Startsida / Inlägg

Vem sjutton ska göra målen, FCH?

av Jonas Gustavsson

Efter den gångna premiärhelgen så lunkar SSL igång rejält den här veckan med matcher sex dagar i rad med start under tisdagen.
En chans att följa fler lag noggrannare, alltså.
En av de mest intressanta matcherna den här veckan spelas på fredag då Helsingborg äntrar årets SSL-scen.
Skånderby direkt mot Höllviken.
Var sjutton har vi Helsingborg den här säsongen?
Det är det nog ingen som vet.
Framförallt:
Vem sjutton ska göra målen i Helsingborg den här säsongen?
Jag frågade Mika Kohonen på upptaktsträffen:
– Det kommer att vara mer utspritt i år, sa han.
Ja, det är ingen vågad gissning, frågan är bara om summan av det utspridda har någon chans att matcha totalen från ifjol.
Förra säsongen matade FCH in 166 mål.
Nu har Daniel ”Magic” Johnsson (51 mål), Hampus Dargren (23 mål) och Jami Manninen (11 mål) dragit vidare. De där tre killarna matade alltså in 85 mål tillsammans ifjol, mer än hälften av alla lagets kassar.
Totalt har 93 mål försvunnit, alltså 56 % av påsarna.
Visst, Linus Nordgren (20 mål) och Jonathan Nilsson (23 mål) finns kvar, men var finns ersättarna till Johnsson, Dargren och Manninen?
Jodå, en Nico Salo kan nog kanske, kanske nå 20 baljor om han får stäm, även om han i första hand är en allroundcenter som lyfter sin omgivning, och robuste Daniel Sebek, som klubben själva tonade ner poängförväntningarna på (”Mer tvåvägsspelare än poängmaskin”, sa Juha Kivilehto till hd.se) borde väl kunna mata in de där elva Manninen-bollarna.
Det känns inte givet med 20 mål från Salo och 11 mål från Sebek, men inte heller orealistiskt.
Men de där 51 strutarna som Johnsson matade in?
Ja, de finns ingenstans, faktiskt. Nyvärvade Fredrik Azelius och Andreas Lindholm lär knappast göra det, Mika Kohonen (fem mål) och Nicklas Lidholm (fyra mål) har mer mål i kroppen och Arvid Friberg borde kunna ta kliv… men når alla de där spelarna tillsammans 25 mål så är det bra.
Nej, det är svårt att hitta målskyttar i Helsingborg.
Nordgren gör ju mycket mål, men är mer en totalspelare, och frågan är om målskyttet håller i sig utan radarpartnern Johnsson – de där två hade ju inte minst magisk volleykemi.
Jonathan Nilsson känns som den ende riktigt naturlige målspottaren som visat att kan leverera på SSL-nivå.
Jag är inte helt såld på backbesättningen heller, även om Patrik Suchanek är en strålande värvning. Det var dock tunt ifjol och Kristoffer Fält har ju lämnat, så bredden känns knappast bättre.
Överlag är FCH riktigt tunna.
Jag har väldigt svårt att se det här som ett slutspelslag.
Trots att man har en topp-tre-målvakt i form av Jonathan Edling (fd Paulsson) mellan stolparna.

***

Tippning av veckan!

Tisdag:

Dalen – Sirius 1: Dalen gjorde en solid premiär mot AIK, hämtade sig efter anstormningen i första och vann de två avslutande perioderna med mäktiga 7-0 efter bland annat starkt målvaktsspel av Måns Parsjö-Tegnér. Umeågänget tappade ju lite av sin ruggiga hemmastyrka ifjol, men misstänker att den kommer återupplivas i år. Således blir det också vinst mot Sirius som tog en pinne mot Falun i premiären.

Falun – Thorengruppen 1: Nja, det gnistrade ju knappast om Faluns premiär mot Sirius, men man lyckades till slut ta två pinnar efter straffuppvisning av 16-åringen (!) Malte Lundmark. Mästarna lär ju vilja upp sig från en bättre sida i första hemmafajten så räkna med en nedtryckt gaspedal och fler lirare som vill visa framfötterna. Thorengruppen tog en stark pinne mot Storvreta i första matchen, men räcker inte här.

Onsdag:

Storvreta – Örebro 1: Speciellt för Joel Kanebjörk så klart, stjärnvärvningen i Örebro som ställs mot gamla gänget direkt. Givetvis kliver hemmalaget in som given favorit här, har ett överlägset lag och spelar dessutom första hemmamatchen för i år. Allt annat än en etta i den här fajten är en dunderknall. Fortsätter Tobbe Gustafsson som center…?

Pixbo – Mullsjö 2: Alltså, den här matchen är lite knepig. Mullsjö är ju på pappret ett bättre lag, men jag är inte så säker på att det blir enkelt att skjuta hål på Pixbo som fick ett bra kvitto i bortasegern mot Höllviken senast. Nåväl, Mullsjö har ju en bredd på spetsen som Pixbo inte är i närheten av, och det borde ju ändå avgöra till slut.

Torsdag:

Jönköping – Linköping X: Ändå lite svårbedömd match. JIK kommer få kämpa den här säsongen men känner nog ett ganska bra självförtroende trots torsken mot Mullsjö i premiären, för spelmässigt var man ju med. Mot ett Linköping som söker efter en ny identitet kan man mycket väl plocka någon pinne, tror jag. Visst, det doftar ju tvåa, men arbetar in ett kryss ändå.

Fredag:

Helsingborg – Höllviken 2: Derby i Skåne. Det brukar ju bli ganska tajta historier. Här tror jag att Höllviken drar fördel av att redan ha spelat en match. Man har tempo i kroppen och en revanschgnista efter Pixbo-torsken, en match man nog gärna hade velat spela om. Helsingborg känns helt otippbara inför säsongen men frågan är om man verkligen kan nå ett slutspel med den avtrubbade offensiven. Jag är tveksam. Drar in en tvåa.

***

Matcher sex dagar i sträck den här veckan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB