av Jonas Gustavsson

Alltså, hur många verktyg har Mullsjö proppat ner i sin verktygslåda?
Det verkar inte spela någon roll vilka verktyg som fattas när ett hantverk ska göras, utan då plockar man bara fram något annat och det funkar lika bra.
Just den där djupa verktygslådan har varit skillnaden gentemot Linköping hittills.
Det blev talande idag igen när Mullsjö 5-4-vann på bortaplan och seglade upp till 3-1 i matcher.
Redan efter några minuter så tappade man spelförande centern Sebastian Palmqvist på grund av ett matchstraff (något hårt, va…?). In kom Filip Wiklund, 18-åringen, och smackade in det så viktiga 3-0-målet.
I mitten av tredje perioden så linkade Johan Nygårdh av skadad. In kom askungesagan Pelle Tarenius, mannen som satt avtryck tidigare i den här serien men som på grund av konkurrensen fick börja vid sidan om.
Då saknade man dessutom spelare som Jesper Kivipaasi, Elias Isaksson och Joel Ingesson från start – men som sagt, det vimlar av verktyg i den där verktygslådan, och man kunde, både trots avbräcken från början och avhoppen under matchen, rulla på tre femmor hela vägen in i mål.
Imponerande.
Som om det inte var nog med den där överfulla verktygslådan, nu har man ju dessutom proppat ner veteranen Adam Fransson där. Han som lagt av, men som nu sagt att han ska vara med i hela slutspelet.
En massa alternativ blev därmed ännu fler.
Grunden till kvällens seger mot Linköping lades i andra perioden – tack vare två magiska passningar.
Kasper Hedlund la fram en macka till David Gillek som bara behövde sätta till klubban och vinkla in 0-1, ett rappt uppspel och en direktpassning av Kim Ganevik gav Isaac Rosén öppet läge att peta in 0-2.
De där två sistnämnda, Rosén och Ganevik, är stekheta. Frågan är om Ganevik någonsin varit så här bra.
Knappast troligt.
Mullsjös 2-0-övertag efter två perioder blev 3-0 genom omnämnde Wiklund i början av tredje, och det greppet släppte sedan aldrig västgötarna. Linköping närmade sig, men Mullsjö svarade hela tiden med nya mål.
Frustrerande för Linköping så klart.
Som inte alls har en lika djup verktygslåda att gräva i. I sista perioden valde man att gå ner på två femmor och bland annat bänka (om det nu inte var något annat…) trollkarlen Christian Mattsson. Det gav en effekt, man närmade sig, men det räckte inte hela vägen.
Att Oscar Hovlund, genombrottsliraren, dunkade in de två sista målen var lite talande för hemmalaget – för stjärnorna kliver inte fram, och har knappt gjort på hela serien.
Stjärnorna i allmänhet och Christian Mattsson i synnerhet måste börja leverera om Linköpings slutspelsresa inte ska ta slut redan i kvarten.
I övrigt:
Vilket stöd Mullsjö hade i sporthallen.
En stor tillrest klack, enligt uppgifter över 400 personer, satte verkligen färg på matchen.
Det är vi inte bortskämda med i innebandyn.
På söndag är det dags för femte matchen.
Då har Mullsjö mer än 400 supportrar i ryggen.
Stänger man matchserien då?

***

Jag pekade ju ut Endre som det gäng bland lagen fem till åtta som hade störst skrällchans i kvarten.
Men att man skulle åka till Stockholm och 7-3-vinna mot Täby i första matchen kunde jag inte förställa mig.
Endre hade 3-0 efter första, 5-1 efter andra, 7-1 efter halva tredje.
Matchvinnarnas matchvinnare Sara Steen skickade in tre av målen.
Jag såg inte matchen, men siffermässigt var det inget snack alltså.
Täby tappade därmed hemmaplansfördelen direkt.
Hemmalaget som haft en dalande kurva under hela 2017 – hinner man hitta höstens kalasform innan det är för sent?

***

Pixbo tog som väntat första kvarten mot Rönnby.
5-3 till slut.
Men skotten var överlägsna:
24-9.
Rönnby hade faktiskt bara ett enda skott på mål i den andra perioden, men då gjorde man mål.
Men då ledde Pixbo redan med 4-1.
När sedan Kajsa Högemark med 15 sekunder kvar av mittperioden gjorde 5-2 för Pixbo så stängdes matchen.
Tippar att det blir svårt för Rönnby att nypa någon match i den här serien.