Startsida / Inlägg

Ska någon lyckas med Pixbo så är det han

av Jonas Gustavsson

Jag har sagt det innan och jag säger det igen: Pixbo blir ett av de mest intressanta lagen att följa den här säsongen.
Av många anledningar.
Efter två raka seriesegrar så blev ju storklubben ”bara” sjua ifjol innan man åkte på tredje raka kvartsfinaluttåget.
Inte godkänt för en klubb av Pixbos dignitet, så klart.
Förmågan att vara sämst när det gäller i kombination med en usel silly season i vår – där man fick så många nej tack från spetsspelare att sportchefen Olle Carlsson till slut fick kicken (nja, vet inte anledningen, men det känns som att det var en av anledningarna i alla fall) – har gjort klubben till en hackkyckling i sociala medier.
Åsikterna om klubben går isär.
En del tror att laget till och med kan åka ur i år.
Andra menar att laget trots alla spelartapp är underskattade och kommer nypa en slutspelsbiljett.
Jag sällar mig till den senare skaran.
Jag tror Pixbo krånglar sig till slutspel, men det blir inte med några breda marginaler och man kommer att jobba för det.
Att jag ändå tror på Pixbo grundar jag i ett gäng saker:
* Pixbo får äntligen slå ur underläge, något som inte hänt på år och dag, och något jag tror man ändå tycker är skönt.
* Mikael Harryssons tragiska bortgång har svetsat samman gruppen, och en stark grupp ska man aldrig räkna bort.
* Truppen är inte så usel som många gör gällande. Jon Hedlund är kvar som keeper och försvarsgubbarna håller absolut SSL-klass, och med den grunden så har man råd att vara lite trubbigare framåt. SÅ svaga i offensiven som en del vill göra gällande är man dessutom inte, många verkar ha glömt att spetskillar som Daniel Calebsson, Max Wahlgren och Linus Henriksson faktiskt är kvar.
* Jonas Eliassons ledarskap är precis vad Pixbo behöver – han kommer in med energi, en tydlig spelidé och vet hur man oljar en lagmaskin.
Så ja, Pixbo grejar slutspel.
Jag tror framförallt att Jonas Eliasson är rätt man på rätt plats.
Den kontroversielle tränaren – som fått be om ursäkt en gäng gånger för klumpiga uttalanden, det senaste i våras – har gjort underverk med damlaget de senaste åren. Han lyckades skapa en försvarsstark maskin som var som bäst i de viktigaste matcherna, precis det som herrlaget inte har varit men som de hela tiden strävat efter att bli.
Det går också att dra paralleller mellan Eliassons tillgängliga pusselbitar i dam- och herrlaget: en bra målvakt, backsidan är starkaste lagdelen, några få spetsar framåt och sedan ett gäng habila SSL-arbetare.
Bara för att han lyckades med damerna så behöver han inte lyckas med herrarna, men han har liknande förutsättningar och ska göra ett liknande jobb.
Ska någon lyckas med Pixbo i år så är det Jonas Eliasson.
Det Pixbo vi sett de senaste åren, ett possession-lag som rullar boll i evighet, är historia. Nu kommer vi se ett hårt jobbande lag som prioriterar defensiven och som kommer ha skarpa spelvändningar.
Som sagt.
Det här blir ett av de mest intressanta lagen att följa i vinter.
Dessutom:
Med Jonas Eliasson så kommer det att spraka, gnistra och tyckas betydligt mer om Pixbo… och ska vi vara ärliga har laget haft lite svårt att röra upp känslor senaste åren.
Det blir mer livat i biblioteket i år.
I alla fall på bänken.

***

Då drar herrarnas SSL igång på allvar och här kommer tippning av söndagens fajter:

Thorengruppen – Storvreta 2: Storvreta har lastat in rejält med guldskimmer i form av Tobias Gustafsson och Valdemar Ahlroth, och laget känns både spetsigare och bredare än ifjol även om Alexander Rudds hälsostatus oroar. Thorengruppen är urstarka hemma, men den här kampen ska gästerna ta.

Höllviken – Pixbo X: Får vi redan i premiären en indikation på årets Pixbo som vi egentligen inte vet ett skvatt om? Kanske. Jag tror att Jonas Eliassons manskap i alla fall snor minst en pinne nere i Skåne. Jag tror att man är tillräckligt kompakta för att hålla Pontus Karlson & Co utanför målprotokollet tillräckligt många gånger.

Linköping – Växjö 2: Nyrenoverade Linköping lär behöva en startsträcka den här säsongen för man har sannerligen rivit upp ordentligt och har ett gäng nya – och mer oprövade – spelare i uppställningen. Växjö är precis tvärtom: intakta och mullrar vidare. Tror smålänningarna inleder med en bortatrea, även om det finns viss kryssvarning.

AIK – Dalen 1: Premiär, hemmaplan och många ungtuppar som vill trycka gaspedalen i botten – jo, jag tror AIK kan inleda den här säsongen med en seger, precis som man gjorde ifjol. Speciellt om man får en tidig ledning. Dalen är ett vassare lag på pappret och har en kompakt defensiv men… känslan säger AIK.

Sirius – Falun 2: Sirius har boostat sin trupp jämfört med ifjol, men det räcker inte för att mäta sig mot giganten och mästarna Falun som har ett lag som är överlägset på alla positioner. Att möta Sirius borta är ingen enkel uppgift, men tror ändå att Falun reder ut det här. Dessutom hyfsat komfortabelt.

Damerna då, som kör full omgång under söndagen:

Jönköping – Dalen 1: Jönköping har inlett säsongen piggt och var inte långt ifrån att lugga poäng av Endre i fredags. Mot Dalen kan det mycket väl bli en trea. Kanske till och med troligt att det blir så. Umeågänget har torskat båda sina första matcher men har också mött riktigt vassa lag (Endre och Kais Mora).

Linköping – Malmö 2: Ellen Rasmussen sprakade till i fredags med fyra poäng och där sitter Malmö på en spetskompetens som är överlägsen på plan i den här matchen. Jag tror också att just det, Malmös bredare och vassare spetskompetens, avgör den här kampen till slut.

Rönnby – Endre 1: Rönnby lyckades 2-1-vinna borta mot Telge senast, en oväntat knapp vinst, men har mycket mer spel i sig. Endre kanske smiter in i den här matchen som favoriter – Sara Steen har ju pillat in många poäng hittills – men jag tror att Rönnby kan ”överraska” och knipa en trea här.

Täby – Iksu 1: Täby ska, med laget man har, vara ett absolut topplag i år och man körde ju över Sirius senast och hade 5-0 redan efter elva minuter. Samtidigt har Iksu knappast rosat marknaden hittills och tappade en 3-0-ledning senast mot Karlstad. Inget snack, Täby kliver in som favorit här – och jag tror man pallar den pressen.

Sirius – Kais Mora 2: Anna Wijk var tillbaka i Kais Mora i fredags och levererade fem pinnar omgående. Det gör så klart dalalaget till ett ännu bättre lag. Sirius har haft ett tufft program i inledningen – mött Pixbo och Täby – och åkt på dubbla förluster och lär knappast ha någon chans att plocka poäng här heller.

Warberg – Telge 1: Telge har varit med i båda sina matcher hittills, mot Jönköping och Rönnby, men inte kasserat in några poäng. Tveksamt om det kommer några mot Warberg heller, även om det är ett lag som man kanske måste besegra för att ha en chans på nytt kontrakt. Tror ändå halländskorna plockar detta.

Karlstad – Pixbo 1: Karlstad svarade för en grym insats mot Iksu senast och brukar av tradition ha ganska lätt för Pixbo. Gästerna är en stark försvarsmaskin, men Karlstad har ett gäng spetsar i bra form – inte minst Jessika Eriksson – och bör kunna leverera tillräckligt för att ha chansen att vinna.

***

Snacka om intensiv söndag. Nu är det igång på riktigt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB