Grattis på födelsedagen, Christian Mattsson

av Jonas Gustavsson

Oj, oj, oj.
Vilken galet dramatisk avslutning det blev på matchen mellan Mullsjö och Linköping och östgötarna lyckades alltså förlänga säsongen med en enda sekund kvar att spela.
Jovisst, hade 4-4-resulatet stått sig så hade det blivit övertid, men ändå.
Linköping avgjorde alltså efter 59.59.
Och så klart så var trollkarlen Christian Mattsson regissör bakom målet.
Han som den här säsongen inte alls nått upp till fjolårets fina form, som varit tämligen kall i slutspelet, som var bänkad hela tredje perioden i förra matchen och som inledde den här matchen i tredjekedjan.
Det var han som slog frislaget i hörnet med bara sekunder kvar.
Det var han som uppfattade att Matej Jendrisak hade yta bakom mål – sedan gjorde tjecken det otroligt bra när han snabbt vek in på mål, fick Kasper Hedlund att slå knut på sig själv, och tryckte in bollen.
Men det var Mattsson som öppnade för spelet.
Det där kan vara en assist, en aktion, som får igång Christian Mattsson – för det är en av lirarna som måste leverera för Linköping framöver om man ska överleva den här kvartsfinalserien.

Jag frågade honom om bänkningen senast och starten i tredjekedjan idag.
– Ingen kommentar, sa han.
Det är inte svårt att dölja besvikelsen hos honom.
Sedan fyllde han på:
– Men det är inte min bästa säsong. Så kan jag säga kort och gott. Det har speglat av sig på slutspelet också. Jag har inte levererat så mycket som jag tänkt mig.
Det finns så mycket innebandy i honom.
I den form han hade under våren ifjol är det inte många spelare som slår honom på fingrarna gällande offensiv briljans.
Faktiskt.
Annars var det här ju en match där Linköping verkligen fick jobba i en brant uppförsbacke.
Inte bara för 1-3-underläget i matcher på förhand.
I mitten av första perioden fick keepern Henrik Qvist matchstraff efter att ha måttat ett knytnävsslag mot en liggande Tobias Utterberg – men Linköping städade av den femman otroligt bra.
Sedan låg man länge under med 1-2 och när man väl lyckades få in 2-2-bollen så dröjde det bara en och en halv minut innan Mullsjö gjorde 3-2.
Men trots de här sakerna så hittade Linköping en väg tillbaka.
En väg att vinna.
Nu blir det en sjätte kvartsfinal i Linköping på onsdag.
Den här moralsegern lär ha pumpat in rejält med självförtroende hos östgötarna – så kanske, kanske får vi den där serien över sju matcher som vi så suktat efter.
Just det.
Christian Mattsson fyller ju år idag.
Han firade med en viktig assist som gav en viktig seger.
Det första jag sa när jag ringde honom var: ”grattis på födelsedagen”.
– Du är nog den ende som sagt det idag, sa han.
– Ingen annan har sagt det.
Schyssta lagkamrater säger jag.
Men det blev nog en ganska bra födelsedag ändå.

***

Täby lyckades studsa tillbaka och utjämna matchserien mot Endre till 1-1 i matcher.
Men det satt långt inne.
Endre hade 2-0 i andra matchen, men Täby lyckades komma tillbaka och ta ledningen med 3-2, innan Sara Steen utjämnade till 3-3.
Det tog matchen till övertid och straffar.
Där avgjorde Täby.
Man satte tre av fyra straffar.
Endre satte ingen.
Inget snack alls där alltså.
Moa Tschöp skyfflade in två av målen i matchen, Täbys två första, och satte den sista straffen som förkunnade Täby-segern.

Täby som hade bytt målvakt. Landslagskeepern Emelie Frisk fick nöta trä och Alexandra Durling ersatte med den äran. 22-åringen var strålande, inte minst på straffarna.
Täby har därmed snott tillbaka hemmafördelen.
Men den här kampen känns öppen.
Jag var ju överraskad över att Täby valde Endre – och Moa Tschöp erkände att hon blivit överraskad över hur bra Endre varit hittills.
– De har varit bättre än jag trodde, bättre än de var i serien. De är ett par snäpp upp. Det måste vi också se till att bli, sa Tschöp.
Spännande fortsättning följer.

***

Pixbos försvarsspel var grunden till SM-guldet ifjol.
Pixbos försvarsspel är också grunden i lagets spel den här säsongen. Man har förvisso släppt in sju mål på två matcher mot Rönnby, men man har faktiskt bara släppt till 20 skott på två bataljer.
Det är bara drygt tre skott per period.
Fantastiskt bra.
Andra matchen vanns med 6-4 på bortaplan efter bland annat dubbla mål av Linda Andersson.
Därmed har Pixbo 2-0 i matcher och chansen att stänga kvartsfinalserien på hemmaplan i veckan.