Startsida / Inlägg

Trögstartade topplag – rakt igenom

av Jonas Gustavsson

Inför den här säsongen målades fyra tydliga topplag upp.
Av många.
Av mig.
Det handlade om Falun, Storvreta, Mullsjö och Växjö.
Fjolårets fyra bästa lag i SSL, fjolårets fyra lag i semifinalerna.
Serien är bara i sin linda, vi har precis startat, variationen på motstånd har varit spridd, men det går ändå att konstatera att alla de fyra förväntade topplagen har varit tämligen trögstartade.
Falun har inte alls gnistrat hittills, förstafemman har inte spelat den där bländande possession-innebandyn som bara de kan, Alexander Galante Carlström har ”bara” gjort två mål på tre matcher.
Storvreta tvingades till kryss mot både Thorengruppen och Örebro innan det blev seger uppe i Umeå mot Dalen, Alexander Rudd har inte varit med ännu, Henrik Stenberg har gjort ett ynka mål.
Mullsjö har inte fått något rull ännu, kom undan med blotta förskräckelsen mot Jönköping i premiären, körde brutalt in i den nya Pixbo-väggen i Göteborg, åkte på en rejäl smäll när Linköping vände och vann (Mullsjö som var så bra i tredjeperioderna ifjol!).
Växjö vann båda sina första matcher men utan att ha något vidare spel, åkte på stordäng mot Helsingborg senast i en match där man hade mer fokus på domaren än bollen, och till och med finska monstermålvakten Eero Kosonen har sett mänsklig ut stundtals.
Jodå, det står oktober i kalendern, vi har precis lämnat startblocken i ett maratonlopp, men det är ändå lite fascinerande.
De ”fyra stora” som skulle gnistra har inte gnistrat.
Istället har andra gnistrat.
Sensationslaget Örebro med sin superkedja Simon Palmén, Simon Jirebeck (ringer förbundskaptenen…?) och Marcus Ekengren.
Pånyttfödda Helsingborg som släppte sin målkung, värvade en division ett-lirare och som spelar ett effektivt försvarsspel som vi inte sett på länge.
Domedagsstämplade Pixbo som lagt ner sitt eviga bollrullande och istället byggt en maskin, ett kompakt försvar och snickrar ihop blixtrande spelvändningar.
Sedan ska man veta:
Inga blir svenska mästare under en höst.
Fråga bara Helsingborg som toppade tabellen vid jul ifjol, men som sedan föll som en sten och till slut knappt tog sig till slutspel.
Drakarna kommer vakna.
Men de har sannerligen inte gjort det ännu.
Kanske kommer det nu i veckan…?

***

Dags att tippa veckans matcher!

Tisdag:

Dalen – Thorengruppen 1: Dags för första derbyt i Umeå och det finns en hel del rivalitet mellan klubbarna som ligger och pyr, så det kan säkert blixtra lite. Speciellt hos Thorengruppen som åkt på dubbla storförluster, mot AIK och Sirius, och som knappast lär vara speciellt nöjda med tre raka torsk i säsongsinledningen. Dalen, två raka förluster till trots, känns mer gedigna och jag tippar att man plockar hem den här matchen också.

Onsdag:

Storvreta – AIK 1: 8-2-segern borta mot Thorengruppen var stark, men i övrigt har inte AIK glänst och föll mot nykomlingen Örebro senast. Truppen är skaplig, men man har inte fått ut speciellt mycket ännu. Storvreta sopade till Dalen i Umeå senast och verkar vara på gång, inte minst Valdemar Ahlroth och hans bössa. Uppsalalaget är klara favoriter.

Örebro – Falun 2: Farligt att underskatta Örebro? Ja, så har det ju varit hittills, men lagets trippla segrar lär ha skapat eko ända upp till Dalarna så det känns som minimal risk att Falun ska underskatta hemmalaget. Mästarna har inte blixtrat ännu, men snart lär det börja rulla – speciellt nu när Champions Cup-tankarna är borta och fokus är förflyttat till SSL. Intressant att se Simon Palmén, som varit strålande hittills, mot sin gamla klubb.

Växjö – Höllviken 1: Växjö åkte på en svidande 1-6-förlust mot Helsingborg senast och har inte spelmässigt imponerat hittills, men en rejäl hårtork – som den i Skåne i helgen – kan säkert ha fått det förväntade topplaget att ruska om skallarna och hitta framgångsreceptet igen. Höllviken spelade uppoffrande försvarsspel i segern mot Linköping senast och fick se stjärnan Johannes Wilhelmsson vakna – men jag tror inte det räcker mot Växjö ändå.

Pixbo – Linköping 1: ”Vi mot dem”-känslan verkar vara en urkraft i Pixbo hittills och man körde över Jönköping senast och har staplat bra prestationer på hög den här säsongen. Linköping har varit lite mer tombola, och jag tror man kan få svårt att forcera Pixbo-muren på bortaplan. Kryssvarning, men tror på ettan – och att Martin Östholm bombar in några projektiler som i fornstora dagar.

Mullsjö – Helsingborg X: Jag trodde inte ett dugg på Helsingborg i år, men har tre matcher in i serien fastnat med skägget halvvägs i brevlådan. Man är balanserade, starka defensivt och effektiva framåt – och har definitivt fått mer träff på sina grejer än förväntade topplaget Mullsjö hittills. Att spela i Nyhemshallen är inte enkelt, men jag tror faktiskt skåningarna kan gneta till sig en pinne här. Kanske två, till och med.

***

Då kör vi!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB