Startsida / Inlägg

Dags att hitta målmaskorna, Dalen

av Jonas Gustavsson

Att klockorna har börjat klämta för Helsingborg, som har en otroligt formsvacka under 2017 där det bara blivit sju poäng på elva matcher, är det ingen som har undgått och skåningarnas slutspelsplats har börjat hänga på en skör tråd eftersom AIK och Sirius verkligen flåsar i nacken.
Eftersom Helsingborg rasat så totalt så har Dalen kommit undan de värsta krisrubrikerna, men faktum är att laget är nästan lika formsvagt som sin skånska konkurrent.
Umeålaget har bara tagit elva poäng på elva matcher under 2017.
Två ynka trepoängare.
Jag trodde verkligen på Dalen inför i år.
Ifjol överraskade man, Måns Parsjö-Tegnér slog igenom som toppmålvakt i SSL, invärvade Jonas Svahn visade att han kunde bära en hel femma som vindsnabb center, Jim Johansson blommade ut som målskytt och försvaret, med överraskningen och skottäckningsmaskinen Lukas Harnesk i spetsen, var fenomenalt.
Till i år adderades defensiva generalen Mattias Wallgren och offensiven breddades med namn som Gävle-succén Patrik Rokka, schweiziska poängmaskinerna Simon Flühmann och Nico Scalvinoni och äntligen skadefrie Fredrik Edholm.
Det kändes som allt fanns:
En strålande målvakt.
Ett ramstarkt försvar.
Två centermotorer i Svahn och Ketil Kronberg.
Bredd på forwardsplats.
Hösten var också bra. 29 poäng på 17 matcher. Ett poängsnitt på 1,7.
Men efter nyår har det alltså inte alls varit lika bra.
Anledningen?
Ja, försvaret och målvaktsspelet har varit fortsatt bra, men offensiven har havererat totalt. Laget har inte gjort mer än fyra mål i någon match, och då är det svårt att vinna i SSL. Faktum är att man bara gjort fyra mål tre gånger på elva matcher 2017, i övrigt har man gjort tre mål eller färre.
Trubbigheten har gjort att slutspel är i fara.
En stor anledning till att offensiven dalat är i min bok att varken Ketil Kronberg eller Jonas Svahn kommit upp i samma kapacitet som i höstas. Det är bara att läsa poängprotokollen, de där två namnen förekommer betydligt mer sällan än i höstas. De två ska driva laget, är kittet som håller ihop försvar och anfall, de som ser till att forwards får förutsättningar att leverera.
Fredrik Edholm, Jim Johansson, Johan Eriksson och Patrik Rokka – lagets forwardsspetsar – har tillsammans gjort elva mål på elva matcher under 2017.
Det håller inte.
De borde ha gjort tre gånger så mycket.
Dalen måste få igång Jonas Svahn och Ketil Kronberg.
Det är nyckeln för att få offensiven att lossna – och för Dalen att nå slutspel.

***

Dags att tippa den intensiva innebandyhelgen, och herrarna är först ut.

Lördag:

Linköping – Höllviken 1: Höllviken föll i den så viktiga jumbofinalen mot Warberg i veckan och har nu ett tufft utgångsläge inför slutspurten. Skåningarna ligger sist i tabellen och har två poäng upp till säker mark. Jag tror inte man lyckas ta några pinnar borta mot formstarka Linköping som vunnit åtta av de tio senaste matcherna och som har en helt annan bredd att matcha än gästerna. Känns som en ganska säker etta.

Falun – Storvreta 2: Dags för ett nytt stormöte mellan rivalerna som vunnit varsitt möte under säsongen, på respektive hemmaplan. Detta känns som en match som kan gå hur som helst. Det kommer vara en hel del känslor och båda lagen vill säkerligen sätta ner foten inför ett eventuellt möte i slutspelet. Min magkänsla säger ändå att Storvreta, som haft väldigt fin form på slutet, tar det här.

Söndag:

Sirius – AIK 2: Sirius tog en tung tvåpoängare borta mot Dalen i torsdags, poäng som sköt in hopp i slutspelskampen där man nu bara har två poäng upp till nian AIK och åttan Helsingborg. Kampen hemma mot AIK är alltså en riktig sexpoängsmatch – men jag har en känsla av att AIK tar matchen som blir en kamp mellan Sirius starka defensiv och AIK:s frejdiga offensiv. Men det blir tajt.

Warberg – Mullsjö 2: Warberg vann måstematchen mot Höllviken i veckan men måste ta fler poäng för att hålla sig kvar i SSL. Frågan är dock om man orkar rubba formstarka Mullsjö som bara gått poänglösa av en plan en gång sedan mitten av oktober (poäng i 20 av 21 matcher) – det har jag svårt att se. Västgötarna, med en het förstakedja anförd av David Gillek, tar den här matchen.

Pixbo – Växjö 1: Svårtippad match mellan två lag som har gått bra på sistone. Lagen har vunnit varsin match mot varandra under säsongen – och det kan mycket väl bli så att Pixbos hemmaplansfördel avgör den här fajten. Göteborgarna har också bra rull i förstafemman med pånyttfödde Martin Östholm i spetsen. Blir nog en del mål – men kommer säkert bara skilja uddamålet när slutsignalen går.

Thorengruppen – Dalen 1: Dags för derby i Umeå igen, det andra på kort tid. I förra mötet så ledde Thorengruppen med 4-3 i slutminuten, men Dalen lyckades kvittera. Jag drar till med en ”skräll”, om man kan beteckna det så, här och tror att Thorengruppen vinner. Man var nära senast och är i skaplig form samtidigt som Dalen har förtvivlat svårt att göra mål just nu och står på två raka nederlag.

Dags för damerna!

Lördag:

Uppsala – Pixbo 2: Uppsala har åkt på ett par rejäla smällar på sistone, storförluster mot både Dalen och Linköping, även om man hunnit vinna mot Tyresö-Trollbäcken däremellan också. Formen är ett frågetecken och jag tror inte man räcker till mot ett disciplinerat och systemstarkt Pixbo. Gästerna tar det här.

Malmö – Kais Mora 2: När lagen möttes uppe i Dalarna så var det kryss efter 60 minuter innan Kais Mora kunde avgöra på övertid, men jag tror att Kais Mora vinner efter ordinarie tid den här gången. Laget är i så pass bra form. Malmö bröt sin sju matcher långa förlustsvit genom att besegra Tyresö-Trollbäcken senast, men Kais Mora är en betydligt tuffare motståndare.

Kalmarsund – Karlstad 2: Torskar Kalmarsund mot Karlstad så är det klart att man åker ner i Allsvenskan igen – och det finns inte speciellt mycket som talar för att nykomlingen sprattlar till här. Karlstad har förvisso två raka bortaförluster, mot Uppsala och Kais Mora, men är betydligt spetsigare och bättre än hemmalaget – och det lär också ge utslag i resultatet.

Warberg – Täby 2: Täby föll i stjärnfajten mot Iksu senast, men gjorde till stora delar en bra match. Warberg borta är så klart en helt annan match, och kommer Täby upp i normal standard så blir det klar seger. Flera av gästernas stjärnor är dessutom i riktigt bra form, inte minst Jennifer Stålhult.

Söndag:

Endre – Dalen 1: Dalen sprattlade till och vann med hela 7-3 mot Uppsala senast, en trea som skapade viktigt andrum i bottenstriden för det pressade Umeålaget. Det känns dock föga troligt att man orka störa Endre borta. Gotländskorna är i bra form och nådde kryss borta mot hemmastarka Karlstad senast. Jag tippar hemmaseger. Noterbart: Endrestjärnan Sara Steen kritade på ett färskt treårsavtal i veckan.

Rönnby – Tyresö-Trollbäcken 1: Rönnby fortsätter att gå bra den här säsongen och det är ungdomarna som leder vägen. Som i 8-4-segern mot Warberg senast där Jonna Sjöberg svarade för fyra poäng (två mål, två assist) och Izabell Rydell gjorde hattrick. Jag tippar att talangerna visar framfötterna igen och leder Västeråsgänget till en ny seger mot Tyresö-Trollbäcken som förlorat fyra raka matcher och som bara tagit en poäng på de sju senaste kamperna.

Iksu – Linköping 1: Oavsett om Amanda Larsson är med eller inte så lär inte Linköping ha speciellt mycket chans i den här matchen. Serieettan Iksu, som vann mot serietvåan Täby på bortaplan i förra omgången, är helt enkelt för bra på hemmaplan för att östgötskorna ska ha en chans. Umeålaget har ju dessutom fått tillbaka Alice Granstedt från skadelistan och har en Amanda Delgado-Johansson som bara blir bättre efter sin comeback nyligen – så Iksu blir bara bättre och bättre.

***

Full bevakning på söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB