Startsida / Inlägg

En påminnelse om vad man saknar

av Jonas Gustavsson

Inför förra säsongen hade man ingen aning om var man hade AIK, om det var ett potentiellt slutspelslag eller en potentiell nedflyttningskandidat.
När vi summerade handlade det mer om slutspelskamp än nedflyttningskamp, så nog var säsongen en framgång.
I år fanns samma funderingar kring laget som tappat några tunga pjäser och som återigen värvat ungt och lovande från närområdet.
Men i år doftar det hittills mer nedflyttningskandidat än slutspelsaspirant.
AIK har inte inlett säsongen bra alls.
Andreas Stefansson satt på upptaktsträffen inför i år och pratade om hur mycket man nött försvarsspel, att det inte var kul men nödvändigt eftersom det inte var ett alternativ att släppa in så många mål som man gjorde ifjol.
Ändå släpper AIK i inledningen i år in ännu fler mål (snitt på 6,8 insläppta per match, att jämföra med 6,65 ifjol).
Visst, nu har man mött giganterna Storvreta och Falun i de senaste omgångarna, och de matcherna ska inte användas som måttstock, men ändå: i fyra av fem matcher i höst har laget släppt in minst sju mål.
Enda segern kom mot Thorengruppen, en 8-2-vinst mot ett lag som också läckt som ett såll i inledningen.
Det är ingen fara på taket poängmässigt för AIK ännu, det som oroar är att man släpper in så fruktansvärt många mål.
Nu ställs man mot Sirius hemma under onsdagskvällen.
En match som kan bli en påminnelse om det man saknar.
Joakim Olsson.
Grabben vräkte in poäng ifjol, men han gjorde så mycket mer än så. Han var en spelare som kom in med en tydlig kravbild. Medan klubben gick ut med nytt kontrakt som främsta mål så hade Olsson en helt annan målsättning och det var slutspel, och att ha spelare med hans vilja och vinnarmentalitet tror jag hade stor del i AIK-framgångarna ifjol. Hans betydelse både på och utanför plan ska inte underskattas. Han var inte bara en poängmaskin, han var också en hjärt- och lungspelare som var en vital del i att AIK-kroppen fungerade.
Han var en stor karaktärsspelare.
Man kan säga vad man vill om Joel Kanebjörk, men han var också karaktärsspelare. En spelare som ställer krav, som pushar, som ger energi, som är otroligt intelligent. Jag misstänker att hans personlighet hann sätta stor prägel på AIK innan han drog vidare till Storvreta, han var med och stakade ut den väg som det unga laget sedan kunde följa in i mål.
Vem är årets karaktärsspelare i AIK?
Jag vet faktiskt inte.

***

Dags att tippa veckans matcher!

Tisdag:

Jönköping – Växjö 2: Jönköping stod för en heroisk arbetsinsats mot Höllviken i söndags och kunde då också bärga säsongens första poäng. Det var nog viktigt, inte minst mentalt, för nykomlingen. Växjö är ett bättre lag än JIK, men det här är en ganska klurig match och dessutom derby, så JIK har absolut poängchans. Men utgångsläget får ändå bli en tvåa, Växjö kliver in som klara favoriter.

Onsdag:

Thorengruppen – Örebro 2: Thorengruppen har börjat säsongen svagt, har bara spelat in en poäng på fem matcher och framförallt så har det runnit in fruktansvärt mycket mål bakåt i de senaste matcherna. TTG är ju traditionellt starka hemma, och jag tror man kommer offra tandköttet i den här matchen, frågan är bara om det räcker mot ett Örebro i kalasform med en superkedja som vräker in poäng. Jag tror inte det.

Helsingborg – Pixbo 1: Två lag som gått starkt i inledningen, starkare än vad många – inklusive mig – tippat, även om jag trodde Pixbo skulle bli bättre än gemene man så har man varit bättre än jag trodde. Det krävs tålamod för att slå ett kompakt Pixbo, men det tror jag Helsingborg har. Jonathan Nilsson är föresten i superform, bara det talar för skåningarna.

Storvreta – Falun 2: Stormöte mellan de på förhand största favoriterna, två lag som efter en halvknackig start spelat upp sig, men där Falun just nu känns längre fram och där Storvreta så klart hämmas av att både Alexander Rudd och Victor Andersson saknas på centerplats. Budet går till Falun med en Omar Aldeeb i härlig poängform.

AIK – Sirius 2: Alltså, AIK känns under isen just nu, känslan är att självförtroendet är dränerat efter ett gäng storförluster. Magnus ”Binge” Jäderlund har en del att skruva på för att få ordning på det där. Samtidigt så känns det som att Sirius håller på att växa in i serien. Joakim Olsson, som inlett bra i Sirius, återvänder nu till Solnahallen där han var lagmotor ifjol – och kan mycket väl vara tungan på vågen när Sirius vinner.

Mullsjö – Höllviken 1: Höllviken är nog grymt besvikna efter förlusten mot Jönköping senast där man körde in i den betongvägg som man själva byggde upp mot Linköping och Växjö. Ska vi tippa att man spelar ett rejält lågt försvarsspel igen? Mullsjö har varvat upp, börjat få igång stjärnor och är starka hemma – och jag tror det räcker för att vinna mot skåningarna.

En dammatch på torsdag också!

Rönnby – Täby 2: Täby har blandat och gett en del i inledningen, men känns i riktigt vass form nu, inte minst offensivt där man vräker in mål, och jag tror man klipper Rönnby också av bara farten. Ett Rönnby som lyckats hålla ner siffrorna i många matcher i höst, men jag tror det blir fruktansvärt svårt att stänga ner offensivt spetsiga Täby med poängdrottningen Moa Tschöp i främsta ledet.

***

Mycket innebandy nu!

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB