Startsida / Inlägg

Derbyt skvallrade om mer än resultatet

av Jonas Gustavsson

Sirius är ett av SSL:s hetaste lag.
Smaka på den.
Laget slog tillbaka Storvreta med 5-4 i säsongens andra Uppsaladerby, och fick därmed revansch för det första mötet där man föll tämligen klart.
Det är sällan innebandymatcher kan spelas av på slutet, och den här matchen blev inget undantag trots att känslan var att Sirius hade kontroll på det mesta. Mattias Samuelsson slagskottade in 4-5-reduceringen med en och en halv minut kvar, men närmare än så kom inte mästarna inför finfina publiksiffran 2363 personer i IFU Arena.
Jag tycker att derbyt skvallrade om mer än resultatet.
Det pekade på något sätt precis på var Sirius och Storvreta befinner sig just nu.
Sirius:
Från mitten av oktober till mitten av november var man iskalla och radade upp sex raka förluster. Den senaste tiden har man varit strålande och segern mot Storvreta innebar sjätte raka matchen utan förlust (fyra vinster, två kryss).
Man har stort självförtroende och en tro på det man gör.
Man malde på med sina formationer hela matchen (gick ner på folk i slutet dock) och vet att man har enheter som fungerar.
Man fick en drömstart – 3-0 efter drygt fem minuter och framtvingad Storvreta-timeout – vilket gjorde att man kunde spela sitt spel, krypa hem, spela smart, vända på spelet blixtsnabbt. I tredje perioden blev man mållösa, men kunde gjort tre, fyra mål på sina omställningar – vi minns ju att Henrik Malmgren brände öppet mål, Johan Eriksson var fri och Jacob Drews sköt klockrent i stolpen, bland annat.
Sirius är i harmoni nu – och har seglat ifrån bottenstriden.
Storvreta:
Mästarna lyckades förvisso tvåla dit Växjö senast, men det har svajat en del på slutet, inte minst 4-12-smällen mot AIK tog hårt, och laget är just nu bara åtta i tabellen och har en slutspelsplats som är hotad.
Någonstans famlar man just nu.
Det är tufft läge i truppen, där Alexander Rudd alltjämt går skadad, där Viktor Klintsten är avstängd i väntan på utredning efter smällen på Jesper Sankell senast, där Jimmie Pettersson ikväll fick kasta in handduken på grund av sjukdom.
Man har inga givna formationer för tillfället, gick ner på folk tidigt i derbyt, skyfflade om i formationerna och luftade spelare här och där.
Storvreta är lite i disharmoni nu – och behöver hitta stabilitet, vilket dock är tufft med tanke på spelarfrånvaron och den tunna truppen.
Som sagt:
Derbyt skvallrar om mer än resultatet just nu.
Bäst i derbyt?
Kedjan med Peter Berlin, Mattias Jansson och Jakob Drews.
Det surras mest om kaptenen Dan Johansson, målmaskinen Johan Eriksson och pannbandsliraren Bobby Edberg när Sirius är på tal, men andrakedjan har varit drivande under Sirius nuvarande formtopp.
Mattias Jansson, bara 18 bast, håller ju på att växa i SSL-kostymen rejält. Han har gjort tolv poäng i år – alla i de elva senaste matcherna. Hans 5-2-skott mot Storvreta var ju magnifikt dessutom.
Peter Berlin, som hade förtvivlat svårt att producera i höstas, spetsade tydligen nyårsfirandet ordentligt, för 2017 ser han ut som en helt annan lirare. Nu springer han inte bara, nu briljerar han med bollen också. Passningen till Drews 3-0-mål? Delikat.
Jakob Drews kom ju till Sirius i år, från just Storvreta. Han var skadedrabbad och långt ner i hierarkin hos mästarna, men har erövrat en helt annan position i Sirius och visat vilken grym spelare han är – både med och utan boll.
I de fem senaste matcherna har den trion levererat 27 (!) poäng.
En stor anledning till Sirius lyft.

***

Mer innebandy imorgon!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB