Startsida / Inlägg

Förhoppningvis ett tecken på mer

av Jonas Gustavsson

Det känns lite avlägset att börja sia om nästa säsong redan nu när vi står för en rafflande slutspurt på SSL, väntar på det mest ovissa slutspelet någonsin och vet att det om drygt ett par månader är dags för fest i Globen.
Men:
Igår blev det klart att Helsingborg kontrakterar finske toppspelaren och VM-centern Nico Salo till nästa år.
En riktigt stjärnvärvning.
Naturligtvis ett resultat av att Juha Kivilehto numera är sportchef i Helsingborg, Skånes lilla Finland. Han har en nära relation till de finska stjärnorna, vet vad som krävs och behövs för att locka dem till svensk mark, och med tanke på hur svårt det är att hitta spetsspelare som gör skillnad, och som vill flytta på sig, så är det så klart jackpott att håva in Nico Salo.
Kivilehto som hade en tuff start på sitt jobb som sportchef ifjol där han fick ägna våren åt en lång tränarjakt som slutade med att det blev Mika Ahonen, som redan fanns i organisationen, som fick jobbet. Inför kommande säsong har Kivilehto fått mer arbetsro, får en större chans att sätta sin prägel på laget, och jag skulle inte bli förvånad om det dansar in någon finsk spelare till.
Förhoppningsvis är ju Nico Salo-värvningen ett tecken på mer.
Då tänker jag inte på Helsingborg i synnerhet, utan SSL i allmänhet.
Inför den här säsongen var det många stjärnor som försvann, antingen åkte klubban in i garderoben eller så drog man utomlands.
Nästa säsong kanske blir tvärtom – att stjärnorna strömmar till.
Nico Salo är först i raden.
Det kan bli fler.
Stannar Johan Samuelsson, Billy Nilsson och Rasmus Sundstedt längre i Schweiz, eller vänder de hem igen?
Är Mikael Karlsson verkligen klar med sin SSL-karriär?
Lyckas någon SSL-klubb locka hit VM-succén Peter Kotilainen?
Går Kalmarsund, som går som tåget i Allsvenskan just nu, upp i SSL så att Kim Nilsson får spela på rätt nivå igen?
Vi får se.
Förhoppningsvis är Nico Salo ett tecken på vad som komma skall.
Men det är då.
Nu är nu.
SSL kliver närmare och närmare ett avgörande.
Bottenstriden är bland det mest intressanta – men frågan är hur mycket som förändras där i helgen.
Warberg möter Storvreta borta, Höllviken ställs mot Falun hemma, Thorengruppen gästas av Helsingborg och Karlstad åker till Göteborg för att möta Pixbo – det är inte mycket som talar för att något lag i botten ska knipa poäng där.
Ja, det är väl Thorengruppen som har bäst chans.
Som möter Helsingborg som gått uselt hittills under 2017.
Men någon gång ska väl Nico Salos nya klubb vakna till igen – eller…?

***

Dags att tippa denna intensiva helg och herrarna är först ut.

Lördag:

AIK – Mullsjö 2: Mullsjö är i förbaskat bra form just nu och för tillfället tar man inte bara poäng i alla matcher, man plockar dessutom trepoängare på löpande band. Laget har fyra raka segrar där 6-2-vinsten senast mot formstarka Linköping imponerade. AIK har en mer tveksam form – så jag tror västgötarna tar det här. Kul match i matchen mellan två heta kedjor: Larson, Olsson, Stefansson i AIK och Gillek, Palmqvist, Nygårdh i Mullsjö.

Höllviken – Falun 2: Falun är i bra form med sex segrar på de sju senaste matcherna där bortamatchen mot Storvreta är enda plumpen. Senast körde man över Thorengruppen med tämligen klara siffror, och allt annat än en seger mot Höllviken vore en skräll. Hemmalaget har hyfsat bra fart på sin förstakedja med Pontus Karlson, Daniel Persson och Johannes Wilhelmsson just nu – men det lär inte räcka.

Storvreta – Warberg 1: Formstarka Storvreta har tre raka segrar bakom sig, alla imponerande dessutom, och har varit i bra slag sedan Joel Kanebjörk anslöt till truppen. Nu kanske Alexander Rudd dessutom är redo för comeback. Warberg brottas med formen, har bara tagit tre poäng på åtta matcher under 2017 och ligger sist i tabellen. Allt annat än hemmaseger är en skräll.

Söndag:

Pixbo – Karlstad 1: Pixbo kanske är på väg upp ur sin svacka, de senaste matcherna har man vunnit, 4-3 mot Helsingborg och 8-6 mot Warberg, och Daniel Calebsson och Martin Östholm visar verkligen spirande form. Det gör att man är klara favoriter hemma mot Karlstad som bara tagit tre poäng på de åtta senaste matcherna. Karlstad har en liten skrällchans men nej, Pixbo tar detta.

Linköping – Dalen 1: Linköping var inte nöjda med matchen mot Mullsjö senast där man blev sönderstressade av ett aggressivt hemmalag, men hoppas kunna studsa tillbaka omgående och formen har ju generellt varit bra under en lång tid. Dalen har gnetat till sig en del pinnar på slutet, men letar fortfarande efter flytet. Gissar på en ganska tajt och målsnål match som hemmalaget till slut vinner.

Sirius – Växjö 2: Sirius brukar trivas mot Växjö och det var tajt när lagen möttes i Småland där hemmalaget till slut vann med ett par bollar, så vi kan vänta oss en ganska tajt match här också. Dock: efter en stark period i början av året så har Sirius åkt på ett par klara förluster och kanske har lite luft försvunnit efter att man lämnat bottenstriden – så tror Växjö plockar den här fajten. Dock klar kryssvarning.

Thorengruppen – Helsingborg X: Ja, kanske den mest svårtippade matchen i helgen, mellan ett Thorengruppen som varit skapligt den senaste tiden och ett Helsingborg som går kräftgång. Jag tror absolut att Umeågänget kan sno åt sig någon pinne i den här matchen, trots att skåningarna sitter på en bättre spetskompetens. Nja, drar in ett kryss.

Damerna då, som lirar full omgång under söndagen:

Tyresö-Trollbäcken – Malmö 1: Alltså, här drar jag in en liten skräll, om man kan beteckna det så. Malmö har förlorat sju (!) raka matcher och har problem. Nu har man förvisso haft ett landslagsuppehåll på sig att ladda om och man lirade inte i fredags som de flesta andra lagen, men jag tror det kan bli tufft mot ett taggat TT som gjorde en bra match mot Uppsala men där det blev noll poäng.

Linköping – Kalmarsund 1: Kalmarsund får bara inte vinna den här säsongen. I fredags hade man 3-2 mot Warberg efter debutantmål av Erika Nilsson, men orkade inte sy ihop säcken utan föll ändå. Linköping, utan Amanda Larsson i fredagsförlusten mot Rönnby men hon är säkert med nu, tror jag inte kommer bli första lag som torskar mot nykomlingen heller.

Karlstad – Endre 1: Jätteintressant match så klart. Två lag som närmast kommer från förluster mot lag i tabelltoppen – Karlstad föll mot Kais Mora borta och Endre torskade med uddamålet hemma mot Täby – men som ändå uppvisat bra form på slutet. Kan gå hur som helst, men sätter min slant på Karlstad i kraft av hemmaplan. Intressant återkomst för Linnéa Wallgren – ifjol i Karlstad, nu i Endre.

Dalen – Uppsala X: När lagen möttes i Uppsala i höstas så lyckades Dalen ta två poäng efter en övertidsseger, och det doftar kryss om den här matchen. Dalen gjorde ändå en bra insats i derbyt mot Iksu och bör vara vid hyfsat mod trots kräftgången den senaste tiden, samtidigt som Uppsala är ett motstånd som passar ganska bra. Uppsala är favorit, men jag tror Dalen kan ta någon pinne.

Pixbo – Kais Mora 2: Spännande möte så klart, mellan ett Pixbo som lever på laget och ett Kais Mora som lever på spetsen. Kais Mora vann den första reprisen på förra vårens SM-final med 4-1, och jag tror man kan ta den här matchen också. Pixbo är oerhört svårspelade på hemmaplan, men jag tror ändå att Kais Mora kan lirka upp mästarna och sno tre pinnar.

Täby – Iksu 1: Wow, vilken stjärnfajt! Iksu har bara förlorat en enda match under säsongen och det var mot just Täby på hemmaplan, där gästerna var sylvassa i powerplay. Täby har heller inte förlorat en enda match på hemmaplan. Ettan mot tvåan i ett riktig prestigemöte som känns helt öppet – men i kraft av sin sanslösa hemmaform, och sin toppkedja med Matilda Sjödin, Jennifer Stålhult och Sara Attermo som är i praktform, så tror jag Täby tar det här.

Warberg – Rönnby 2: Warberg tog en blytung trea mot Kalmarsund i fredags vilket gjorde att man lämnade platsen som nästjumbo i tabellen och nu helt plötsligt är tia i sammandraget med tre poäng ner till nedflyttningsstrecket. Någon bragd mot Rönnby tror jag dock inte på utan Västeråslaget, som slog tillbaka Linköping senast, tror jag vinner i kraft av både bättre bredd och spets än hemmalaget.

***

Full bevakning under söndagen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB