Startsida / Inlägg

Formsvaga lagens vägskälsmatch

av Jonas Gustavsson

Det vimlar av intressanta matcher den här veckan:
Lyckas Karlstad nypa poäng i hemmamatchen mot Dalen och fortsatt ha, eller utöka, försprånget i bottenstriden?
Får Linköping revansch för säsongens torskar och defensiva härdsmältor mot fjolårets kvartsfinalrival Pixbo?
Lyckas formstarka Mullsjö ta poäng också mot Växjö, enda laget som man är nollade av sedan 12 oktober (då man också förlorade mot just Växjö…)?
Men.
Det intressantaste mötet är så klart Helsingborg mot Warberg.
2017 års två stora sorgebarn i SSL.
De två lag som varit i de negativa rubrikernas rampljus.
Höstens succélag Helsingborg som fallit igenom totalt, rasat som en sten i tabellen och som just nu är utanför slutspelet.
Klassiska Warberg som efter en dålig höst har blivit ännu sämre under våren och där SSL-existensen hänger på en skör tråd.
Jag roade mig med att (återigen) räkna ut poängsnitten för 2017 vilket berättar svart på vitt att det här är SSL:s två (tillsammans med Karlstad) formsvagaste lag:
1 Linköping 2,45
2 Storvreta 2,18
3 Falun 2,17
4 Växjö 2,11
5 Mullsjö 2,09
6 AIK 1,54
7 Pixbo 1,50
8 Sirius 1,42
9 Thorengruppen 1,18
10 Dalen 1,00
11 Höllviken 0,82
12 Karlstad 0,64
12 Helsingborg 0,64
14 Warberg 0,55
De här två formsvaga lagen spelar nu vad jag vill stämpla som en vägskälsmatch inför slutspurten.
Efter den här matchen har Helsingborg fyra och Warberg tre matcher kvar, så mycket kan hända… men:
Vänder inte Helsingborg sin usla 2017-form mot seriens formsvagaste lag Warberg så tror jag inte man når något slutspel – och då vet i sjutton om man förtjänar att vara där heller, för då är man inte bättre än vad den svaga resultatraden sedan nyår visar.
Vinner inte Warberg, eller i alla fall snor poäng, mot ett av seriens mest formsvaga lag, hur ska hallänningarna då erövra poäng i avslutningsomgångarna mot Pixbo, Växjö och Linköping?
Det blir en match som inte avgör säsongen, men som kommer att peka ut riktningen inför fortsättningen.
Warberg hade liknade läge i förra omgången, en ödesmatch, och var då strålande mot Höllviken och spelade med en pondus och ett självförtroende som jag inte sett på hela säsongen. En seger som säkerligen var en injektionsspruta av självförtroende. Den energin är något man behöver bygga vidare på.
Helsingborg har ju fått in fjolårets headcoach Magnus Anderberg i ledarstaben. Ett bra drag tycker jag. Han brinner för klubben, kan spelarna och föreningen – och kan bli en injektion för ett lag med stort kunnande som fastnat i negativa mönster, och som är rejält nere i källaren efter 1-8-smällen mot Växjö senast.
Får vi se en Magnus Anderberg-effekt direkt?
Eller har Warberg i och med Höllviken-segern äntligen fått den Ulf Hallstensson-effekt som man väntat på så länge?

***

Dags att tippa veckans matcher.

Tisdag:

AIK – Thorengruppen 1: AIK är väldigt bra hemma, Thorengruppen är inget vidare borta. AIK är inne i en brinnande slutspelskamp, Thorengruppen har om än inte i teorin så väl i praktiken säkrat nytt kontrakt. Jag tror att de två faktorerna – spelplats och motivation – ger utslag i den här fajten och att AIK tar en hyfsat solid seger på hemmaplan. Vi följer också med spänning Andreas Stefansson – målar han för 16:e matchen i följd?

Onsdag:

Karlstad – Dalen 1: Dalen fortsätter att ha trubbel på den här sidan 2017, har stora problem att göra mål och man är pressade i slutspelsstriden. Men: ska man få igång offensiven i någon match så är det ju mot Karlstad om vi ska vara elaka, för värmlänningarna är inte bra försvarsmässigt. Jag tror ändå att Karlstad tar det här. 7-7-krysset borta mot Falun senast skapade massor av självförtroende och man har säkert fått en injektion av Alex Bugarskis tränarankomst. En trea hade också betytt enormt för Karlstad i bottenstriden.

Pixbo – Linköping 2: Vi närmar oss slutspel och då påminner ju det här mötet om slutspelet ifjol, där serieettan Pixbo fick ordentligt med pisk i kvarten av blivande SM-finallaget Linköping. Pixbo har vunnit båda mötena under säsongen och gjort hela 20 mål på östgötarna – men det tror jag inte man mäktar med igen. Jag har en stark känsla av att Linköping, som haft en fin form under 2017, tar revansch här.

Torsdag:

Storvreta – Sirius 1: Dags för derby i Uppsala igen – och faktum är ju att senaste derbyt är den enda plumpen i Storvreta-protokollet som Joel Kanebjörk har sedan han anslöt från AIK. I övrigt har Storvreta vunnit allt sedan landslagscentern adderades till laguppställningen. Den här gången tror jag att Storvreta tar revansch, tar en hyfsat säker seger och fortsätter flytta fram positionerna i toppstriden. Den stora frågan: kan rivjärnet Nicklas Paulsson göra mål för sjunde matchen i rad…?

Helsingborg – Warberg X: Alltså, den här matchen känns ju omöjlig att tippa så kan inte låta bli att fega ur med ett kryss. Båda lagen har gått otroligt tungt under 2017 och det här känns som ett vägskäl för båda lagen: vänder inte Helsingborg trenden mot bottengänget Warberg kan man nog glömma slutspel, tar inte Warberg poäng mot Helsingborg så kan man nog glömma SSL nästa säsong. Lite hårddraget, men det känns lite så.

Mullsjö – Växjö 1: Hett möte mellan två formstarka topplag – och ja, det kan gå hur som helst. Mullsjö har tagit poäng i 21 av 22 matcher – den enda plumpen är mot just Växjö, där man torskade mot smålänningarna när de hade stor sjukstuga och saknade nästan halva laget. Innan Mullsjö startade sin fina form var det ju mot just Växjö man förlorade också. Jag går på magkänslan och tror att Mullsjö får revansch. Oavsett, David Gillek lär få fira – för nu noterar han väl ändå poäng 500 (står på 499…) i SSL-karriären?

***

Många intressanta matcher den här veckan!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB