Startsida / Inlägg

Två, två… och sedan kommer resten

av Jonas Gustavsson

Äntligen!
Hösten har bitit tag i det svenska vädret så det känns sannerligen på tiden att innebandysäsongen tekar igång. Damerna tjuvstartade redan förra helgen, och kör dubbelomgång den här helgen, medan herrarna tjuvstartar med det nygamla rivalmötet mellan Mullsjö och Jönköping under fredagskvällen innan det börjar på ”riktigt” på söndag.
Ifjol pratade jag om en säsong med många frågetecken i herrarnas SSL.
Men om det fanns frågetecken inför förra säsongen så är det inget mot vad det finns den här säsongen.
Ärligt talat, det är svårt att sia om var den här säsongen kommer ta vägen.
Men vi vet tre saker:
1. Giganterna och SM-guldprenumeranterna Falun och Storvreta kliver in, i kraft av både stjärnspäckade trupper och väletablerad vinnarmentalitet, som de två stora favoriterna och lagen att slå.
2. Nya etablerade toppklubbarna Mullsjö och Växjö kliver in som de två stora utmanarna, två kaxiga gäng som brutit ner gamla styrkeförhållanden och ritat om innebandykartan med friska idéer, kaxiga uttalanden och – inte minst – fräscha arenor.
3. Nykomlingarna Örebro och Jönköping kommer få slåss för sin existens, trots att Örebro värvat spets i form av Simon Palmén och Joel Kanebjörk, trots att JIK har en talangbank som gör alla andra klubbar avundsjuka. Klivet upp till SSL är enormt, och något – knappast båda – av lagen kan absolut knipa ett nytt kontrakt för vi har ju sett flera oblyga nykomlingar senaste åren, men visst kommer båda att finnas kring det nedre strecket och harva.
Men sedan… ja, det känns som vi kan kasta ner resten av lagen i en tombola och bara dra. Vi kan formulera det så här, om vi tillåts generalisera lite: fjolårets slutspelslag har blivit sämre och jägarna har blivit bättre, vilket skapar en rejäl ovisshet.
Lagen i slutspel ifjol:
Linköping renoverar om hela spelidén och har valt att rensa i truppen – och på pappret känns det inte alls lika slagkraftigt som ifjol.
Pixbo har bytt coach, tappat spets och ersatt med icke-spets, och haft en allmänt rörig vår och sommar.
Dalen har tappat viktiga pjäser (Johan Eriksson och Patrik Suchanek, inte minst) och har drabbats av tunga skador.
Helsingborg har tappat – och delvis slarvat bort – stor del av sin offensiva ammunition, och känns enormt trubbiga.
Lagen utanför slutspel ifjol:
Sirius har uppgraderat truppen, inte minst med spelmotorn Joakim Olsson, och är både bredare och spetsigare.
Thorengruppen har – framförallt – blivit ett år SSL-rikare, har en intakt trupp som spätts på, och är ett par snäpp bättre än ifjol.
Höllviken har kvar sin spets, har Christoffer Andersson hel igen och breddspelarna växte ifjol.
AIK är så klart svårbedömda, samtidigt som man bytt en hel del så har man också ett knippe spelare som vuxit i SSL-kostymen, så det kan egentligen bli vad sjutton som helst, både slutspel och bottenträsk.
Jag tycker alltså så här: Linköping, Pixbo, Helsingborg och Dalen känns sämre än ifjol, Sirius, Thorengruppen och Höllviken är bättre – och AIK… ja, det vet i katten, men man kan lika gärna bli flipp som flopp.
Vad jag vill ha sagt?
Att kampen kring slutspelsstrecket blir säsongens höjdpunkt.
Nu kör vi.

***

Dags att tippa, och vi börjar med fredagens herrmatch:

Mullsjö – Jönköping 1: Ja, det är ju svårt att tippa något annat än en etta. Devisen derby är ett derby (om det här nu ens är ett derby…) lär knappast gå att applicera här. Mullsjö ska vara en, två och tre klasser bättre, har sitt bästa lag någonsin och hymlar inte med att man går för guldet i år. JIK, med en usel försäsong i ryggsäcken, lär få stora problem här, gissar jag.

Damerna då, som lirar full omgång under fredagen:

Iksu – Karlstad 1: Iksu har inte glänst i säsongsinledningen där man inledningsföll mot Kais Mora och sedan med nöd och näppe kom undan med tre pinnar borta mot Warberg. Tror ändå att Umeågänget, oavsett om de kuggar som saknats i inledningen är tillbaka eller ej, klipper Karlstad… men det blir nog en ganska jämn match.

Pixbo – Linköping 1: Omgångens mest givna resultat? Har svårt att se malande maskinen Pixbo, som premiärvann den knepiga bortamatchen mot nybyggda Sirius, tappa poäng mot förväntande bottenträskgänget Linköping som 0-6-föll mot Kais Mora i premiären.

Kais Mora – Dalen 1: Kais Mora har gått bra i inledningen, trots avsaknaden av speldosan Anna Wijk. Amanda Öhman, målskytt i två första matcherna, har ersatt med den äran hittills. Dalalagets spetsiga offensiv lär också avgöra mot Dalen, men… jag tror ändå inte på speciellt stora siffror.

Jönköping – Endre 2: Endre visade klass som slog tillbaka Dalen borta i premiären, och känslan är att man nyper även nykomlingen Jönköping. Det ska man göra med laget man sitter på. Sara Steen visade ju form redan förra helgen och gnistrar hon igen så fixar gästerna det här.

Telge – Rönnby 2: Rönnby må ha tappat dyngfulla CV:n, men talangpoolen man har verkar vara hur djup som helst och det är alltid kul att följa lag med spirande stjärnor. Visst lyckas man plocka ner nykomlingen Telge på bortaplan också, en match som på pappret känns enklare än bortafajten mot Malmö som man hade förra helgen och där man imponerade stort.

Täby – Sirius 1: Real Täby lyckades fixa en trea borta mot Karlstad i premiären efter en del möda, och det blir ingen enkel resa mot Sirius heller, men allt pekar på att man vinner den här matchen. Spetskompetensen man sitter på är överlägsen gästerna, helt enkelt.

Malmö – Warberg X: Malmö imponerade inte i premiären och Warberg var på vippen att ta en trea mot Iksu, så arbetar in ett kryss här och tippar att halländskorna kan gneta till sig en pinne nere i Skåne. Eller… vaknar Ellen Rasmussen? Kanske, men drar ändå in ett kryss.

***

Full bevakning ikväll!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB