Startsida / Inlägg

Siffrorna tyder inte på vändning, Sirius

av Jonas Gustavsson

Det är inget snack om att Sirius är SSL:s stora besvikelse så här långt.
Vad har gått fel?
Ja, det är så klart ingen enkel fråga att svara på, men jag grävde mig ner i statistiken på utmärkta ibXstat (fan, innebandyn borde satsa mer på statistik!), och även om det säkerligen finns en ganska stor felprocent på grund av att statistikföreningen på matcherna har en del i övrigt att önska (är det någon SSL-tränare som har samma egenförda statistik som officiella protokollet…?), så skönjer man ett gäng intressanta saker där.
Laget har sämst PDO av alla lag.
PDO är summan av effektiviteten framåt i % och räddningsprocenten bakåt, och där man så klart vill ligga över 1,0, men där Sirius nu har 0,89. Kritikerna menar att den där siffran alltid närmar sig 1,0 över tid eftersom det handlar om lite flyt och oflyt med effektivitet framåt och bakåt – men jag vet inte om jag håller med.
Flyt och oflyt spelar in, men även skicklighet.
Siffran skvallrar om ett lag som har problem att hålla tätt bakåt – men som också har svårt att få in bollen framåt.
Ser man på skottstatistik och skottövertag så ligger Sirius på 52,4 % – så generellt skjuter man mer än sina motståndare, så det är inte så att man släpper till en miljard skott eller skjuter för lite framåt, utan det är helt enkelt för dålig kvalitet både på räddningar och skott.
Känslan är att man någonstans gör rätt eftersom man har en okej skottkvot – men saknar skills för att rädda skotten och skills för att sätta bollen framåt.
Man har näst lägst effektivitet av alla.
Man har sämst räddningsprocent av alla.
Så det går varken att peka på offensiven eller defensiven som det som fallerat, utan just nu är det både och – vilket också tyder på ett lag i obalans.
Ännu mer oroande för Sirius är att siffrorna blivit ännu värre efter landslagsuppehållet.
Laget har samma (svaga) effektivitet som innan, men skjuter betydligt mindre och har då (så klart) gjort mindre mål.
Samtidigt har man man släppt till fler skott bakåt, men släppt in ännu fler mål än vad antalet skott emot ökat, så räddningsprocenten har sjunkit ännu mer.
Svaga siffror som blir ännu svagare alltså.
Vad Sirius än gjorde under uppehållet så har det blivit ännu sämre än det var innan.
Det gäller även powerplay.
Sirius har bäst effektivitet i powerplay av alla lag i SSL.
Men…
Ser man bara över de fem senaste matcherna så är man sämst av alla. Dessutom är man näst sämst i boxplay – och ser man över statistiken vad specialteams har betytt för laget i matcherna, så stannar summan på minus sex poäng – det vill säga att specialteams ändå, trots den totala PP-statistiken, varit en negativ affär för Sirius. Så även om man toppar powerplay-ligan totalt sett, så är man svaga där just nu – och i kombination med svagt boxplay så är specialteams just nu något som måste upp för att man ska vända på sin negativa trend.
En annan sak:
Sirius har tagit sina samtliga sju poäng i helgmatcher.
På tre vardagsmatcher har det blivit noll poäng.
Tre matcher är ganska lite för att göra något utslag, men… finns tillräckligt med resurser för att vara förberedda under vardagar?
Hur som helst:
Statistiken avslöjar Sirius som ett lag med problem, man skjuter och släpper till lika många skott som vilket lag som helst, men släpper in massor av mål och har stora problem att göra mål framåt, vilket kombineras av just nu dysfunktionella specialteams.
Siffror som var svaga i början av säsongen – och som blivit ännu sämre efter landslagsuppehållet, där man från att ha haft okej skottkvot nu också skjuter mindre och släpper till fler skott.
Många tror att det vänder för Sirius snart – men ser man på siffrorna efter uppehållet så ses ingen vändning i sikte.
Sedan är siffror en sak, människor en annan.
Sirius har ett bättre lag än vad både siffror och tabell visar – men just nu verkar självförtroende var nerkört i botten. När man inte tror på något så är det omöjligt att vända på siffror också.

***

Dags att tippa veckans matcher!

Onsdag:

Dalen – Jönköping 1: Alltså, nu går det inte att underskatta Jönköping längre, laget har vunnit fem av de sju senaste matcherna. Samtidigt är kanske Dalen borta inte en match man ska eller egentligen behöver vinna i jakten på nytt SSL-avtal – och jag tror Umeålaget, rejält revanschsugna efter storförlusten mot Växjö senast, plockar hem den här matchen i kraft av vassare spetskompetens. Det blir dock inga stora siffror.

Linköping – Falun 2: Falun är ruggigt, ruggigt bra just nu, inte minst för att superduon Rasmus Enström (tio poäng på tre senaste) och Alexander Galante Carlström (elva mål på tre senaste) börjat spruta in poäng på allvar. När de är i den formen så vinner oftast mästarna, för de kan göra skillnad. Linköping har gjort det bra sedan Johan Astbrant tog över huvudansvaret, men här lär det bli förlust.

Helsingborg – Storvreta 2: Storvreta har tagit poäng i a-l-l-a omgångar i år, vilket är oerhört starkt jobbat. Man hittar hela tiden vägar att vinna och ta poäng, trots att man brottas med jobbiga skador. Vinsten senast mot Mullsjö var ett styrkebesked – och visst blir det seger mot ett svajigt Helsingborg också. Skåningarna bröt förvisso sin förlustsvit senast tack vare Mika Kohonens vinstmål med sekunder kvar mot Thorengruppen, men… nja, FCH känns inte speciellt vassa just nu.

Mullsjö – Örebro 1: Det fortsätter gå tungt för Örebro som bara tagit två poäng på sex matcher, och som föll mot Linköping på hemmaplan senast. Det blir inte enkelt att vinna mot Mullsjö borta heller – ett Mullsjö som förvisso föll mot Storvreta senast, men som visat okej form ett bra tag. Hemma är västgötarna alltid vassa. För att tala spelspråk: spika ettan.

Höllviken – Thorengruppen 1: Läget börjar bli prekärt för Thorengruppen i tabellen där jumbon har fyra poäng upp till fast mark – men å andra sidan tycker jag mig ändå se att man är på rätt väg, man har minskat glappet i matcherna och nosar mer på poäng nu än man gjorde i för en tid sedan. Höllviken hade en bra period, men har nu torskat fyra raka. Här tror jag man vinner ändå. Målspottaren Pontus Karlson har gjort mål i sju (!) raka matcher.

Torsdag:

AIK – Pixbo 2: Pixbo har vunnit tre av de fyra senaste matcherna, där förlusten kom med uddamålet mot mästarna Falun. Så visst är göteborgarna i vass form. Det är bara att konstatera att Jonas Eliasson gjort ett fantastiskt jobb med laget hittills. AIK då? Ja, vann ett par matcher men föll sedan mot Jönköping senast – och man är rejält inblandade i bottenstriden. Jag tror inte man tar några pinnar mot Pixbo heller.

Sirius – Växjö 2: Sirius är nere i källaren rejält nu och har ett självförtroende som är nerkört i botten – men samtidigt så är spelartruppen bättre än vad tabellen skvallrar om, så någon gång borde det att lyfta (även om siffrorna säger något annat…). Växjö har av tradition tufft uppe i Uppsala så kanske kan det blir hemmapoäng här. Men… nej, Växjö är för bra över tre formationer – nu med Niklas Ramirez tillbaka också – så det är svårt att inte tippa en tvåa.

***

Hörs under kvällen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB