Startsida / Inlägg

Matchen som kan sända en epok i graven

av Jonas Gustavsson

Jag gissar att det är skräckblandad förväntan i Warberg just nu.
På onsdag ställs man mot Höllviken på hemmaplan.
En måstematch, vill jag påstå.
Förlust där och man rasar ur SSL.
För skulle man förlora så har man fem poäng upp till nedflyttningsstrecket med bara fem matcher kvar att spela.
Då har man dessa matcher kvar:
Mullsjö (h), Helsingborg (b), Pixbo (b), Växjö (h), Linköping (b).
Där måste man i så fall knapra först och främst fem poäng för att komma ikapp Höllviken ovanför strecket. Sedan måste man säkert ta två, tre poäng till eftersom Höllviken, Karlstad och Thorengruppen knappast plockar noll poäng under de avslutande omgångarna.
Med tanke på hur säsongen sett ut så känns det som ett omöjligt uppdrag för Warberg. Ett berg som inte går att bestiga.
Skulle det bli seger så ser läget betydligt ljusare ut. Eftersom Karlstad knappast vinner mot Falun – det vore en praktskräll – så klättrar man istället över nedflyttningsstrecket, och har Höllviken en poäng bakom sig, och står på samma poäng som Karlstad men är före på bättre målskillnad.
Det ger så klart ett helt annat utgångsläge – även om det scenariot säkert också kräver poängskrällar i slutspurten.
Warberg har ett tufft avslutningsschema – men det har alla bottenlagen. Men det är ju inte konstigt eftersom man är just bottenlag.
Men det är inte bara måstematch för Warberg.
Det är det i princip för Höllviken också. Torsk och nytt SSL-kontrakt blir tufft, eftersom man har tufft schema efter det.
Relativt sett så har Karlstad och Thorengruppen enklare scheman än Warberg och Höllviken.
Höllviken:
Warberg (b), Linköping (b), Mullsjö (h), Helsingborg (h), Pixbo (h), Växjö (b).
Karlstad:
Falun (b), Dalen (h), Thorengruppen (h), Storvreta (b), Sirius (b), AIK (b).
Thorengruppen:
Dalen (h), AIK (b), Karlstad (b), Falun (h), Storvreta (h), Sirius (b).
Sedan ska man så klart stoppa in parametern att många av lagen kommer vara slutspelsklara med matcher kvar. Vissa lag kommer strunta i om man blir tvåa eller sexa för att istället toppa formen till slutspelet – så jag tror vi kommer få se bottenlagen pricka in en och annan skräll.
Oavsett.
För Warberg och Höllviken är det en viktig – och kanske avgörande – match på onsdag, även om det finns 15 poäng kvar i botten efter det.
Vad som avgör?
Ja, det handlar mer om hjärta, anspänning och våga vinna snarare än renodlade skills. Jag drar till med en klyscha, men det ligger mycket sanning i den: laget som vågar vinna mer än man är rädd för att förlora kommer ta den här fajten.
Det vore konstigt om Warberg rasade ur SSL.
Det klassiska laget har varit med från början, fanns med när högsta serien i innebandy bildades 1989, är inne på 28:e säsongen i SSL (ja, det har inte hetat SSL hela tiden, men ändå…), ligger tvåa i maratontabellen (bara Pixbo före) och har vunnit fyra SM-guld genom åren.
Torskar man mot Höllviken kommer en epok gå i graven.
För klarar man nytt kontrakt då så har man uträttat mirakel i slutomgångarna.
Men kan Helsingborg åka ur fotbollsallsvenskan och MODO rasa ur SHL så kan Warberg åka ur SSL.
Det går inte att leva på gamla meriter.
Det är sedan gammalt.

***

Tippning av veckans matcher.

Tisdag:

Storvreta – AIK 1: Det här blir ett prestigeladdat möte så klart. När AIK var i IFU Arena senast så vann man med 5-3, och när lagen möttes i Solnahallen för en kort tid sedan så vann AIK igen, då med storsiffrorna 12-4. Nu tror jag att Storvreta tar revansch, för laget har lyft sedan Joel Kanebjörk-inträdet – han kom ju från AIK av alla lag också, vilket också ger matchen extra krydda – och ser heta ut för tillfället. En annan krydda: Alexander Rudd gjorde smygcomeback efter sin hjärnskakning senast, nu kan han mycket väl finnas med från start.

Onsdag:

Falun – Karlstad 1: Karlstad har bara tagit tre poäng på de nio senaste matcherna. Ett uruselt facit så klart, även om man under en period var rejält skade- och sjukdomsdrabbade. Några poäng mot formstarka Falun lär det inte bli, det vore en megaskräll. Senast värmlänningarna var uppe i Dalarna så vann Falun med 14-2 (!). Så mycket ska det väl inte rinna iväg nu, men hemmalaget vinner klart.

Växjö – Helsingborg X: Helsingborg har gått rejäl kräftgång under 2017 och föll också mot Thorengruppen på bortaplan i den senaste omgången. Skåningarna är inblandade i en rafflande slutspelsstrid och är i stort poängbehov – därför passar det kanske att möta just Växjö, ett lag man brukar gå bra mot och som man vunnit båda mötena mot i år. Hemmalaget är favoriter, men någon gång måste det börja studsa med Helsingborg – så jag tror man snor minst en pinne här.

Warberg – Höllviken X: Oj, vilket ångestmöte. Inte minst för Warberg som måste vinna den här matchen om inte uppförsbacken till ett förnyat SSL-avtal ska kännas brantare än Mount Everest. Men det är lika viktigt för Höllviken. Lagen har mötts två gånger under säsongen och vunnit varsin hemmamatch. Höllviken känns i något bättre form, har lite mindre press på sig – och det tror jag gör att man tar minst en poäng. Men det är verkligen öppet på förhand och det lär vara många nervösa händer och fötter.

Torsdag:

Dalen – Sirius 1: Det är ingen måstematch, men ska Sirius in i slutspelsleken på allvar, man är fyra pinnar från åttondeplatsen, så skulle man nog behöva sno poäng i den här matchen mot ett Dalen som alltjämt famlar efter formen och en fungerande offensiv. Två försvarsstarka lag med fina kontringsspelare, men jag tror Dalen kommer våga trycka på lite mer i den här fajten och att det ger utdelning, även om det är riskabelt mot ett smart lag som Sirius. Kryssvarning, men tippar Dalen.

Fredag:

Mullsjö – Pixbo 1: Det här blir häftigt. Arenamatch i Kinnarps Arena i Jönköping och förhoppningsvis en publikfest. Fem lag ligger inom fyra poängs marginal från plats två till sex i tabellen – gap både uppåt och nedåt sedan – och där pågår nu en intern kamp för att skaffa sig så bra slagläge som möjligt inför slutspelet. Att hamna bland de fyra bästa innebär hemmaplansfördel i kvarten. Pixbo har visat spirande form och förstafemman är vass nu, men Mullsjö är ett starkare kollektiv, har fin form över lång tid och jag tror man vinner här också.

***

Intensiv innebandyvecka – som typ varje vecka under 2017.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB