Startsida / Inlägg

Måstematch för tabelljumbon – igen

av Jonas Gustavsson

Jag skrev väldigt mycket om bottenstriden redan inför söndagens matcher – men det går inte att undvika det där stekheta ämnet nu igen då de fyra bottenlagen precis som i söndags återigen ska mötas sinsemellan den här veckan.
På torsdag smäller det:
Thorengruppen – Sirius
Örebro – AIK
Jag lyfte fram Thorengruppens match mot AIK som en måstematch – och den torskade man. Det gör att matchen mot Sirius också blir en måstematch – för förlorar man den så vet i katten om inte TTG kan checka in i Allsvenskan redan nu.
Sirius går i så fall upp på 18 poäng och då är TTG elva poäng efter.
Beroende på vad Örebro och AIK hittar på så har man i bästa fall nio poäng upp till strecket – och i sämsta fall elva (!) poäng.
Så torskar TTG så har man i bästa fall nio poäng upp till strecket och måste ta sig förbi TVÅ lag.
Det betyder att TTG på de 15 avslutande matcherna måste vinna tre matcher mer än både AIK och Örebro, samt få över målskillnaden på sin sida. Det är inte omöjligt, men snudd på, speciellt med tanke på hur man presterat hittills.
Dessutom: slår man inte lag som AIK och Sirius, vilka lag ska man då lugga trepoängarna av i den här knallhårda serien?
Seger mot Sirius skapar betydligt mer hopp, även om utgångsläget även då är tufft.
Frågan är bara hur det ska gå till.
Sirius har fått ett lyft med David Ahlmark i båset. Efter 7-2-segern mot Örebro så var han tydlig med vad som gäller:
– Just nu får det se ut hur som helst, bara vi vinner.
Sirius kommer inte bjuda upp till något, de kommer spela klassisk Sirius-innebandy, vara tajta, strikta och jobba klart defensiven, sedan lämna över offensiven åt stekhete Joakim Olsson.
Det är TTG som har pressen på sig, och det vet Sirius om.
Jag har oerhört svårt att se Sirius torska den här matchen – men större under har hänt.
Jag rotade lite i statistiken på ibxstat.
Det som sticker ut för Thorengruppen är skottstatistiken.
Grejen är att man inte är i botten varken gällande effektivitet framåt eller räddningsprocent bakåt. Man är på nedre halvan, absolut, men inte i botten.
Däremot släpper man till flest skott bakåt av alla – och är ett av lagen som skjuter minst skott framåt.
Sett till procenten så räddar man okej med bollar och sätter okej, ja till och med bra, med skott i mål – men det är kvantiteten av skott framåt (för få!) och bakåt (för många!) som gör att utfallet ändå blir uselt, om man ska göra en enkel analys.
En tendens senast mot AIK i sista perioden var att TTG började lasta massor av bollar mot mål. Man låg förvisso under rejält och var tvungna att chansa, men taktiken fungerade bra – och att börja skjuta mer, ta fler skitskott, kan vara en framgångsfaktor för TTG.
Oavsett:
Något måste hända väldigt snart.
Tåget är på väg att lämna perrongen.

***

Dags att tippa veckans matcher!

Tisdag:

Storvreta – Dalen 1: Storvreta har tagit tre raka segrar och haft målkalas mot nedre halvan-lagen Höllviken, Thorengruppen och Örebro i de senaste omgångarna, där man matat in hela 29 påsar. Dalen är en annan dignitet av motstånd med en av seriens bästa målvakter i Måns Parsjö-Tegnér, men Umeågänget har spelat tre raka matcher utan att ha lyckats ta någon trea och åkte på svidande 0-8 på hemmaplan mot Falun senast. Storvreta är klar favorit här – och nu är ju dessutom Jimmie Pettersson redo för comeback.

Onsdag:

Linköping – Höllviken 1: Höllviken har slagit Pixbo och Helsingborg i de två senaste matcherna och besegrade också Linköping i början av säsongen och ska inte räknas bort, men Linköping är starka just nu och jag tror man vinner den här matchen också. Matej Jendrisak är inte minst i väldigt bra form och när han är det så drar han med sig hela laget. Det är många ungtuppar hos östgötarna som imponerar just nu – men det gör också rutinerade Martin Karlsson som varvat upp på slutet. Många levererar i Linköping, det ska räcka till seger här.

Torsdag:

Thorengruppen – Sirius 2: Torsk här och vet i sjutton om inte Thorengruppen kan glömma nytt SSL-avtal. Det är redan åtta poäng upp till strecket, och förlorar man mot Sirius så blir uppförsbacken brantare eftersom Örebro och AIK möts och där någon, eller båda, kommer ta poäng. Det är dock inte mycket som talar för TTG med åtta raka förluster i bagaget. Sirius verkar ha vaknat under David Ahlmarks ledning och har en glödhet Joakim Olsson som går i bräschen – det räcker för Uppsalalaget.

Örebro – AIK 2: Succéstart – sedan total kollaps. Två poäng på tio matcher har gjort att Örebro rasat genom tabellen och nu är man under nedflyttningsstrecket. AIK är två poäng före – så det är klart att detta är en nyckelmatch. Vinst och man går förbi AIK, torsk och man är fem poäng efter. AIK har haft en tuff höst och drabbats av många skador, men jag tror ändå man klipper den här matchen i kraft av ett både bredare och just nu spetsigare lag.

Växjö – Helsingborg 1: Båda lagen står på 27 poäng i tabellen vilket ger en härlig krydda till matchen. Helsingborg vann med hela 6-1 hemma mot Växjö tidigare i höstas och brukar spela bra mot smålänningarna, men jag tror ett revanschsuget Växjö tar den här matchen, ett revanschsug uppbyggt både av FCH-torsken och senaste Pixbo-nederlaget. Plus att Växjö spelar hemma då.

Jönköping – Pixbo 2: Pixbo är trea i tabellen efter halva serien, det var det inte många som trodde inför den här säsongen. Coachen Jonas Eliasson har skapat en tuggande maskin av en brokig skara spelare. Nu ställs man mot en annan lagmaskin, nykomlingen Jönköping. Ni vet hur det är: JIK vinner mot bottenlagen, torskar mot topplagen – således är det inte så svårt att pricka in en tvåa här. Ska vi gissa att stekhete Max Wahlgren prickar in ett par nya bollar…?

***

SSL är hett nu!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB