Äntligen ett hattrick för stjärnan

av Jonas Gustavsson

Hyfsat viktig seger, Dalen.
Umeågänget slog tillbaka pånyttfödda Sirius med 5-1 på hemmaplan och skapade därmed betydligt mer andrum kring slutspelsstrecket. Eftersom Höllviken också förlorade så har Dalen nu fem poäng ner till Höllviken, sex poäng ner till Jönköping och åtta poäng ner till Sirius.
Framförallt så var det viktigt att vinna mot just Sirius som ju underpresterat så grovt under stora delar av hösten men som lyft med David Ahlmark och som verkligen kändes redo att blanda sig i slutspelsstriden på allvar, men som nu halkade efter rejält.
Det är inte kört för Sirius, men utgångsläget blev tuffare så klart.
Man kunde lika gärna ha vunnit också.
Det var ingen 5-1-match, precis.
Dalen smet upp i en 2-0-ledning, men Sirius hade verkligen sina chanser och det kom också en reducering genom Kevin Söderling mitt i den tredje perioden, precis efter att man tagit en timeout som man alltså fick effekt på.
Måns Parsjö-Tegnér förhindrade dock fler mål – och med knappa tre minuter kvar dundrade Sebastian Degeryd in 3-1 efter en spelvändning och ett fint skott, och då var det ridå.
Två kampsegrar för Dalen nu, mot AIK och Sirius, två blytunga vinster där Dalen gjort ett statement i slutspelsstriden efter bottennappen mot Thorengruppen och Örebro. Jonas Svahns comeback ska inte underskattas, han betyder oerhört mycket och var också inblandad i många nyckelsekvenser för Dalen den här kvällen.
Tre mål, inte minst.
Alla i samma period dessutom.
Galet nog var det Jonas Svahns första hattrick någonsin i SSL.
Han har ju varit med i evigheter, varit en av seriens bästa spelare, en spelare för landslaget – och även om han inte är någon supermålskytt så är det ju ändå anmärkningsvärt att han inte målat mer än han gjort.
Han hade bara gjort fem mål (ett i fem mot fem…) under säsongen innan han slog till nu.
Jag försökte lirka ur någon form av förklaring.
Jonas Svahn pratade mest om bra passningar.

Men…. sedan sa han:
– Jag har skjutit mer än någonsin den här säsongen och jag vill ju skjuta mer även om det inte alltid blir så. Jag har bränt en hel del lägen också, skönt att utdelningen kom nu.
Han medgav ingen hemlig skotträning med Patrik Rokka eller Fredrik Edholm, men har testat nya blad under säsongen för att just bli en bättre skytt:
– Det gör att jag skjuter bättre. Jag har bytt och testat lite, nu använde jag ett som jag inte kört med så mycket innan… men nu kanske jag hittat rätt, haha.
Skulle Jonas Svahn börja spotta in mål också… ja, då skulle han nå en nivå till som spelare.
Det är den ingrediensen han saknar i ett annars komplett spel.

***

3-8 och 2-8 – det var Jönköpings resultat i de två första mötena med Linköping den här säsongen – men i det tredje mötet fick man rejält med revansch när man vann med 7-5.
Det trots att förra årets JIK-spelare Andreas Nordh återigen visade att släkten är värst och trots att Felix Lanver hade krut i bössan som resulterade i tre mål.
Grunden till segern lades i mittperioden:
Efter 33 sekunder gjorde Emil Nilsen 1-1, minuten senare skottade Jesper Ekström in 2-1 och i slutet av perioden ökade Martin Glimberg – som sajnade nytt kontrakt inför matchen – på till 3-1, och JIK hade med sig en 4-2-ledning in i den tredje perioden.
Den förvaltade man på bästa sätt.
5-3-målet – som kom precis efter en reducering av Linköping – var lika vackert som viktigt. En paj från egen zon som Otto Weidman direkt skarvade vidare till Simon Karlsson som gjorde mål, en kasse som gav JIK ny energi och trubbade av den värsta vittringen hos gästerna.
Grymt starkt av JIK så klart.
JIK som bara slagit Falun (!) innan av slutspelslagen.
JIK som saknade kaptenen och poängkungen Rickard Hessmer.
JIK som kom till spel med blott fyra inspelade poäng på sju matcher.
Resultatet sätter ordentligt med press på Örebro och AIK i bottenstriden.
Sirius är uppe på 23 poäng, JIK har 25 och Höllviken 26 – medan Örebro och AIK står kvar på 19 pinnar (men då har Örebro två matcher mindre spelade än lagen ovanför, förutom AIK där man spelat en match mindre).
Linköping åkte på tredje torsken på de fyra senaste matcherna.

***

Mullsjös defensiv har sett sådär ut några matcher – men borta mot Pixbo var man väldigt solida, och då kunde man också spela hem en 6-2-seger.
Att man var just solida kändes som en nyckel, av det jag såg av matchen.
Segerrycket gjordes i andra perioden där Gustav Svensson dunkade in 3-2 med ett skott som gick via stolpen och rumpan på Jon Hedlund in i mål och där Rikard Eriksson sedan utökade till 4-2 med bara två sekunder kvar av perioden.
Kasper Hedlund dundrade sedan in 5-2-målet mitt i den tredje perioden med ett skott som var hårdare än hårdast.
Annars:
Petter Van Keppels 2-1-mål.
Vilken rökare.
Det är ju vida känt att 27-åringen skjuter som en häst sparkar, och det visade han där igen. Han har ett riktigt vasst nyp i bössan, alltså. Hans första mål denna skadedrabbade säsong. Får PvK ordning på grejerna blir han en fin injektion för Mullsjö.
Ett Mullsjö som efter jul nu vunnit mot två lag lag som ligger topp sex i tabellen, både Växjö och Pixbo. Det var något som man inte lyckades med en enda gång i höstas.
Mentalt viktigt, så klart.
Plus:
Daniel Calebsson var tillbaka i Pixbo och fick göra några byten. Han har ju en hälsporre som förstört hela säsongen för honom. Återstår att se vad domen blir efter det här testet, men nog skulle han vara en kanonförstärkning för ett redan starkt Pixbo.

***

Emil Johansson poängräddare.
Ja, det är ju inte helt oväntat när Falun är inblandade – men här var det totalt oväntat. Det var nämligen Thorengruppens Emil Johansson som sköt 4-4 i slutminuten mot Falun, och därmed fixade en riktig skrällpoäng.
Thorengruppen var ju faktiskt på väg att STÄLLa till en riktig skräll.
Falun ägde spelet, men Peter Reinholdt smet iväg och gjorde 3-2 i slutet av den andra perioden, och den ledningen hade TTG med sig in i tredje perioden mycket tack vare Erik Ställs fantastiska spel i målet. Han var ruggig.
TTG höll också stången länge i den tredje perioden.
Men så lämnades Alexander Hallén för ensam framför buren och vinklade in 3-3, och sedan kom Rasmus Enström loss på kanten, stoppades oschysst och via en straff kunde Thomas Holmgren, om än med små marginaler, rulla in 4-3.
Strax innan 3-3-målet hade Holmgren missat öppet mål med ett backhandskott och Ciya Hajo dunkat bollen i ribban, så nog kändes vändningen på gång.
Men TTG lyckades alltså kvittera med 48 sekunder kvar, ett backskott av Emil Johansson – hans första balja i år, dessutom. Snacka om att kliva fram i ett kritiskt skede.
På övertid avgjorde Falun genom Omar Aldeeb efter 34 sekunder, Aldeeb som knappt jublade alls över målet, mer som att det var en besvikelse att vinna först efter sudden. Det var det ju också.
Starkt av TTG att plocka en pinne – svagt av Falun (nu med Jonas Adriansson, men återigen utan Alexander Galante Carlström) att inte få ut mer av sitt spelövertag, och nu har man alltså tappat poäng mot TTG och innan dess torskat mot Sirius.
Formsvacka…?

***

Helsingborg tog en blytung seger i derbyt mot Höllviken – en seger som innebär att man skapade en större lucka ner till slutspelsjägarna med just Höllviken i spetsen.
Nu skiljer det sju poäng ner till niondeplatsen – hade FCH torskat hade det bara varit en ynka poäng.
Superstjärnan Linus Nordgren var en av de stora regissörerna i derbyt.
Hans 2-1-mål sken av klass, hans passning till Andreas Lindholm vid 5-2 gav lagkamraten helt öppet mål och det missar inte en målskytt av den kalibern.
Totalt fyra pinnar av Nordgren som är så bra och så viktig för skåningarna.
Det dröjde dock lite innan hemmalaget kunde rycka.
FCH ledde med 3-2 efter två perioder, sedan rasslade det till rejält i början av den tredje perioden där man sköt tre raka mål och hade 6-2 efter drygt sju minuter.
Det orkade Höllviken inte hämta ikapp – även om det tajtade till sig på slutet.
Christoffer Andersson sköt både 4-6 och 5-6 i slutminuterna (och höll därmed liv i sin svit och har alltjämt gjort poäng i alla omgångar den här säsongen), men det var egentligen aldrig riktigt nära någon kvitteringsboll och till slut kunde Fredrik Azelius spika slutresultatet 7-5 i tom bur.