Startsida / Inlägg

Win-win-deal för båda klubbarna

av Jonas Gustavsson

Boom!
Ja, visst sjutton bjöds vi på en riktig bomb idag när Storvreta meddelade att de köper loss Joel Kanebjörk från AIK. 
Januari är ju värvningarnas tid, men vi brukar mest bjudas på dubbellicenser med talanger och en och annan gammal innebandypensionär som dammar av klubborna. Det är sällan vi bjuds på en stor och fet stjärnövergång.
Men det var verkligen detta.
Det går att fråga sig varför AIK släpper en veteran, pådrivare och landslagscenter som Joel Kanebjörk till en rival som slåss om samma slutspelsbiljetter – men med övergången i handen känns den ganska logisk för båda klubbarna.
En win-win.
Tolkar jag informationen rätt så har Joel Kanebjörk själv drivit på affären, han ville hem till Uppsala, och att klubbarna då hittar en lösning är ju bra i sig, men dealen gynnar både AIK och Storvreta.
AIK:s ekonomi är som bekant inte den bästa, och att då kunna casha in några slantar är välkommet. Tabelläget, där man är sensationell sjua och har elva poäng ner till nedflyttningsstrecket, gjorde säkerligen att beslutet inte var så svårt eftersom man knappast riskerar målsättningen som är nytt SSL-avtal.
Joel Kanebjörks betydelse för AIK ska inte undervärderas, men inte heller övervärderas.
Han spelade en stor roll som veteran och energiknippe till alla ungtuppar under hösten, men nu har många av de orutinerade vuxit till sig och är redo att stå på egna ben, och då blir hans betydelse inte lika viktig. Killar som Oskar Hagberg, Joakim Olsson, Axel Larson, Alex Kjellbris och några till har visat att de kan bära tunga SSL-mantlar på egen hand.
Det senaste jag hörde om veteranen Johan Edlund är att han hoppades vara tillbaka i spel i slutet av januari eller början av februari, och följer han den planen så har man ändå en rutinerad herre att luta sig mot.
Kanebjörk har inte lirat de två senaste matcherna och då har AIK piskat upp Pixbo och Storvreta, så man har också visat att man klarar sig utan honom.
Storvreta har en tunn trupp och stjärncentern Alexander Rudd på skadelistan, och har letat efter kvalitativa spelare att både spetsa och bredda truppen med, och att då få in Joel Kanebjörk är så klart jackpott.
Han har varit i klubben tidigare, kommer in med massor av energi och kan agera balansspelare mellan några av lagets offensivt starka forwardskort.
Han fyller ett stort hål som just nu finns på centerplats hos mästarna, och när Rudd kommer tillbaka så har man tre toppcentrar som ryggrad, om man nu inte väljer att matcha Kanebjörk som back vilket han testades som i AIK.
Kort sagt:
Win-win-affär för både AIK och Storvreta.

***

Dags att tippa helgens innebandy och vi startar med herrarna.

Linköping – Thorengruppen 1: Linköping lär inte vara speciellt nöjda med matchen mot Pixbo senast och kommer säkerligen att göra en bättre insats än då nu, och det tror jag räcker till seger mot Thorengruppen. Gästerna har ändrat på ledarsidan – Thomas Hugosson Wallgren har fått gå – och har en svag formkurva, så jag tror inte man orka sno några pinnar i Östergötland.

Pixbo – Sirius 2: Alltså, Sirius är i riktigt jäkla bra form just nu, och med alla sina nyckelspelare i spel så har man också skaplig bredd att luta sig mot. Att möta bollskickliga Pixbo, stärkta av segern mot Linköping senast, är inte det enklaste – men Uppsalagänget har flyt nu och jag tror man kan skrälla här. Enda orosmolnet hos gästerna? Att Johan Eriksson gjort mål i tre raka matcher – såldes borde en måltorka vara stundande eftersom han gör mål i klump i år.

Storvreta – Växjö 1: Det här är ett ovisst möte med flera osäkra parametrar. Storvreta kommer närmast från en stortorsk mot AIK men får förstärkning av AIK-värvningen Joel Kanebjörk, vad kommer han betyda för mästarna som just nu lever farligt nere vid slutspelsstrecket? Växjö vann mot Mullsjö senast, men saknade åtta spelare – de flesta storstjärnorna, dessutom – och det är oklart vad man kommer ha för lag nu. I längden håller det så klart inte att vara utan tongivande lirare. Nja, drar in en etta.

Falun – Helsingborg 1: Falun hemma är närmast nog vinstgaranti, även om man torskat ett par hemmamatcher under säsongen. Helsingborg är inte lika vassa som i början av säsongen och jag tror inte man orkar upprepa krysset som man nådde på hemmaplan i höstas. Falun tar det här. Alexander Galante Carlström står på 396 mål i SSL – når han milstolpen 400 redan här? Känns inte omöjligt.

Söndag:

Warberg – Dalen 1: Två sårade byten, två lag som går kräftgång, två lag i desperat poängbehov. Den här matchen handlar mindre om skills och teknik och mer om vilja, mental styrka och att våga spela sitt spel trots att självförtroendet haltar just nu. Känslan säger ändå att Warberg tar det här, det har studsat emot en del på slutet, inte minst senast, och jag tror det är dags att få utdelning nu.

AIK – Höllviken 1: AIK är ett av SSL:s absolut formstarkaste lag just nu, har fyra raka segrar och körde över Storvreta och vann med hela 12-4 senast. Toppkedjan med Joakim Olsson, Axel Larson och Andreas Stefansson är stekhet – men även bredden levererar, där Patrik Hagberg nu är med för fullt igen. Laget kliver in som klar favorit mot Höllviken som förvisso vann med 7-1 mot Thorengruppen senast, men som möter ett helt annat motstånd nu. Tror på ny AIK-seger.

Karlstad – Mullsjö 2: Karlstad är ganska svårvärderade just nu, men tack vare Adam Collings sanslösa form så har man ändå poängchans hela tiden. Det är lite så det känns, Collings poängsprutande gör att värmlänningarna hänger kvar i matcherna. Mullsjös supersvit stannad på fjorton raka poängmatcher efter en slätstruken insats mot Växjö senast, och man lär vara revanschsugna – och jag tror man tar den här matchen i kraft av ett bredare och stabilare lag.

Damerna, då.

Fredag:

Malmö – Pixbo 2: Malmö går verkligen kräftgång för tillfället, har förlorat fyra raka matcher och fick stryk borta mot Linköping senast. Formdippen har gjort att man halkat ner som nia i tabellen och avståndet upp till åttondeplatsen är nu tre pinnar. Stort skånskt poängbehov just nu alltså. Pixbo har bara en trea på de fem senaste och föll mot Karlstad senast, men här tror jag man vinner.

Lördag:

Uppsala – Karlstad 2: Uppsala har vunnit några matcher på slutet, men formen spirar inte alls på samma sätt som den gör för Karlstad som vunnit fem raka matcher och som tvålade dit Pixbo senast. Många spelare visar framfötterna hos gästerna just nu. Inte minst Tilda Flodell och Jessika Eriksson är i praktform – och Luize Bilinska har gjort poäng i åtta raka matcher.

Kalmarsund – Rönnby 2: Kalmarsund upplever sannerligen en mardrömssäsong och har ännu inte tagit en enda seger. Laget har stora skade- och sjukdomsproblem, veteranen Malin Stenborg spelar inte mer i år och självförtroendet lär inte vara så bra – så inget talar för att det ska bli trendbrott mot Rönnby heller. Bortalaget, som dock har en del skador, tar det här.

Iksu – Warberg 1: Seriesuveränen och offensiva maskinen Iksu på hemmaplan mot en nykomling? Ja, det blir storseger. Iksu slog ju tillbaka Kalmarsund med 13-3 borta senast och 11-3-vann mot Warberg i första mötet – så mycket talar för ett tvåsiffrigt resultat.

Söndag:

Endre – Linköping 1: Två lag som lyckats vända på negativa trender på sistone. Efter fem raka nederlag så har Endre nu två raka segrar och tog en meriterande 7-2-viktoria borta mot Rönnby senast, medan Linköping efter tre förluster slog tillbaka Malmö på hemmaplan i förra omgången. Gästerna får klara sig utan Amanda Larsson en match till, hon väntas göra comeback nästa helg, och Endre är i grunden ett bättre lag – så tippar hemmaseger.

Malmö – Täby 2: Tuffa uppgifter för Malmö som alltså möter Pixbo under fredagen och Täby under söndagen. Nu påverkas man så klart av fredagens resultat, men känslan mot Täby lär inte vara speciellt bra då man 2-12-torskade säsongens första möte. Täby är i bra form och tar den här fajten.

Pixbo – Dalen 1: Pixbo har dubbelhelg, Malmö under fredagen och Dalen under söndagen, och jag tippar att man vinner båda matcherna. Dalen är trubbiga just nu, har bara tagit en trea på tretton matcher och är indragna i bottenstriden på allvar – och här lär man knappast ha några pinnar att hämta heller.

Kais Mora – Tyresö-Trollbäcken 1: Kais Mora har åkt på dubbla smällar mot toppkonkurrenter senaste tiden, först tappade man och torskade på övertid mot Iksu och sedan föll man stort mot Täby. Att lira mot TT bli så klart helt annorlunda men Kais Mora hade faktiskt trubbel i första mötet – seger med 8-6 – men jag tror man vinner mer komfortabelt den här gången. Anna Wijks poängsvit? Jo, den är uppe i 112 raka seriematcher…

***

Bevakning på söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB