Startsida / Inlägg

Viljemålet som symboliserade viljematchen

av Jonas Gustavsson

Så kom de då, de första poängen för Jönköping.
Höllviken 5-2-besegrades på bortaplan.
Man kan säga att Höllviken fick smaka lite på sin egen medicin. Laget har ju spelat ett tajt försvarsspel, käkat skott och haft grymt målvaktsspel i de två senaste matcherna när man slagit såväl Linköping som Växjö.
Nu körde körde man in i den vägg som man själva byggt tidigare.
Jag hoppas JIK-coachen Niklas Pålsson har några syrgastuber lastade i bussen för hemresan, för det lär behövas.
Han lär ha en del trötta ben i sitt manskap.
Det ska man så klart alltid ha efter en match – men JIK slet något kopiöst i den här drabbningen.
Jönköping svarade för en heroisk arbetsinsats, låg rätt, täckte tonvis med skott och hade fantastiskt målvaktsspel av Gustav Jansson som var strålande.
Det syntes att JIK var desperata, men man knådade ner den där desperationen på rätt sätt.
Man hade tålamod, spelade smart och förilade sig inte, och så fort man tappade bollen så var det blixtsnabba hemlöpningar.
Viljan var enorm.

JIK hade två nyckelsekvenser.
Den första:
JIK ledde med 3-0 när Anton Hedin drog på sig en tvåa för en ruff smäll vid sargen, men man lyckades städa av den utvisningen och precis efteråt så tog lagkaptenen Richard Hessmer en rush, bröt in på mål och satte 4-0.
3-1 där och det hade kunnat bli en helt annan match.
Den andra:
Höllviken sköt två snabba mål i början av tredje perioden (en boll gick via Otto Weidman och in, ett sådant där mål som brukar drabba bottenlag…) och hade enorm press på mot JIK-målet och doften av 3-4 nådde nog hela vägen till södra Vättern.
Då personifierade Anton Hedin JIK:s viljematch med ett riktigt viljemål.
Han bröt ett uppspel, hästklivade framåt, drog en gubbe, gick rakt på mål och lyckades göra 5-2.
Det målet skapade det andrum som JIK behövde och tog udden av Höllvikens tro på en vändning.
JIK har inkasserat årets första poäng – och smålänningarna kan tacka Gustav Jansson briljanta målvaktsspel, Anton Hedins viljemål och ett gäng blåmärken på diverse lirare för det.
Höllviken?
Nja, man skapade lägen, men man lyckades inte skjuta förbi täck speciellt ofta, och när man gjorde det stod Jansson där.
Effektiviteten har annars varit slående för Höllviken senaste två matcherna. Nu fick man igen lite av det.

***

Het, hetare, Jonathan Nilsson.
Ja, i alla fall på bortaplan.
Helsingborgs spjutspets sköt fyra (!) mål i 7-4-bortasegern mot Linköping och har nu gjort åtta mål – alla på bortaplan! Ja, åtta mål på tre bortamatcher är ju ett rätt skapligt facit, men samtidigt så har 22-åringen alltså gjort noll mål på två hemmamatcher.
Tillfälligheter, men ändå.
Han gjorde ju mål alla möjliga vis dessutom: 3-3 efter ett friläge efter magiskt utkast av Jonathan Edling, 3-4 och 3-5 via direktskott, 4-6-målet efter en volleyretur.
Sedan ska ju Nico Salo hyllas.
Där har Helsingborg gjort ett superkap, en lirare som inte blixtrar, men som gör väldigt många saker rätt i spelet.
Han var ju också inblandad i den mest omdiskuterade sekvensen mot Linköping.
Han välte, ganska bryskt dessutom, Martin Karlsson framför egen målbur, sedan vände spelet, Salo lirade in bollen centralt till Jonathan Nilsson (vem annars?) som gjorde 5-3-målet.
Linköping skrek efter en utvisning och hade rejäl diskussion med domarna efteråt, dock utan bifall.
Nog skulle han haft en tvåa där Salo.
Nico Salo är i alla fall en stor grundsten i nya Helsingborg, det Helsingborg som ser väldigt bra ut hittills, där killar som Daniel Sebek och Andreas Lindholm är mycket bättre än jag förväntade mig, inte minst.
Linköping?
Jodå, gjorde en bra match, men räckte inte till.
Behållningen var centertanken och dataspelaren.
Matej Jendrisak och Johannes Jokinen har byggt upp en härlig kemi snabbt, och kombinerade in tre mål tillsammans.
Där har östgötarna en ny superduo.
Just det:
Mika Kohonen.
Älskade sekvensen:
Skottäck, kontring, passning – mål Jonathan Nilsson.
Vackert.

***

Omar Aldeeb fick ju sin lossning i förra omgången när han stänkte in sex poäng mot Örebro, och det verkar ha öppnat ketchupflaskan.
Idag blev det tre nya pinnar i den klara 7-3-segern mot AIK.
Han och Rasmus Enström har ett intressant samarbete och det känns som Alexander Galante Carlström (ett mål ikväll) kanske får finna sig i en ny verklighet utan vapendragaren och snidaren Enström vid sin sida.
Eller ja, Falun får ju fler alternativ att laborera med i alla fall.
Segern mot AIK var odiskutabel.
Falun kombinerade in tre snabba mål i slutet av den första perioden, och sedan var matchen historia.
Ja, lite så kändes det.
När Falun gjorde 6-0 efter knappt halva matchen så var det definitivt ridå.
Mästarna har sannerligen tuggat igång ordentligt efter Champions Cup.
AIK då?
Ja, det har snackats om att man nött försvarsspel inför i år, men det syns inte på planen i alla fall. Det läcker hej vilt just nu i försvarsleden.
Ifjol kunde man klara det eftersom man gjorde väldigt mycket mål, men nu är motorn Joakim Olsson borta, Andreas Stefansson har inte samma frekvens i målgörandet som när AIK var som bäst ifjol, och det finns ingen granitbyggd Joel Kanebjörk att hålla i handen när det svajar.
Hade jag varit AIK-anhängare hade jag varit genuint orolig.
Inte för att man torskar mot Falun, det var väntat, men att det såg likadant ut som det gjort i de tidigare matcherna.
Söndagens resultat gjorde att AIK halkade under nedflyttningsstrecket.
Ett streck som kan bli ett hot hela vintern, om det här ska fortsätta.
Enda ljusglimten idag:
Tre mål av Kevin Haglund.

***

Damerna idag:

Sirius – Dalen 2-3 (ot): Firma Frida Eriksson och Linnea Nylén låg bakom Dalens två pinnar i Uppsala. Eriksson, framspelad av Nylén, gjorde 2-2 i början av den tredje perioden, ett mål som tog matchen till övertid – och där betalade Eriksson tillbaka genom att assistera Nylén till 3-2-kassen. Skön revansch för Dalen efter storförlusten mot Iksu i fredags.

Iksu – Telge 11-3: Som väntat så blev det en rejäl hemmaseger här, och Iksu malde ner Telge och ökade måltakten för varje period (två, fyra, fem). Både Amanda Delgado Johansson och Johanna Hultgren – två av spelarna som ska göra målen i Iksu – svarade för hattrick. Mest anmärkningsvärt är väl annars att Iksu-förvärvet Ellinor Berling, succéspelaren i Uppsala (nu Sirius) ifjol, inte gjort mål efter sju omgångar.

Linköping – Jönköping 5-8: Jönköping fortsätter att plocka poäng och starkt att ta en trea borta mot Linköping. JIK tog ledningen med 3-0, men Linköping hämtade ikapp – men när JIK sedan tog en ny tvåmålsledning så orkade hemmalaget inte svara. Felicia Glad – som haft abnorma skadeproblem i karriären – skyfflade in ett hattrick för gästerna.

Pixbo – Kais Mora 5-4: Så var Kais Moras första förlust ett faktum. Pixbos backar var som vanligt tongivande både defensivt och offensivt. Isabell Krantz svarade för en grym löpning som föranledde 4-1-målet i andra perioden och Stephanie Boberg gjorde det matchvinnande 5-3-målet på straff. Att Kais Mora gjorde matchens snyggaste mål, powerplay-upprullningen där Malin Andréason sköt 3-4, var en klen tröst för gästerna.

Warberg – Rönnby 4-6: 4-4 i slutet av andra perioden, sedan sköt formstarka Angelica Nordfeldt det matchvinnande 5-4-målet för Rönnby med sitt andra mål för kvällen. Linnea Nilsson gjorde därefter 6-4 i början av tredje – och då orkade inte Warberg komma ikapp. Starkt av Rönnby, så klart.

Täby – Malmö 9-3: Alltså, Tyresö Trollbäcken-förvärven har verkligen blivit spets för Täby. I 9-3-segern mot Malmö, en väntad vinst, slog de till igen. Linnea Wiregård och Julia Croneld satte två mål var och har nu gjort nio mål var under säsongen – på sju matcher. Hyfsat, får man säga. Nästan lika hyfsat som Moa Tschöp som toppar poängligan med 21 poäng på sju matcher – backen snittar alltså tre pinnar per match. Crazy.

Karlstad – Endre 4-6: Det såg ju ut att bli en bekväm resa för Endre som ledde med 6-1 efter drygt halva matchen och med tanke på Karlstads bleka insats mot Mora, 0-9, så kändes det orealistiskt att värmländskorna skulle orka komma tillbaka – men det gjorde man faktiskt, även om man inte nådde hela vägen fram. Isabella Ström och Linnea Wallgren satte två mål var – och Endre är alltså alltjämt perfekta i serien. Grymt starkt.

***

Igår:

Örebro – Dalen 4-3: Örebro fortsätter att skrälla – om vi nu kan kalla det så? – och givetvis oerhört meriterande att ta en uddamålsseger hemma mot rutinerade och starka Dalen. Superkedjan hade klubban i tre av fyra mål (så klart!) och 4-1-målet med åtta sekunder kvar av andra perioden kom att bli avgörande till slut – för trots 11-2 i skott i sista så fick Dalen inte in mer än två bollar. Elva poäng på fem matcher – en del trodde nog inte att Örebro skulle ta elva poäng på hela säsongen…

Sirius – Storvreta 4-5 (ot): Storvreta hade ledningen fyra gånger – men lika många gånger kom Sirius tillbaka och kunde kvittera, vilket så klart var oerhört starkt – och så klart var det Joakim Olsson, av alla, som satte 4-4-bollen och såg till att Sirius fick poäng. Olsson som ju begravdes djupt i Storvretas hierarki, som blommade ifjol i AIK och som valde Sirius när han ville lira i Uppsala i år. Veteranernas veteran, Jesper Berggren, avgjorde på övertid.

Växjö – Mullsjö 9-6: Innebandy i ishockeyarenor där isen ligger kvar och där man lägger på ett golv brukar inte bli så lyckat – och det blev det inte den här gången heller. Golvet underhölls kontinuerligt med en lövblås (!), spelare halkade runt och efteråt användes ord som ”kalkon” och ”parodi”. I själva spelet var det öppna spjäll, målrikt och till slut så vann Växjö och kopplade därmed ett ännu hårdare mentalt grepp om Mullsjö (vann alla grundseriematcher ifjol plus semifinalen).

***

Nytt uppsnack på tisdag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB