Vi har väntat på dig, Omar Aldeeb

av Jonas Gustavsson

Äntligen Omar Aldeeb!
Grabben satte ju fyr på hela slutspelet i våras med sitt rappa, kvicka och underhållande spel. Han sällade sig till talangerna som inte står där med kepsen i hand, utan som vågar ta för sig och sno plats.
Ja, på planen då alltså, för vid sidan om är han en lugn grabb som inte svänger sig med de stora orden.
Kaxig på plan – men ödmjuk vid sidan om.
Alla har tagit för givet att han ska blomma ut i år.
Rasmus Enström satt ju på upptaktsträffen och var övertygad om att 22-åringen skulle bli landslagsspelare redan i november.
Jag har sett honom för lite för att bedöma den spelmässiga inledningen, men poängmässigt har det varit skralt. Två assist på tre matcher. Inte dåligt, men nog hade vi förväntat oss mer.
Men mot Örebro så lossnade det.
Rejält.
Han sköt både sitt första, andra och tredje mål för säsongen – och adderade tre assist under sin sexpoängskväll.
Sex poäng!
Starkt så klart.
Falun körde över nykomlingen Örebro och vann med 10-1, och om laget från Närke svävade på några former av moln efter den sensationellt starka SSL-starten så togs de bryskt ner på jorden nu.
Falun saknade ju världsspelarna Emil Johansson och Alexander Galante Carlström, men visade klass ändå.
Speciellt Omar Aldeeb, så klart.

Slutspelets stjärnskott berättade att han inte bryr sig om några förväntningar. Han tänker inte så mycket utan går bara ut och lirar.
Det låter så enkelt.
Han sa också att han är bättre tränad än någonsin:
– Försäsongen har varit väldigt tuff, mycket tuffare än vad jag kört innan. Det testade mig mentalt, men jag gav mig sjutton på att klara det. Nu är jag bättre tränad än någonsin och orkar mer i matcherna.
Det bådar gott inför fortsättningen.
Sex pinnar per kväll ska vi inte förvänta oss, men nu har det nog lossnat i offensiven för Omar Aldeeb.
Härligt, för han är en SSL-attraktion.

***

Äntligen, Rikard Eriksson!
Efter fyra mållösa matcher fick Mullsjös stjärnförvärv från Warberg äntligen spräcka sin målnolla i 9-5-segern mot Helsingborg.
Landslagsmurbräckan har ju haft en ganska tung start i sin nya klubb och det syntes att det var mer lättnad än glädje när han vackert snärtade in 2-2-bollen i början av den andra perioden.
Kanske var det den där proppen ur som behövdes.
Eriksson sköt i ribban strax efter – och rullade även in ett andra mål i den sista perioden.
Taktar Rikard Eriksson igång, han är ju en riktig spelmotor, så kommer Mullsjö att börja mullra rejält.
Säsongsstarten i stort har ju varit sådär för västgötarna, men mot Helsingborg så såg det bättre ut. Det stod 4-4 en bit in i sista perioden innan Mullsjö sköt fyra mål på några minuter och drog ifrån till 8-4, en ledning som man sedan förvaltade in i mål.
Flera av stjärnorna visade ju klass i rycket också.
Inte minst Anton Vestlund som visade det där fantastiska drivet som han hade i Karlstad ifjol, när han brottade sig fram innan han spelade fram Tobias Utterberg som lika vackert som enkelt kunde vinkla in 8-4.
Helsingborg åkte därmed på första förlusten för i år. Man gjorde en bra match länge, men hade inga svar när Mullsjö kontrade sönder den skånska muren i den sista perioden. Men ja, det var det där snabba rasslet i tredje som avgjorde, jag tycker fortfarande om mycket jag ser hos FCH.
Matchens delikatess?
Utan tvekan Emil Kihlbloms 9-5-mål.
Ett konstmål där han sköt med klubban bakom ryggen.
Magiskt.

***

Äntligen Dennis Sjöstedt!
Ja, det är ju uppenbarligen på tiden att 25-åringen får chansen i SSL, för nu gör han ju succé.
Grabben som gick på RIG i Umeå, aldrig blommade ut, anställdes som ungdomsansvarig i Höllviken våren 2016 och som ifjol lirade division tre-innebandy.
Till i år flyttades han upp i Höllvikens SSL-lag, sköt ett mål i premiären och dunkade nu in dubbla mål – och nådde fem kassar totalt i höst – när skåningarna något sensationellt 7-6-vann borta mot Växjö.
Det är lite typiskt innebandy verkar det som att det kommer någon kille från ingenstans, som inte är purung, och gör succé.
Vi såg ju Victor Nensén i Thorengruppen ifjol, till exempel.
Eller Andreas Lindholm i Helsingborg nu i höst.
”Late bloomer”-spelare.
Jag älskar det.
Dennis Sjöstedt blev något av en matchvinnare mot Växjö.
Känslan var ju annars att smålänningarna skulle ta matchen när Magnus Jansson gjorde 5-5 i sista perioden, för Växjö var det bollförande laget och nog trodde man att orken skulle ta slut hos Höllviken, men då kom 6-5 som en blixt från klar himmel via ett långskott av Kim Lundström som Edin Omanovic nog gärna hade velat ha tillbaka.
Av bara farten sköt Sjöstedt 7-5 med sitt andra mål för kvällen och skåningarna höll undan, precis som man gjorde mot Linköping senast.
Två moralhöjande segrar, så klart.
Annars?
Christoffer ”Skånes Kim Nilsson” Andersson dunkade in tre mål och noterade en assist för Höllviken.
Världsettan i NHL18?
Nej, Pontus Karlson gjorde inte mål nu heller och den beprövade skytten har faktiskt bara gjort ett mål på fyra matcher.
Det är anmärkningsvärt.
Tänk när Höllviken får igång honom också.

***

Äntligen Robin Nilsberth!
Landslagsbacken med det fruktade skottet väntade tills den fjärde omgången innan han hittade målmaskorna. Han smällde in 3-0-bollen i början av den andra perioden mot AIK när Storvreta vann med hela 10-3.
Efter en svårtuggad start på säsongen så verkar maskinen från Uppsala alltså ha taggat igång lite, med en seger mot Dalen borta senast och nu en överkörning av AIK på hemmaplan.
Storvreta – alltjämt utan Alexander Rudd och nu också utan Victor Andersson, vilket medförde att Niklas Winroth och Tobias Gustafsson var toppcentrar – ledde med 6-1 efter drygt halva matchen, och det greppet släppte man så klart inte.
Albin Sjögren knäppte in tre mål.
Valdemar Ahlroth en boll.
De där som ska göra det framåt alltså.
AIK då?
Ja, jag såg inte matchen, men det är klart att det bör väckas viss oro när man pratat om att inte släppa in så många mål och det rasslat in 27 mål på fyra matcher, vilket ger ett snitt på 6,75 mål per match – vilket är sämre än fjolårets 6,65 mål per match som ledde till över 200 insläppta bollar på en säsong.
AIK måste täppa försvarsspelet, så enkelt är det.
Funkar försvarsspelet så växer anfallsspelet.
Andreas Stefansson satte två bollar idag – men det spelar ju ingen roll när man släpper in hela tio mål bakåt.
AIK blir en tydlig nedflyttningskandidat om man inte stoppar blödningen.

***

Äntligen, Felix Lanver!
Att han har talang har det aldrig varit någon tvekan kring, och killen är ju bara 20 år, men det känns ändå som han stått och stampat lite efter sina första pigga matcher i SSL för några år sedan.
Men nu ramlar målen in i strid takt.
Två nya idag i 7-5-segern borta mot Pixbo, totalt sex baljor och tio poäng på fem spelade matcher.
Både han och Gustav Fritzell verkar trivas alldeles utmärkt i ”nya” Linköping, för de har verkligen startat säsongen som två poängmaskiner.
Starkt av Linköping att ta den här matchen också, för jag gillar mycket av det jag ser hos Pixbo som verkligen är ett helt annat lag än ifjol. Jag såg inte hela matchen, men någon sekvens där man checkade till sig bollen, passade två, tre gånger och sedan tog ett skott. Inget krångel, inget överkonstruktivt – utan snabbt, rappt och effektivt.
Matchen kunde ju fått en annan utgång också.
I slutet av den andra perioden bröt Martin Östholm fram och spelade en crosspass till Martin Ojaniemi som fick ett kalasläge att måla fram till 6-4, men han satte bollen i burgaveln istället för i nät och det syntes hur besviken han var – och han hann knappt andas innan spelet vände och han oturligt styrde in 5-5-bollen i egen bur bakom Oskar Adler.
Hade han satt 6-4-målet hade det kanske blivit något annat.
Nu blev det istället 5-5.
I svallvågorna av det gjorde Gustav Fritzell 6-5 – och i sista perioden orkade inte Pixbo komma tillbaka.
Små marginaler.
Klassiskt i innebandy.

***

Igår:

Dalen – Thorengruppen 7-4: Nej, Thorengruppen lär knappast vara nöjda med sin säsongsstart, fem raka torsk och i de tre senaste matcherna så har man också släppt in rejält med mål. Dalen tog en solid seger – men den grumlades också av beskedet att försvarsnestorn Mattias Wallgren missar resten av säsongen på grund av skada. Klubben har ju sannerligen fått sin beskärda del av skador: Fredrik Edholm och Sebastian Degeryd är borta länge, och mot TTG saknades också Andreas Carlbom.