Startsida / Inlägg

Tonåringar utan kepsen i handen

av Jonas Gustavsson

SSL har rivit igång och det bestående intrycket hittills:
Tonåringarnas framfusighet.
Malte Lundmark, 16 bast, skapade ju hysteri i hela innebandy-Sverige när han hade straffuppvisning mot Sirius i sin SSL-debut och till slut blev matchvinnare för sitt Falun.
Vilka handleder.
Vilket mod.
Han såg helt oberörd ut av stundens allvar.
Bara att han fick chansen att lägga straffar före grabbar som Alexander Galante Carlström och Rasmus Enström var enormt roligt, och där ska coachen Thomas Brottman ha kredd.
Men inte bara ”Brolle”.
Jag tycker många ger talanger chansen.
SSL-coacher är inte rädda att ge ungtupparna förtroende.
Thorengruppen har ju släppt fram norska underbarnet Marius Pedersen, 18, och han har svarat med att bli målskytt i båda sina första matcher, där han vackert zorrade in ett mål senast (ja, jo, jag vet att många inte gillar zorro-konsterna, men det går inte att frångå att det är teknisk briljans bakom de där finterna).
Pedersen hade ju makalös show i U19-VM i våras och radade upp delikatesserna, och har nu redan hunnit bjuda på två delikatessmål på två matcher.
Det är fantastiskt.
Grabbarna är ju bara tonåringar, men visar redan framfusighet.
Fräckhet.
Vågar ta för sig.
Det är bara att älska det.
Istället för att sitta där med kepsen i handen så sätter de på sig den bakochfram, vågar göra det de är bra på och omfamnar rampljuset.
Deras konster, deras vilja att briljera, tycker jag just nu är en av de främsta grejerna som gör att man ser fram emot kommande SSL-fajter.
För vad är snackisen inför helgen?
Jo:
Kan Malte Lundmark bjuda på någon mer läcker straff?
Kan Marius Pedersen briljera in någon mer SSL-kasse?
Finns det fler diamanter som väntar på att få skina?
Står fler tonåringar och stampar på bänken?
Ge dem chansen för bövelen.
De bjuder ju på show.

***

Då tippar vi helgens matcher, och herrarna är först ut!

Lördag:

Falun – Dalen 1: Okej, Falun har ju knappast gnistrat ännu, superspetsarna har inte vräkt in pinnar i sedvanligt takt, men jag tror ändå att man lyckas skjuta hål på Dalen även om Umeågänget inlett säsongen bra, har en strålande keeper i gamle Falun-bollstopparen Måns Parsjö-Tegnér och två motorer i Jonas Svahn och Ketil Kronberg som redan går på högvarv.

Söndag:

Örebro – Sirius 2: Örebro fick en pangstart på säsongen via sudden-segern borta mot Storvreta, men jag tror det finns en överhängande risk för baksmälla nu när förväntningarna därmed skruvas upp i hemmapremiären. Sirius är inget glamourgäng och jag gissar att man kommer till Närke för att gneta till sig en trea efter sina två inledande förluster. Det tror jag Uppsalagänget lyckas med också.

Thorengruppen – AIK 1: Thorengruppen kan skriva upp två hedersamma förluster på kontot mot storfavoriterna Storvreta och Falun. Umeålaget är en urkraft på hemmaplan, och jag tror man maler ner AIK helt enkelt. Ett AIK som fick en rejäl inledningslektion av Dalen och vars status känns lite oklar.

Linköping – Mullsjö X: Två av grundseriemaskinerna ifjol, två lag som då plockade poäng i var och varannan match, och som sedan gjorde upp i en härlig sjumatchersserie i vårens slutspel – en serie som kanske kan göra att det ryker lite om det här mötet. Mullsjö sitter på ett stjärngäng men har väl inte riktigt varvat upp ännu och suddentorsken mot Pixbo senast sved. Samtidigt plockade Linköping ner Jönköping häromdagen och har hittat en tung kedja med Matej Jendrisak, Gustav Fritzell och Johannes Jokinen. Svårbedömt. Dunkar in ett kryss.

Växjö – Pixbo X: Jag gillar vad jag sett av Pixbo hittills, man har varit ett starkt och svårforcerat kollektiv och kryddat det med vassa mål från lagets spetsar, inte minst måltjuven Max Wahlgren. Att möta Växjö, som inledde med att vinna mot Linköping, blir inte enkelt – men jag blir heller inte förvånad om Jonas Eliassons gäng kämpar till sig en pinne.

Jönköping – Helsingborg X: Jönköping rådde varken på Mullsjö eller Linköping, men det var inte att vänta. Kan man rubba Helsingborg? Kanske, kanske. Skåningarna kliver in som favorit kraft av bättre spets och bredd, men jag har en svag känsla av att JIK kan sno någon pinne. Intressant möte för FCH-succén Andreas Lindholm – den 26-årige SSL-debutanten som smackade in dubbla mål mot Höllviken igår – som återvänder till Jönköping för att lira innebandy, men på en helt annan nivå.

Damerna då!

Lördag:

Malmö – Sirius 1: Sirius har inlett säsongen med tre raka torsk, men har haft ett tufft spelprogram då man mött Täby, Pixbo och Kais Mora. Nu kommer en match där man har betydligt större poängchans, men jag vet i sjutton om man rår på Malmö. Speciellt inte eftersom skåningarnas superstjärna Ellen Rasmussen – fyra mål senast! – hittat formen.

Telge – Karlstad 2: Telge bärgade sina första pinnar förra omgången, men jag tror inte man rår på skickliga Karlstad som har en betydligt bredare arsenal av spelare, och framförallt en spets som är överlägsen. Jessika Eriksson har målat i tre raka matcher – utökar hon den sviten nu? Högst troligt.

Dalen – Warberg 1: Det handlar om att vinna rätt matcher, Warberg. Halländskorna pressade Iksu i inledningsmatchen – bästa prestationen hittills – men har sedan torskat mot både Malmö och framförallt Telge, och det sistnämnda kan bli kostsamt i jakten på nytt kontrakt. Dalen föll mot Jönköping senast – men här tror jag man tar en trea.

Pixbo – Iksu 1: Hett möte, så klart, då lagen varit i luven på varandra tidigare. Det blir dock lite annorlunda nu när Jonas Eliasson och Andreas Harnesk, som haft sina verbala dueller, saknas i båsen. Pixbo har öppnat säsongen starkt medan Iksu vacklat – så ettan känns ganska given i utgångsläget, faktiskt.

Söndag:

Endre – Linköping 1: Sara Steen har avgjort tre matcher av tre möjliga hittills och har fått en kanonstart på säsongen, liksom hela Endre. Nu väntar första hemmamatchen och då doftar det sannerligen seger, för man ska vara både en och två klasser bättre än gästande Linköping.

Jönköping – Rönnby X: Jönköping har inlett säsongen piggt, pressade Endre och suddenvann mot Dalen förra helgen, och Rönnby känns inte heller som något övermäktigt motstånd även om gästerna, trots sin ringa åldersstruktur, sitter på mer rutin. Nja, arbetar in ett kryss här.

Kais Mora – Täby 1: Wow, här har vi en riktig stjärnmatch, och de här lagen har en historik sedan semifinalkampen i våras där det var många taktiska kamper som vi minns, inte minst Täbys hantering av Anna Wijk. Båda lagen har öppnat säsongen bra och det känns ganska öppet, men Kais Mora får tipset i kraft av sin hemmaplan.

***

Full bevakning på söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB