Endre tar det här.

Täby – Dalen 1: Täby kom tillbaka starkt efter förlusten mot Rönnby och slog tillbaka Linköping med solida 7-0 på hemmaplan förra helgen. Dalen blir en tuffare nöt att knäcka, men visst ska hemmalaget ta det här även om det gästande Umeålaget kommer från en moralhöjande vändning och seger (1-4-underläge förvandlades till 5-4-seger efter övertid) mot Kalmarsund senast.

Kalmarsund – Malmö 2: Kalmarsund har det riktigt tufft i höst och väntar alltjämt på säsongens första seger. Laget tappade en 4-1-ledning borta mot Dalen senast, och fick nöja sig med en pinne. Malmö blir ingen enkel match: skånskorna har två raka segrar med totala målskillnaden 10-1, har snott poäng av topplag i de två senaste bortamatcherna och har sina spetsspelare i fin form. Doftar tvåa.

Linköping – Karlstad 2: Karlstad har inte lyckats vinna på bortaplan hittills den här säsongen, men jag tror det kan vara dags nu. Linköping gjorde en bättre match än vad 0-7-siffrorna mot Täby gav sken av, men man är trubbiga framåt och det tror jag också blir fallet mot Karlstad. Värmländskorna har ett formstarkt radarpar i Luize Bilinska och Jessika Eriksson – de kan mycket väl bli avgörande.

***

Full bevakning på fredag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB