Startsida / Inlägg

Tonårsmagi – men han är mannen som ska hyllas

av Jonas Gustavsson

Det finns inget bättre än nya sagor.
Så är det faktiskt.
Idag fick vi en ny saga.
Malte Lundmark.
C More-kommentatorerna Lars Lindberg och Patrik Åman var lyriska i rutan och kunde inte sluta babbla om 16-åringen som var en story redan när han stod där under uppvärmningen, men som växte till ämnet på hela innebandysveriges läppar när matchen summerades.
Det är inte så många saker som kan framkalla det där spontana bubblandet i kroppen som så väl personifierades av firma Lindberg/Åman.
Det här var en sådan sak.
Bara att Malte Lundmark gjorde mål i sin debut var ju en saga i sig.
Då, när Falun ledde med 5-4 i slutet, så hade jag redan börjat fila på rader i huvudet att just Malte Lundmark med sitt premiärmål var något av behållningen i den här matchen.
Men då visste jag ju inte vad som komma skulle.
Att debutanten fick chansen under den avgörande straffläggningen var ju lika oväntat som kul.
Och som han gjorde det.
Hans straffar var delikatesser – inte minst den sista. Att gå in och lägga den precis efter att ha bränt sitt förra försök bevisar att det där är en kille som slänger skit i papperskorgen direkt och bara tänker framåt.
Lundmarks teknik och mod var något utöver det vanliga.
Helt fantastiskt.

Sedan ska en annan man hyllas ännu mer.
Då tänker jag inte på Peter Berlin som tack vare sin kvittering i slutsekunderna gjorde hela den här sagan möjlig, utan Thomas ”Brolle” Brottman.
Den enkla utvägen hade varit att kasta in Alexander Galante Carlström eller Rasmus Enström i straffläggningen.
”Brolle” valde inte det enkla.
Han kastade in en 16-åring.
Sedan sa han:
– Det ska väl skrivas sagor ibland och det var ett bra läge nu.
Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

***

Storvreta öppnade plånkan och lastade upp 300 000 för att köpa loss Tobias Gustafsson från Linköping.
En supervärvning av en superback.
Som chefscoach Stefan Forsman sa i pressmeddelandet:
– Vi får en modern back.
Vad händer då? Ja, Forsman skyfflade upp Tobbe G som center (!) i SSL-premiären, som Alexander Rudd-ersättare i toppkedjan med Albin Sjögren och sommarens andra stjärnvärvning Valdemar Ahlroth.
Vansinne eller smart?
Jag vet inte ännu, men jag förstår varför draget görs. Storvreta sitter på SSL:s överlägset – ja, överlägset! – bästa backbesättning med fyra potentiella landslagsbackar plus nyvärvade Filip Stenmark, kapten i Warberg ifjol. Fem backar som alla kan, vill och ska spela mycket och som inte är gjorda för att rulla på tre backpar utan som så klart ska spela på två backpar.
Grejen är ju bara att då blir någon över.
I det perspektivet får man medge att Tobbe G är den som är bäst skapt för att ta ett kliv upp i banan, även om han kommer ännu mer till sin rätt som back.
När Alexander Rudd kommer tillbaka (självklart kommer han tillbaka) så är han ju given för den där rollen som toppcenter.
Tobbe G-debuten då?
Succéartad.
Både spel- och produktionsmässigt.
Han både inledde och avslutade målskyttet.
Totalt tre mål.
Han styrde in 1-0 redan innan tre minuter var spelade, skickade in 4-3 i tredje perioden och stängde sedan matchen med att distinkt skjuta in 5-4 i sudden.

– Jo, det kunde nog inte gått så mycket bättre för mig. Det skulle varit om jag avgjort på ordinarie tid med fyra sekunder kvar då. Som lag var vi inte helt nöjda och hade gärna tagit en trea, men är glada för två poäng, sa han efteråt.
Rollen då?
Ja, Gustafsson sa att han spelar där tränarna vill att han ska spela, och tvekade inte att ta en ny position.
– Jag gillar att utmana mig själv och nya saker gör att jag blir en mer komplett spelare, sa han.
Det är bara att imponeras av Tobbe G.
Ny roll, nytt lag… ändå är han så bra. Det säger mycket om honom som spelare. Han kan så mycket mer än han visat hittills, ser ett vikariat som center som en möjlighet att utvecklas istället för att tjura ihop.
Imponerande.
Annars?
Thorengruppen är oerhört starka på hemmaplan, hittar ofta vägar att hålla sig kvar i matcherna, och gnetade sig kvar här också och snodde – jo, man snor av Storvreta – en pinne. Starkt så klart.
Noterbart:
Marius Pedersen, det norska underbarnet, hade show i U19-VM i Växjö i våras, men man har ju faktiskt undrat om 18-åringen verkligen är mogen för SSL redan nu. Det får vi se, men han bjöd på en läckerhet direkt när han oerhört fyndigt gjorde 1-2.
Ett smakprov på en ny norsk show som ska underhålla i SSL?
Inte omöjligt.

***

Pixbo.
Jag har ältat det många gånger nu, men kan inte frångå att det är ett av de mest intressanta lagen att följa den här säsongen.
Flipp eller flopp?
Starten för laget, nye coachen Jonas Eliasson och skarpskytten Max Wahlgren blev i alla fall framgångsrik via en 7-4-viktoria borta mot Höllviken.
Det har ju frågats efter vilka som ska göra det i Pixbo i år efter att bland annat Patrik Malmström dragit vidare, men många verkar glömma att just Wahlgren finns kvar – och han visade ju verkligen vilken måltjuv han är mot Höllviken genom att skicka in tre baljor. Han kommer göra sina mål i år.
Något som kommer bli viktigt för Pixbo.
Men andra klev ju fram också.
Vi kommer behöva lära oss ett gäng nya namn i vinter:
Philip Bringestedt, uppflyttad 21-åring, hade ju egen verkstad när han klampade runt buren och prickade in 3-3-bollen.
Charlie Sköld, värvad från divison ett (!), visade kraft när han i närkamp backhandknackade in 4-3.
Johan Borgström, 31-åring som inte spelat i SSL sedan 2010, gjorde det så viktiga 6-4-målet.
Det kommer inte bli ett lika ”flashigt” Pixbo i år. Av det jag såg av matchen tycker jag att det syntes, det här Pixbo blir mer av ett kamplag.
Jonas Eliasson vet precis vad som krävs, han accepterar inget fusk eller frångående av exempelvis backchecking, så räkna med att göteborgarna blir ett lag som kommer att slita. Att man orkade vända ett 1-3-underläge idag var också ett kvitto på det.
Höllviken?
Noll mål av Pontus Karlson, Johannes Wilhelmsson och Christoffer ”Skånes Kim Nilsson” Andersson.
Då vinner skåningarna sällan.

***

Jag såg inte speciellt mycket av bataljen mellan Linköping och Växjö – men gillade framförallt vad jag såg av André Andersson när smålänningarna vann med 7-4.
Andersson som blev skadad i slutspelet för ett och ett halvt år sedan, som genomgick en tuff rehab förra våren och sommaren, och som sedan gjorde comeback under hösten ifjol. Han började blixtrande, mattades sedan, men växte in i slutspelet.
Nu känns det, med en försäsong i kroppen, som han gör comeback på riktigt.
Premiären var strålande.
Två mål, två assist.
Fantastisk assist till Kasper Hydéns 2-0, inte minst.
Han gjorde också det matchvinnande 5-3 målet.
Ett mål som kom efter en händelsekedja som kanske avgjorde matchen, trots allt.’
Andreas Nordh – Linköpings nyförvärv från Jönköping som lyckats hamna i sjundefemman i Ibis (!) – kom fri men monstermålvakten Eero Kosonen gjorde en grym räddning. André Andersson var först hem i hemjobbet, tog bollen och startade en spelvändning, och stod sedan framför mål och målade.
Snacka om coast to coast-jobb av stjärnan.
Backchecking, speluppbyggnad, målskytt.
Annars?
Ja, av det jag såg kändes som en match präglad av kamp, där Växjö vann på en bättre effektivitet.
Plus att stjärnorna klev fram.
Vid sidan av Anderssons poängfest så gjorde spelgeniet Filip Kjellsson två mål.

***

Oj, vilket tapp AIK.
2-0 mot Dalen efter första perioden.
2-7 mot Dalen när slutsignalen löd.
Alltså, AIK har ju lite juniorstuk, trycker ner gaspedalen och kör, och när det rullar så mullrar det rejält. Grejen är bara när luften börjar pysa någonstans så rinner den ut totalt. Lite så var det mot Dalen.
Rivig start, härlig energi, två mål framåt.
Sedan?
Ja, mitt i den andra perioden skyfflade Henrik Sjöström in 1-2 för Dalen, och någonstans så hittade AIK aldrig tillbaka in i matchen.
Samtidigt gjorde Dalen det bra.
Ketil Kronberg, som ska lira forward i år, gjorde två mål (trots att han brände en straff) och även pannbandslöse Patrik Rokka vittjade nätet dubbla gånger.
Utöver det fick man tre backmål.
Och en backskada.
Förhoppningsvis är det inget allvarligt med nestorn Mattias Wallgren.
Noterbart:
Andreas Stefansson, noll poäng.

***

Damsvep:

Jönköping – Dalen 4-3 (ot): Andrea Envall, Amanda Ljunggren, Izabell Rydell… ja, det var många 17-åringar som hänförde oss i SSL ifjol, och nu kommer nästa kull där Jönköpings Cajsa Elm just nu frontar. 17-åringen gjorde ju hattrick i sin SSL-debut – och sudden-avgjorde nu mot Dalen. Fem mål och sju poäng på sina tre första matcher… inget annat än dundersuccé. Imponerande säsongsstart av JIK, föresten.

Linköping – Malmö 4-5 (str): Så klart att en av de största skulle skriva in sig i historieböckerna som förste hjälte i de nyinförda straffavgörandena. Ellen Rasmussen stängde bortafajten mot Linköping genom att avgöra på straff – med sitt fjärde (!) mål för matchen. Hennes betydelse för Malmö ska absolut inte underskattas. Dock: starkt av Linköping att nypa en pinne.

Täby – Iksu 5-4: Skräll? Nej, absolut inte, dels med tanke på att Täby är ett absolut topplag den här säsongen, dels med tanke på Iksus svaga säsongsstart. Iksu som nu hunnit torska tre matcher redan – efter att bara ha förlorat en enda under grundserien ifjol (ja, det var mot Täby för övrigt). Moa Tschöp avgjorde bara sekunder efter Iksus 4-4-kvittering.

Rönnby – Endre 2-3: Alltså, vilken start på säsongen som Sara Steen har fått. Endre har vunnit tre av tre matcher – och Steen har sopat in det matchvinnande målet i alla matcherna. Nu satte hon 3-2-bollen i den tredje perioden och såg till att gotländskorna kunde håva in tre nya poäng. 22-åringen – som helt ofattbart nog gör sin nionde SSL-vinter – är glödhet.

Sirius – Kais Mora 3-7: Ja, vad säger man om Anna Wijk? Skippar ett par matcher med knäproblem, knatar sedan in och dunkar in åtta pinnar på två matcher. Snacka om att vara en stjärna. Toppcentern levererade trippla assist i den solida segern mot Sirius där dalalaget ledde med 5-1 efter halva fajten. Noterbart också att Malin Andréasons uppehåll ifjol inte innebar något borttappat målsinne – totalt fyra (!) mål idag.

Warberg – Telge 4-6: Så har nykomlingen Telge spelat in sin första trea den här säsongen. Det stod 4-4 med tre minuter kvar – sedan sköt gästerna två snabba mål och det var stjärnorna som levererade. Felicia Forsmark gjorde 5-4 och sedan Therese Gustafsson 6-4. Tungt för Warberg – som alltså var så när att lugga mästarna Iksu senast, men som nu torkar mot en nykomling.

Karlstad – Pixbo 3-7: Då var vi där igen… Pixbo växer in i matcherna och är ruggigt starka under andra halvan. Karlstad ledde med 2-0 efter första, sedan sköt Pixbo tre snabba mål i andra perioden och vann de två avslutande perioderna med totalt 7-1. Över 60 minuter är maskinen oerhört svårslagen. Eliska Krupnova och Lisa Andebratt sköt två mål vardera.

***

Första helgen avklarad. Skönt att det är igång.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB