Startsida / Inlägg

Ge mig en köpa korv-dragning, tack!

av Jonas Gustavsson

Det började ju så bra.
Straffuppvisning av Malte Lundmark, succédebut för Tobias Gustafsson som center, ”dataspelaren” Johannes Jokinens hattrick, André Anderssons fyrapoängsuppvisning, Örebros skrällsegrar.
Det kändes helt underbart att SSL hade tekat igång.
Sedan kom då smällen förra söndagen.
Linus Henrikssons klubba i huvudet på Christopher Holmér, en händelse som fick spridning i hela idrotts-Sverige, som fick personer som aldrig någonsin brytt sig om plast att trycka på retweet, som skapade ett sådant där drev utan proportioner som (enligt mig) är en av baksidorna av dagens informationssamhälle, som snott varenda rubrik under hela veckan.
Jag ska inte förminska händelsen, den krävde och skulle ha sin uppmärksamhet, men för mig så var det som att någon drog ur proppen ur däcket.
Luften pyste ut.
Olyckshändelse eller inte, eller kanske både meningen och inte (nog var det ett medvetet rapp, men nog var inte intentionen att träffa något huvud), det är ju inte sådant där som man vill att snacket ska handla om.
Igår fick Linus Henriksson sin dom.
Åtta matcher.
Någon match mer än jag trodde, tippade på fem eller sex, men har egentligen inget att kommentera om det. Att straffet skulle bli kännbart var gjutet, att han inte skulle få livstids avstängning lika givet, och jag är som nämnt innan inte avundsjuk på de som sitter i JN och ska ta beslut.
Men:
Det som har hänt har hänt, ärendet har haft sin gång, Linus Henriksson har fått sitt straff – nu vore det så förbannat skönt att bara dra ett fett streck över det där och gå vidare.
Dessvärre kommer ju också ett rättsligt efterspel eftersom en privatperson – som ett brev på posten efter drevet förra helgen – valt att göra en polisanmälan.
Nåväl.
Nu vill jag gå vidare.
Jag är inte alls speciellt sugen på SSL i helgen, om jag ska vara helt ärlig.
Men…
Någon 16-årings magiska handleder, någon köpa korv-dragning, någon ny nykomlingsskräll, en backhandknack i bortre klyk, något skönt Andreas Stefansson-citat skulle säkert kunna ändra på det.
Jag hoppas alla fall att det är det som rubrikerna kommer att handla om när vi summerar den här helgen.

EDIT. Ja, jag hann ju knappt publicera ut de här raderna innan Pixbo meddelade att domen på Linus Henriksson ska överklagas. Så hela historien ska in i torktumlaren igen. Well, well…

***

Då tippar vi helgens matcher och herrarna först ut!

Lördag:

Pixbo – Jönköping 1: Ja, det har inte varit någon lugn vecka för Pixbo, men någonstans så tror jag att det som hänt sluter samman gruppen ännu mer, om det nu är möjligt. Jonas Eliassons gäng tappar en spetslirare i Linus Henriksson, även om han lite sensationellt är poänglös efter tre fajter, men kollektivet har sett starkt ut hittills. Jönköping väntar alltjämt på första poängen – och får nog vänta ett tag till.

Dalen – Storvreta 1: Dalen har öppnat säsongen bra, plumpen mot Falun senast till trots, medan Storvreta famlat en del. Visst, storlaget från Uppsala kommer att varva upp, men jag tror inte det blir här, utan att Dalen tar en knapp hemmaseger. Ketil Kronberg och Jonas Svahn är i bra slag.

Söndag:

Helsingborg – Växjö 2: Helsingborg hade en bra premiärhelg med dubbla segrar mot Höllviken och Jönköping, men nu väntar en motståndare av helt annan dignitet, och jag har svårt att se att man ska rå på ett omställningsstarkt Växjö med en högpresterande André Andersson i främsta ledet.

Höllviken – Linköping 2: Vändningen i målfesten mot Mullsjö senast imponerade, och det känns som Linköping ändå fått mycket att klaffa tidigt trots ny tränare och en hel del nya pjäser i laget. Produktionen har dessutom varit utspridd på många spelare, vilket är en styrka. Höllviken har inlett med dubbla torsk och Johannes Wilhelmsson har inte hittat målet. Dunkar in en tvåa.

AIK – Örebro X: Örebro seglar på moln just nu efter suddensegern mot Storvreta och den mirakulösa vändningen mot Sirius, och jag tror – när det blåser sådan medvind i seglen – att det kan bli poäng mot AIK också. Hemmalaget imponerade mot Thorengruppen senast och Andreas Stefansson har börjat leverera, så man kliver nog trots allt in som knapp favorit här, men jag känner kryssvibbar.

Sirius – Thorengruppen 1: Här är två stukade gäng som båda inlett hösten med tre raka nederlag, där Sirius fick en rejäl näsbränna när man tappade en klar ledning mot Örebro senast och där Thorengruppen åkte på en 2-8-smäll hemma (där man brukar vara så bra…) mot AIK. Helt öppet – men magkänslan säger Sirius.

Damerna då!

Lördag:

Rönnby – Dalen 1: Nja, Dalen har börjat säsongen svagt, svagare än jag trodde, och med tanke på det så har man inget att hämta i Västerås. Rönnby har öppnat piggare, vunnit matcher mot lag som förväntas ligga i de nedre eller mellersta regionerna av tabellen, och har haft strålande målskytte från talangen Izabell Rydell. Ettan känns given.

Karlstad – Malmö 1: Malmö har den största stjärnan i Ellen Rasmussen, men Karlstad har det bättre laget så tror värmländskorna lirar hem den här kampen. Jessika Erikssons målsvit håller ju också i sig, hon har målat i alla de fyra inledande omgångarna. Fortsätter det nu? Jag tror faktiskt det.

Söndag:

Endre – Warberg 1: Warberg slog till med en tung bortaseger mot Dalen senast, men det krävs något helt annat för att sno tre pinnar på Gotland. Obesegrade Endre vinner, dessutom med större marginal än det enda målet mot Linköping senast. Ska vi tippa att Sara Steen, med tre matchvinnande mål och en matchvinnande assist på fyra matcher, är där när det avgörs?

Sirius – Jönköping 1: Det här är en ganska lurig match mellan två lag som lär behöva ett tiotal matcher innan vi kan göra en bedömning av hur bra de faktiskt är. Efter tufft inledningsschema så vann Sirius borta mot Malmö senast, och Jönköping gjorde tre bra matcher innan det blev magplask mot Rönnby förra omgången. Sätter en etta, men känner doften av kryss.

Täby – Pixbo 1: Toppmatch mellan offensiva Täby och defensiva Pixbo, om vi tillåts generalisera. Båda lagen kommer från förluster mot toppkonkurrenter där Täby föll mot Kais Mora och där Pixbo torskade mot Iksu, så det är revanschsuget på alla håll och kanter. Drar in en etta i kraft av Täbys hemmafördel.

Linköping – Telge X: Svårt. Linköping har bara spelat in en poäng hittills och Telge har bara tagit en seger, och det här är ju två gäng som tippas vara med i kontraktskampen i botten. Fegar ur med ett kryss i en match som känns väldigt oviss.

***

Full bevakning på söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB