Startsida / Inlägg

Räkna inte bort de lagen i slutspelskampen

av Jonas Gustavsson

Topp fyra-kampen är avgjord (Pixbo har sex poäng och 38 plusmål ner till femman Endre med sex poäng kvar att spela om, det tappar mästarna aldrig).
Bottenstriden är avgjord där det ikväll blev klart att Tyresö-Trollbäcken följer med Kalmarsund ner till Allsvenskan.
Men slutspelskampen är inte avgjord.
Den kunde ha avgjorts förra omgången, men då lyckades Malmö med ett sent segermål sänka Uppsala och istället för nio poäng mellan lagen så krympte det till tre poäng.
Ikväll krympte det ytterligare.
Till noll poäng.
Malmö vann planenligt mot Kalmarsund (7-3) samtidigt som Uppsala förlorade mot Endre, och därmed står båda lagen på 30 poäng och Malmö har passerat i kraft av bättre målskillnad.
Oerhört tufft för Uppsala så klart.

Man släppte in 5-4-förlustmålet mot Malmö med mindre än två minuter kvar att spela, hade man hållit krysset där så hade avståndet ner till skånskorna varit sex poäng.
Ikväll mot Endre vände man 2-4-underläge till 5-4-ledning – men släppte in 5-5, en boll som med små marginaler tog sig över mållinjen, innan man drog på sig en straff efter att Sara Steen stormat fram, och med bara 33 sekunder kvar så kunde Elin Gabrielsson – med ett förflutet i just Uppsala, till råga på allt – avgöra fram till 6-5 för gotländskorna.
I de två senaste matcherna har Uppsala alltså haft bra poänglägen i slutet av matcherna, men kammat noll.
Kostar det slutspelet?
Kanske.
Grym upphämtning i tabellen av Malmö föresten. Man har haft en säsong som varit upp och ner. I november såg man ut att segla mot en säker slutspelsplats. För några veckor sedan såg slutspel kört ut efter sju raka torsk och bara en vinst på tio matcher. Men man vann nyckelmatchen mot Uppsala – och nu är man alltså helt plötsligt i förarsätet.
Imponerande.
Men.
Räkna inte bort Dalen och Linköping.
Visst, båda fick storstryk ikväll, är fem poäng efter och har sämre målskillnad än både Malmö och Uppsala – men har betydligt enklare slutscheman än konkurrenterna.
Malmö har Endre borta och Iksu hemma kvar.
Uppsala har Iksu och Täby hemma kvar.
Både Malmö och Uppsala har poängchans mot Endre respektive Täby, men man kan mycket väl kamma noll i båda fajterna.
Det öppnar för Dalen och Linköping. De möts nämligen på söndag – och laget som tar en trea (någon måste ta en trea för att hoppet ska leva) kan ha ett kanonläge i sista omgången om Malmö och Uppsala torskat sina matcher.
Dalen har Rönnby hemma och Linköping har Tyresö-Trollbäcken på bortaplan i sista omgången.
Som sagt, räkna inte bort Dalen och Linköping ännu.

***

Mer idag:

Dalen – Täby 3-7: Efter fyra raka förluster kom ett efterlängtat trendbrott för Täby som lyckades ta en klar seger borta mot formstarka Dalen. Det var dock inte superstjärnorna som levererade mest, utan istället klev Josefin Ulvhag och Malin Söderberg fram som tvåmålsskyttar.

Karlstad – Linköping 7-2: Klar seger för Karlstad där säsongens megasuccé Jessica Eriksson sopade in fyra bollar och noterade totalt fem poäng – och hon har nu gjort 40 pinnar i år att jämföra med hennes 22 i Kais Mora ifjol. Hon lär dubbla skörden innan säsongen är över alltså.

Tyresö-Trollbäcken – Iksu 3-13: Då är det klart – det blir Tyresö-Trollbäcken som följer med Kalmarsund ner i Allsvenskan. Som väntat hade man inte en chans mot Iksu. Serieettan passerade i och med sina 13 fullträffar maffiga 200 mål i serien. Umeålaget hade åtta olika målskyttar där Sofia Joelsson var vassast med sitt hattrick.

Pixbo – Warberg 6-4: Pixbo vann och därmed säkrade man i praktiken minst en fjärdeplats i tabellen eftersom man har sex poäng och 38 plusmål att gå på gentemot femman Endre. Bredden hos mästarna visade sig igen – man hade sex olika målskyttar, varav två 18-åringar (Sofia Greftén och Frida Ahlstrand).

***

Igår:

Kais Mora – Rönnby 9-6: Säker seger för Kais Mora där Anna Wijk fortsatte hålla liv i sin fantastiska poängsvit efter att ha gjort tre poäng, men där framförallt Therése Karlsson fick fira då hennes två assist tog henne upp på 600 SSL-poäng i karriären. Kais Mora stormar mot andraplatsen i tabellen.

***

Sista omgången i herrarnas SSL imorgon. Då är det så klart full bevakningen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB