Startsida / Inlägg

Ändra schemat till nästa år, tack

av Jonas Gustavsson

Det var ingen hemlighet att det skulle bli en haltande tabell den här säsongen eftersom det infördes fler matcher och fler omgångar. Eftersom derbygrupperna innehåller sju lag så blir det ett lag som står över varje derbyomgång, vilket gör att det snabbt börjar halta och blir olikt antal spelade matcher.
Det är trist när det haltar, men det var nog något lagen kunde köpa med tanke på att derbygrupper var det bästa alternativet när fler matcher skulle tryckas in.
Sedan blev det ju värre än någon kunde tänka sig.
Det har skilt tre, fyra, fem matcher mellan lagen stundtals. Så får det naturligtvis inte se ut nästa säsong. Bland annat Växjö har ju flyttat ett antal matcher för att få bättre flyt i sitt schema, något som passerade utan reaktion när klubben gjorde ändringarna, men som skapat en del reaktioner i efterhand när man suttit med facit, eller den skeva tabellen, i hand.
Nästa säsong förutsätter jag att man ser till att hålla ihop schemat bättre så vi slipper halkningar på tre, fyra, fem matcher.
En match okej.
Två matcher okej, vid enstaka tillfällen.
Men inte tre matcher.
Men det jag främst reagerar på nu är slutspurten.
Tabellen borde så klart inte halta när det är fem, sex omgångar kvar. Då ska det vara lika många matcher spelade.
Punkt.
När man nu sitter och diskuterar slutspels- och bottenstrid så får man alltid ta med i beräkningarna att något lag spelat en match mer eller mindre än någon annan, och man får inte svart på vitt hur läget faktiskt se ut.
Varför ser det då ut så här?
Jo:
Omgång 29-34 är omgångar med bara sex matcher.
Först inför sista omgången, omgång 35, kommer tabellen vara i fas.
Det är så klart förbaskat dumt.
Kör derbyomgångarna i början och mitt under säsongen istället, och kör kompletta omgångar under slutspurten. I alla fall de fem sista omgångarna. Då får vi en enhetlig tabell med lika många matcher spelade.
Publikmässigt är det ju också bättre att spela derbymatcherna under serielunken, det är matcher som gör att det hettar till trots att det är tidigt i tabellen. I slutet av säsongen, när tabellen har ett helt annat värde och det är slutlig kamp om placeringarna, så kommer nog publiken oavsett vilka som gästar, eftersom det är det egna lagets poängjakt som är den stora grejen.
Ja, det kanske var lite överdrivet att skriva ”oavsett vilka”, men ni fattar poängen.
Jag tror det hade gett fler heta matcher, och totalt sett mer publik, att köra derbymatcherna under säsong och ”vanliga” omgångar i sluttampen – plus då, vilket är det stora, en icke haltande tabell.
Dessutom:
Planera derbyomgångarna noga. Som i torsdags. Storvreta mot Sirius och Mullsjö mot Växjö samma kväll, samma tid. Två matcher som har stort allmänintresse i innebandy-Sverige. De ska så klart ligga olika dagar för att så många som möjligt i den breda massan ska kunna se de hetaste matcherna utan att missa något annat. Det är sådant som bygger SSL.
Sedan ska man inte klandra schemaläggarna för att heta vägskälsmatchen Helsingborg mot Warberg hamnade samma dag, men det blev verkligen en rejäl krock i torsdags.
Det är bara att dra lärdom:
Inga derbykrockar och ingen haltande tabell i slutspurten nästa säsong, tack!
Damernas SSL är ju ett föredöme när det gäller schemat.
Jag tror det haltat en (!) gång under säsongen.
En enda gång.
Fantastiskt.

***

Dags att tippa matcherna denna helg då SSL håller sig till söndagsspel.

Herrarna:

Sirius – Falun 2: Det är ju svårt att se det här gå på något annat sätt än att Falun lirar in tre poäng. Allt talar för gästerna: tabellen, formen, spelarmaterialet. Ja, det enda som talar för Sirius är väl motivationen, för nu måste det börja ticka in poäng om lagets slutspelsambition ska leva kvar. Men jag tror inte det räcker. Sirius har dessutom bara spelat in tre poäng på de sex senaste matcherna. Det doftar också rekord – för visst målar Alexander Galante Carlström? Han är ett mål från att tangera Johan Andersons målrekord på 60 kassar på en säsong – två mål från att slå det.

Helsingborg – Pixbo 1: Det här känns som en helt öppen match men jag har en känsla av att det kan vända för Helsingborg nu. Magnus Anderberg kom i båset förra matchen, man lyckades bryta sin negativa trend med sex raka utan vinst (varav fem förluster) genom att 5-4-vinna mot Warberg, Daniel ”Magic” Johnsson fick äntligen bli tvåmålsskytt igen. Pixbo är bra, inget snack om saken, men jag har en känsla av att skåningarna tar den här fajten.

Växjö – Linköping 2: Vilket formmöte! Växjö har vunnit fem raka matcher medan Linköping vunnit sex av de sju senaste – och båda lagen har haft en stabil form över lång tid. Linköping var vunnit båda mötena under säsongen, det första efter en genomsolid insats i Växjö, det andra efter övertid på hemmaplan – och jag tror att östgötarna, som förvisso brottats med en del frånvaro på sistone, kan ta en skalp till. Det är mest en känsla. Det känns öppet, men är en riktig toppmatch.

Karlstad – Thorengruppen 1: Karlstad har i och med Warbergs pinne mot Helsingborg halkat under nedflyttningsstrecket och är i poängbehov. Laget har hyfsat bra schema kvar, men det går inte att komma ifrån att detta är en av matcherna där man bör ta poäng i. Laget verkar ändå ha lyft med Alex Bugarski i båset, krysskräll mot Falun och så när att ta poäng av Dalen senast. Nu tror jag tränareffekten ger en trea. Thorengruppen kan spela avslappnat eftersom bottenkonkurrenterna inte lär komma ikapp vilket är en fördel, men jag tror också att lite av motivationen, nu när man fixat kontraktet, kommer att tryta.

Höllviken – Mullsjö 2: Tre poäng på de åtta senaste matcherna, inklusive förlusten i nyckelmatchen mot Warberg, är ingen munter läsning för jumbon Höllviken. Man har också ett ganska tufft schema kvar och jag tror inte man förmår att lugga stabila Mullsjö på poäng. Skåningarnas nyckelmatch blir istället derbyt mot Helsingborg. Mullsjö tar en ganska klar seger här, tippar jag.

Damerna:

Endre – Tyresö-Trollbäcken 1: En poäng på de åtta senaste matcherna. Det är den mindre smickrande trenden för nykomlingen Tyresö-Trollbäcken som hamnat skrynkligt till i bottenstriden där man ligger under nedflyttningsstrecket och har fyra poäng upp till fast mark. Men man har Warberg, Kalmarsund och Linköping kvar på schemat, så hoppet lever. Några poäng borta mot Endre tror jag dock inte på.

Linköping – Warberg 1: Laget som vinner den här matchen tar ett gigantiskt kliv mot nytt kontrakt. Det är de enkla förutsättningarna. Linköping har tre raka övertygande hemmasegrar och jag tror det blir en fjärde också – speciellt eftersom Amanda Larsson lär lira den här viktiga matchen. Warberg tvålade sensationellt dit tvåan Täby senast, men jag tror inte man tar den här matchen.

Karlstad – Iksu 2: Iksu vann med hela 15-5 i hemmamötet mot Karlstad och även om det inte blir samma kross den här gången så tippar jag att Iksu vinner stort. Karlstad kommer ju dock vara taggade eftersom man bara nådde kryss borta mot tokjumbon Kalmarsund senast, men det hjälper inte mot världens bästa lag.

Dalen – Malmö 1: Väldigt intressant möte. Dalen har visat fin form på slutet med seger mot Uppsala och snodd poäng av Endre, och jag tror att man av bara farten kan slå tillbaka ett Malmö som haft det jättejobbigt sedan mitten av december och bara vunnit en av de åtta senaste matcherna, en seger som kom mot formsvaga Tyresö-Trollbäcken.

Pixbo – Kalmarsund 1: Kalmarsund har bara spelat in tre poäng på hela säsongen och det är redan klart att nykomlingen åker ur. Det lär inte bli några pinnar mot tunga, malande och skickliga Pixbo heller, utan hemmalaget tror jag tar en solid seger, även om siffrorna knappast kommer rusa iväg (de brukar ju inte göra det när Pixbo är i farten…).

Kais Mora – Uppsala 1: Kais Mora har fem raka segrar även om man hade oväntat trubbel borta mot Malmö senast där det blev en 6-5-seger efter ett sent avgörande. Jag tror det blir en sjätte raka seger också. Uppsala har två raka förluster i bagaget och jag tror inte man orkar störa det favorittippade dalalaget på deras hemmaplan.

Täby – Rönnby 1: Täby lär ju vara hyfsat revanschsugna efter bottennappet mot Warberg senast, där man föll med uddamålet mot nykomlingen på bortaplan. En förlust som gjorde att man tappade andraplatsen i tabellen där Kais Mora nu passerat i kraft av bättre målskillnad. Täby vill ju verkligen ha andraplatsen för att få hemmafördel i en eventuell semifinal – och lär gasa mot Rönnby. Jag tror det blir hemmaseger också.

***

Full bevakning under söndagen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB