Startsida / Inlägg

Raset som lär kosta en slutspelsplats

av Jonas Gustavsson

Alltså, vilket ras Uppsala stått för.
Fjolårets stora praktsensation, då blev man blev femma i SSL trots att det fanns många som trodde man skulle åka ur, var ju åtta i tabellen efter 19 omgångar och hade hela nio poäng ner till åttondeplatsen.
Klappat och klart?
Uppenbarligen inte.
För sedan har Uppsala torskat sex (!) raka matcher – och rasat ner till niondeplatsen med tre poäng upp till åttan Malmö.
Vilken scenförändring, alltså.
Man har fortfarande chans på slutspel, men har det inte i egna händer.
Just nu känns det som att raset kostar en slutspelsbiljett.

Visst.
Oddsen inför sista omgången är inte omöjliga, men…
Man har Täby hemma i sista matchen, man brukar prestera bra mot dem och snodde en pinne i höstens bortamöte, samtidigt som Malmö har omöjliga Iksu, så det kan mycket väl bli så att det blir en målskillnadskamp mellan åttan och nian i tabellen, precis som scenariot var ifjol.
Då var Karlstad på rätt sida och Malmö på fel sida.
Just nu skiljer nio mål mellan Malmö och Uppsala, till Malmös fördel.
Men nio mål går att tappa eller äta ikapp – om Uppsala vinner med tre bollar mot Täby samtidigt som Malmö torskar med sex bollar mot Iksu. Då tar Uppsala slutspelsplatsen på fler gjorda mål.
Visst, det är mycket som ska slå in – men helt omöjligt är det inte för Uppsala.
Men.
Mycket talar för att man bränner slutspelet.
Kräftgången den senaste tiden har så klart del i det.
Sex raka torsk.
Bland annat förlust i nyckelmatchen mot Malmö.
Där släppte man in det avgörande målet i slutminuterna.
Hade Uppsala hållit krysset där så hade man haft sex poäng ner till Malmö i det skedet, istället för de tre pinnarna som det blev.
Man ska inte bedöma en hel säsong på en match, men visst var det där Uppsala troligen tappade sin slutspelsplats…?
– Nej, det tycker jag inte, sa tränaren Marko Palosaari.
– Det är definitivt en av matcherna vi borde ha vunnit, men vi har flera matcher där vi tappat stora ledningar, som mot Dalen och Rönnby. Och vi ska inte förlora så stort mot Linköping.
Så är det ju, så klart.
Poängen under hösten är lika viktiga som under våren.
Men många i Uppsala kommer nog minnas den där matchen mot Malmö om det inte blir slutspel…

***

Alla matcher idag:

Endre – Malmö 3-4: Oj, vilken tung trea för Malmö som i och med vinsten satte sig i ett rejält förarsäte i kampen om den sista slutspelsplatsen, där man nu har tre poäng och vassare målskillnad att gå på gentemot Uppsala inför sista omgången. Cecilia Di Nardo avgjorde med mindre än fem minuter kvar att spela.

Linköping – Dalen 3-2 (ot): Både Linköping och Dalen hade chansen på slutspel inför omgången, men lagen spelade bort det själva för båda var beroende av en trea, men delade på poängen efter 60 minuter innan Linköping vann efter övertid. Med facit i hand hade det inte hjälpt att ta en trea för något av lagen, eftersom Malmö vann. Båda lagen är därmed borta från slutspelsstriden.

Uppsala – Iksu 4-6: Det var inte oväntat att Uppsala skulle torska, men man var med länge i matchen och det blev inga stora siffror. Att man bara torskade med två bollar gör också att hoppet om slutspel alltjämt lever kvar – eftersom nio måls skillnad gentemot Malmö absolut kan ätas upp i sista omgången (vilket också förutsätter att man vinner mot Täby samtidigt som Malmö torskar mot Iksu, så klart).

Rönnby – Pixbo 3-2: Blytung och meriterande skalp av Rönnby där stjärnskottet Jonna Sjöberg klev fram som stor matchvinnare genom att sätta det avgörande målet med dryga tre minuter kvar att spela. Pixbo spelade därmed bort sina chanser att bli bättre än fyra i tabellen.

Kalmarsund – Tyresö-Trollbäcken 4-4: Nej, det ska bara inte bli någon seger för Kalmarsund den här säsongen. Man hade 2-0 och 3-1 mot TT, men fick bara med sig kryss till slut – och det var med nöd och näppe eftersom Rebecka Johansson kvitterade med bara 59 sekunder kvar. Det var sedan tidigare klart att båda lagen åker ur SSL.

Warberg – Kais Mora 2-5: Väntad seger för Kais Mora, så klart. Anna Wijk höll i sin fantastiska poängsvit via två nya poäng (ett mål, en assist) och dalalaget håller därmed undan sin andraplats från de jagande lagen.

Täby – Karlstad 8-4: Har Täby börjat hitta formen igen? Inte helt omöjligt. Karlstad är ett riktigt vasst lag, men Täby kunde ändå ta en klar och solid seger efter ett ryck i den andra perioden. Både Louise Wickström och Sara Attermo blev tvåmålsskyttar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB