Startsida / Inlägg

Det är han som ska hyllas för 1000 poäng

av Jonas Gustavsson

Historik, milstolpar, rekord.
Vi lever här och nu, det är det aktuella som hela tiden är i fokus, men det är historiken som bygger idrotten, som bygger stjärnor och profiler, som skapar hjältar och odödliga legender.
Innebandyn är en ung sport, men har redan hunnit skapa ett galleri av stjärnor, hjältar och legendarer.
Mika Kohonen står på 998 poäng och kan när som helst skriva historia som den förste att nå 1000 SSL-poäng (grundserie plus slutspel).
Kanske redan ikväll.
Men idag går inte hyllningen till honom.
För det finns någon annan som ska hyllas för de där tusen poängen.
Nämligen Klas Pettersson.
Det finns en tydlig gemensam nämnare mellan Klas Pettersson och Mika Kohonen: de har satt avgörande avtryck i statistiken.
På olika sätt – eller inte. Beroende på hur man ser det.
Klas Pettersson jobbade länge på Svenska Innebandyförbundet innan han tragiskt gick bort i cancer 2013, bara 41 år gammal.
Det gör fortfarande ont att tänka på att han är försvunnen, på många sätt. Han var en av dem som innebandyfrälste mig, inte minst.
Klas stora passion var statistik. Han berättade att han rotade igenom alla protokoll som var gömda i förbundets katakomber, digitaliserade och sammanställde all statistik för de högsta serierna på dam- och herrsidan, byggde upp den bank av noteringar, rekord och milstolpar som borde vara varje idrotts självklarhet, men inte existerade i innebandyn innan han tog saken i egna händer.
Ett fantastiskt arbete.
Ett viktigt arbete.
Nu står på Mika Kohonen på 998 poäng, en fantastisk notering på alla sätt och vis, men hylla också Klas Pettersson.
Hade inte han funnits hade inte en käft vetat att Kohonen just nu stod inför en fantastiskt historieskrivning.
Klas Pettersson sammanställde all statistik fram till 2012. Han visste att han inte skulle få uppleva Kohonens magiska notering på 1000 poäng, men han visste att det kunde ske någon gång. Därför bad han Mikas fru, Cecilia Kohonen, att ha koll på statstiken framöver. Så att det inte skulle falla bort.
Hedervärt av Klas.
Men – också en känga till innebandysfären.
Han litade inte på att någon skulle föra hans statistikarv vidare.
Dessvärre fick han rätt.
Det är tider nu där vi ska hylla Klas Pettersson, Mika Kohonen och innebandyn, men samtidigt är det sorgligt att Svenska Innebandyförbundet har slarvat bort det som Klas Pettersson byggde upp.
Ingen har fört statistikarvet vidare.
Idag får vi journalister sitta med egna miniräknare för att pussla ihop milstolpar och poängrekord.
Det hade aldrig hänt om Klas Pettersson fått leva vidare.
Ska någon hyllas när 1000-poängsvallen nu ska sprängas i SSL för första gången, så är det han.

***

Tippning av veckans matcher.

Onsdag:

Falun – Dalen 1: Intressant slag mellan ett av seriens bästa hemmalag och ett av seriens bästa bortalag, en kamp mellan fartfyllt bollrull och disciplinerad defensiv. Systemkampen mellan Falun och Dalen tilldrar sig alltid intresse. Det känns som en ganska öppen match, men Falun är som alltid favoriter och jag tror också att man motsvarar de förväntningarna i den här matchen. Misstänker att Emil Johansson är tillbaka hos dalalaget också, och då adderar man en dimension som man saknade mot Mullsjö senast.

Karlstad – AIK 1: De här sexpoängsmatcherna i bottenstriden återkommer i varje omgång och här har vi en ny sådan batalj. Båda lagen ligger ovanför nedflyttningsstrecket och har två respektive tre pinnar ner till Warberg, och laget som vinner den här kampen skapar sig så klart fördelar. Det här är två lag som man inte vet riktigt var de står, som kan bjuda både på fågel och fisk. Jag tror ändå att Karlstad i kraft av hemmaplan och en formstark förstakedja vinner.

Helsingborg – Mullsjö 1: Allt fokus inför den här matchen kretsar kring Mika Kohonen, veteranen som står på 998 poäng och som kan nå milstolpen 1000 poäng (grundserie och slutspel) som första spelare någonsin (och enda spelare på väldigt, väldigt, väldigt länge). Om vi lägger bort det så möts ett hemmastarkt Helsingborg och seriens formstarkaste lag Mullsjö. Någonstans säger logiken Mullsjö, men alla sviter (poäng i tolv raka) bryts någon gång. Jag tror det blir här, Helsingborg har bara en pinne på tre matcher och kan mer än man visat. Nu lossnar det igen, tippar jag.

Torsdag:

Thorengruppen – Sirius 1: På tal om sexpoängsmatcher i bottenstriden. En ganska lurig match mellan två lag som är disciplinerade, smarta och som framförallt vågar spela efter sina resurser fullt ut. Egentligen kan den här matchen gå hur som helst, men Thorengruppen är riktigt bra på hemmaplan – och just spelplatsen tror jag fäller avgörandet i en tät historia. Dessutom: Peter Reinholdt, den rutinerade poängräven, gör comeback hos Umeågänget. Kul krydda.

Warberg – Linköping 2: Warberg är i stort poängbehov då man just nu parkerar under nedflyttningsstrecket – men att klå Linköping blir inte lätt. Den östgötska maskinen har börjat rulla de senaste matcherna, Christian Mattsson har börjat visa spirande form och många har lyft sig. Warberg har absolut poängchans men… nej, jag tror Linköping snor samtliga tre poäng.

***

På återhörande ikväll.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB