Startsida / Inlägg

Var är målen någonstans?

av Jonas Gustavsson

Okej, jag ska inte vara negativ, men när jag satt och scrollade lite statistik inför helgen så reagerade på några spelare som hade gjort få mål.
Spelare som brukar göra mycket mål eller som man hade förväntat sig skulle mata in en del bollar.
Var tog målen vägen?
Handlar det om svaga starter, eller något annat?
Här är sju spelare, utan inbördes rangordning, som jag reagerade över!
# Patrik Hagberg, AIK, 1 mål
Veteranen som numera lyssnar till kroppen och tar ett år i taget, men som alltjämt ska vara en vass snajper. 33-åringen har dubbla 24-målssäsonger i ryggen men har bara lyckats peta in en enda boll hittills under säsongen. Börjar åldern ta ut sin rätt, eller har det med AIK:s svajiga start i allmänhet att göra?
# Nico Salo, Helsingborg, 0 mål
Stjärnvärvningen inför i år. Missförstå inte, jag gillar verkligen vad jag sett från den finske stjärnan hittills, en spelare som kan diktera tempo, höja sin omgivning och som har stor del i Helsingborgs fina start, och det är ingen utpräglad poängspelare, men visst är det anmärkningsvärt att målkolumnen lyser rött?
# Pontus Karlson, Höllviken, 3 mål
Jo, PK9, ni vet han världsettan i NHL18, har gjort tre mål hittills och det är inte uselt, men inte heller i paritet med vad han kan producera. Minst ett mål per match bör det kunna komma från Höllvikens spjutspets, som inte riktigt sett så vass ut hittills som han stundtals gjorde ifjol.
# Alexander Galante Carlström, Falun, 3 mål
Att det skulle bli svårt att upprepa fjolårets magiska 68 mål på 31 matcher var väntat, men nog hade vi trott på åtminstone över ett mål per match, oavsett skadeproblem eller inte (han spelar ju trots allt…). Falun har plockat poäng på löpande band i inledningen, men Galante Carlström har inte gnistrat ännu.
# David Gillek, Mullsjö, 1 mål
Veteranen, med sin unika kombination av rivighet och finess, har haft svårt att komma till i offensiven i inledningen och även om den offensiva bredden i årets Mullsjö är den bästa någonsin, och det finns gott om målmässig avlastning, så är så klart blott en enda kasse en bra bit under Gillek-kapaciteten.
# Henrik Stenberg, Storvreta, 1 mål
En av världens bästa spelare runt målburen har noterat en radda assist i inledningen, men har inte kommit åt målmaskorna. Istället är det kedjekamraten Jimmie Pettersson som haft hand om målskyttet. Gjorde 32 påsar ifjol och brukar vara som bäst när det gäller som mest, och kanske väntar på de större matcherna…?
# Tobias Bergfors, Thorengruppen, 1 mål
Fjolårets mest galna uppvaknande när han gick från bänken i allsvenska Djurgården till succéspel i SSL med Thorengruppen – och nog trodde man att det skulle bli kontinuerlig leverans i år. Nu har TTG gått kräftgång allmänt, men ett mål från Bergfors känns blekt. Målet kom dock senast, så det kanske släpper nu?

***

Dags att tippa helgens matcher.

Herrarna först!

Lördag:

Örebro – Jönköping 1: Örebro har fått en riktigt bra start på serien och nu har det gått så pass många omgångar att det känns som man kommer vara med och bråka på allvar i vinter. Någon slagpåse är det i alla fall inte tal om. JIK har haft en betydligt tuffare start och saknar spetskompetensen som Örebro har – så tror hemmalaget vinner det här nykomlingsmötet.

Växjö – Thorengruppen X: Ny säsong, nya spelare och nya förutsättningar, men samtidigt brukar traditionens makt vara stark – om vi nu kan kalla en säsong och två matcher en tradition. Oavsett, Thorengruppen vann båda mötena ifjol och verkar gilla Växjö så här långt. TTG slog tillbaka Örebro senast och verkar vara på gång, så det kan absolut bli poäng här. Dunkar in ett kryss.

Pixbo – Storvreta X: Pixbos solida defensiv och vassa omställningar har skapat poängchans i alla matcher hittills och jag tror inte det blir någon skillnad här. För Storvreta är nyckeln att ta kampen, tar man inte den så tror jag Pixbo vinner, trots Storvretas betydligt vassare spets. Svårbedömd match överlag, men dunkar in ett kryss.

Falun – Helsingborg 1: Falun har vunnit alla matcher hittills under säsongen, där man efter en med Falun-mått mätt knackig inledning börjat varva upp ordentligt, trots att stjärnorna fortfarande har en bit kvar till toppform. Inte minst Alexander Galante Carlström och Emil Johansson har mer i sig. Oavsett, det Falun har här och nu räcker för seger hemma mot Helsingborg.

Söndag:

Sirius – Höllviken 2: Var har vi Sirius egentligen? På pappet sitter man på ett spännande lag, ett av de bästa Sirius på länge, men än så länge har det inte sprakat på plan. Det har liksom saknats något. Att då möta ett slitande, skottäckande och moralstarkt Höllviken i bra form är inte enkelt och kan frustrera vem som helst. Tror skåningarna kan ta alla poängen här.

Linköping – AIK 1: AIK får vara en gåta hittills, man har vunnit två matcher och då har man vunnit stort och klart, men man har också åkt på rejäla smällar. Ojämnheten personifierad på något sätt, även om det varit mer ner än upp hittills. Linköping har också blandat lite, men känns mer gedigna och ska ta den här matchen ledda av nya superduon Matej Jendrisak och Johannes Jokinen.

Dalen – Mullsjö 2: En svår match. Mullsjö må vara på rätt väg, men är absolut inte så bra som man ska kunna vara på med det lag man har. Samtidigt bör man ha tillräckligt med offensiva vapen för att montera ner Dalen, kan man tycka. Hemmalaget har en diger skadelista men ändå ett bra kollektiv… så, nja. Trycker in en tvåa på Mullsjö ändå, baserat på magkänsla.

Damerna då!

Lördag:

Telge – Pixbo 2: Det här känns som en av helgens mest givna matcher, för Pixbo känns otroligt stabila och det känns föga troligt att man skulle rasa ihop mot nykomlingen Telge som står på fyra raka nederlag och som släppt in 24 mål (mot Iksu och Täby) i de två senaste omgångarna. Framförallt så kommer Telge inte orka forcera Pixbos tunga försvarslås.

Warberg – Sirius 1: Klurig match mellan två lag som blandat och gett en hel del hittills. Tipset går nog ändå till Warberg som jag upplever är något stabilare, som kommer från en bra helg och som har hemmaplan. Sirius har faktiskt bara vunnit en match hittills och hade det jobbigt med målskyttet förra helgen.

Malmö – Kais Mora 2: Fem poäng på sju matcher känns i snålaste laget för Malmö även om man mött en del tuffa lag. Här har man så klart ingen chans, Kais Mora är en offensiv maskin som kommer vinna tämligen klart, det är jag övertygad om. Spetsspelarna Anna Wijk, Malin Andréason och Therése Karlsson är inte minst i riktigt vass poängform.

Söndag:

Endre – Iksu 1: Hyperintressant match så klart mellan ett Endre som gått rent hittills och ett Iksu som varvat upp på slutet. En riktig smällkaramell och det lär bli en höjdare. Hur går det? Känns hyfsat öppet, men drar ändå in en etta eftersom gotländskorna bevisligen är i riktigt vass form. Samtidigt: Iksu har 26-5 i målskillnad tre senaste matcherna. Oavsett: stjärnmöte.

Jönköping – Karlstad 2: Karlstad har en tung helg bakom sig med förluster mot Iksu och Endre, och är så klart revanschsugna. Jag tror det blir gaspedalen i botten mot Jönköping och att Jessika Eriksson, som efter poängexplosionen i säsongsinledningen ”bara” noterade en assist förra helgen, gnistrar igen. Nykomlingen JIK har gjort det bra hittills, men också blandat och gett en del.

Dalen – Linköping X: Av känslan i säsongsinledningen så är det här två lag som kommer att slåss för att undvika nedflyttningsstrecket, så det är klart att det är oerhört viktiga poäng på spel här. Tror på en jämn och tämligen målsnål historia och det doftar kryss så det sjunger om det.

***

Igår:

Rönnby – Täby 4-9: Wow, Julia Croneld satte sex bollar. Galet bra så klart. 20-åringen kändes ju som en succé ifjol när hon gjorde 16 mål på 26 matcher i Tyresö-Trollbäcken, men nu har hon redan gjort 15 mål på åtta matcher i höst och tagit plats i Täbys spetsiga förstafemma. Som sagt, Täby har värvat grymt bra till i år, och får man ihop alla pusselbitar så är man en rejäl guldutmanare. Definitivt.

***

Intensiv helg!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB