Startsida / Inlägg

Falun, Storvreta och… Pixbo!

av Jonas Gustavsson

Typ två tredjedelar av säsongen har spelats – och lagens formkurvor under säsongen är något som har diskuterats, precis som brukligt.
Jag har dragit ut poängsnitt för lagen under första respektive andra tredjedelen, för att se hur lagen har presterat under de två olika intervallen.
Första tredjedelen är baserad på elva matcher, andra tredjedelen på elva eller tolv matcher (beroende om lagen spelat 22 eller 23 matcher).
Så här ser det ut (första tredjedelen först)
AIK: 1,0 – 1,0
Dalen: 1,36 – 1,42
Falun: 2,55 – 2,18
Helsingborg: 1,55 – 1,55
Höllviken: 1,0 – 1,36
Jönköping: 1,36 – 1,17
Linköping: 1,73 – 1,92
Mullsjö: 1,91 – 1,18
Pixbo: 1,82 – 2,08
Sirius: 0,64 – 1,83
Storvreta: 2,36 – 2,18
Thorengruppen: 0,64 – 0,58
Växjö: 1,91 – 1,91
Örebro: 1,18 – 0,64
När man kollar på korta formkurvor, över fem matcher, så påverkas de mycket av hur många hemma- respektive bortamatcher lagen spelar och vilka lag man möter – men över ett spann på elva matcher så trubbas den felmarginalen av en hel del.
Det känns som det återspeglas i de här snitten också – många lag har väldigt likt poängsnitt under första och andra tredjedelen.
Sedan är det ju några saker som sticker ut, så klart.
Noteringar:
* Sirius är laget som har den i särklass största skillnaden – man har lyft rejält och tar tre gånger så mycket poäng under andra tredjedelen jämfört med under första tredjedelen. Nu ligger man på poängsnitt som är i paritet med stabila slutspelslag som Linköping och Växjö. Hade man startat lika bra som man varit på slutet hade man alltså varit ett givet slutspelslag.
* Örebro har gjort det procentuellt största tappet – och halverat sitt poängsnitt. Ingen lovande trend inför avslutningen.
* Mullsjö har det klart sämsta poängsnittet av slutspelslagen under andra tredjedelen. Känslan är ju annars att det är Dalen och Helsingborg som tappar mest – men statistiskt är det alltså Mullsjö.
* Känslan är ju att Thorengruppen lyft på sistone, men om man ser i ett bredare spann så har ju Umeålaget faktiskt gått sämre under de tolv senaste matcherna jämfört med de elva första. Fast ja, hade vi bara räknat elva matcher i andra tredjedelen så hade snittet blivit identiskt. Oavsett, något lyft är det inte tal om.
* Linköping och Pixbo, två lag som tappade eller rensade ut en del veteraner inför den här säsongen och valde att satsa nytt och med nya strategier, har lyft under den andra tredjedelen – något som tyder på att man blir mer samspelta, mer trygga. Två lag som kan växa ännu mer till slutspelet alltså.
* Tre lag har snittat över två poäng per match under andra tredjedelen: Falun, Storvreta och… Pixbo! Vem hade trott det inför säsongen?
Den här statistiken säger inte allt – det är många faktorer som spelar in: vilka man möter, vilka man möter hemma och borta, vecko- och helgmatcher.
Men ändå… en indikation.

***

Dags att tippa helgens matcher och vi kör herrarna först.

Lördag:

Örebro – Falun 2: Snacka om blytungt för Örebro i torsdags. Nykomlingen som hämtade sig efter den tidiga 0-2-chocken mot AIK och som hade ledningen med 4-2, men som sedan rasade ihop, torskade och halkade under nedflyttningsstrecket. Det blir inte lätt att ta poäng nu heller, även om Falun knappast är i sin bästa form så kliver mästarna så klart in som dunderfavoriter. Falun har 24-7 i målskillnad på två matcher mot Örebro den här säsongen – och det lär späs på här. Dessutom är ju Alexander Galante Carlström tillbaka.

Pixbo – Linköping 1: Lagen har vunnit varsitt möte under säsongen och det har varit oväntat målrikt (8-6 och 7-5) så vi kan nog vänta oss en målrik match mellan två av seriens stora flipplag. Två lag som sa hejdå till veteraner inför i år – men som lyckats med sin omstrukturering. Hur det går? Känns helt öppet, men håller ändå Pixbo något högre just nu och tippar att det blir hemmaseger.

Växjö – Höllviken 1: Höllviken vet man aldrig var man har och laget vann senast man besökte Fortnox Arena, men Växjö känns betydligt stabilare och borde plocka hem den här matchen i kraft av hemmaplan och att man fått tillbaka många spelare från skadelistan. Växjö har en bred trupp och kan trumma på här, då räcker inte Höllvikens spetsfemma till för gästerna.

Söndag:

Storvreta – AIK 1: Snacka om att AIK tog en nyckelseger mot Örebro senast, en vinst som innebar att man kravlade över nedflyttningsstrecket. Då vann man sista perioden med hela 6-0. Storvreta har också levererat ett gäng starka sistaperioder den här säsongen – och Uppsalalaget kliver så klart in här som solklara favoriter och jag tror också att man pallar den pressen och vinner. Spetsar som Valdemar Ahlroth och Jimmie Pettersson är i fin form, inte minst.

Mullsjö – Helsingborg X: Det börjar dra ihop sig i kampen om slutspelsplatserna i och med att Sirius börjat få vittring, och både Mullsjö och Helsingborg ligger just nu i farozonen och behöver plocka poäng för att hålla luckan nedåt. Helsingborg har inte imponerat speciellt mycket senaste tiden och Mullsjö är klara favoriter i kraft av hemmaplan och ett bättre defensivt spel på sistone… men det här är en typisk match som FCH kan nypa poäng i. Dunkar in ett kryss.

Dalen – Thorengruppen 1: Dags för derby i Umeå igen. Thorengruppen vann (något överraskande) senaste mötet, men jag tror inte man gör det igen även om man uppvisat skaplig form på sistone. Dalen har förlorat de två senaste matcherna mot Falun och Storvreta men gjort bra defensiva prestationer mot topplagen, och känns skarpare än man gjorde för några veckor sedan. Tror Dalen tar det här – men det blir inte med några stora siffror.

Damerna!

Lördag:

Rönnby – Jönköping 1: Efter en fin start på hösten har Jönköping börjat tappa lite fart, men man har heller inte spelat hemma sedan i mitten av november. Det tuffa bortaschemat tar nog ut sin rätt. Rönnby blandar och ger lite, men har två starka hemmasegrar i ryggen (mot Malmö och Telge) och borde plocka hem den här matchen också. Linnéa Nilsson är i riktigt bra slag med tio poäng på de fyra senaste matcherna.

Sirius – Malmö 1: Det finns två slutspelsplatser att slåss om (de andra sex lagen är för bra) och just nu är det just Sirius och Malmö som har de två platserna. Båda lagen står på 17 poäng – men jagas också av lag som är tätt bakom. Det är således viktiga poäng på spel. Sirius har tre raka torsk men har mött idel topplag och känns ändå mer gedigna än jojo-laget Malmö, och därför doftar det hemmaseger.

Iksu – Pixbo 2: Stjärnmöte! Iksu valde att matcha laget annorlunda senast, gick enbart på två femmor, och då blev det seger mot Täby. Man kommer säkerligen att anpassa sig här också – och det lär krävas mot segermaskinen Pixbo. Iksu är faktiskt enda laget som slagit Pixbo i år – men jag tror inte man gör det igen. Gästerna är för stabila, helt enkelt. Det blir inga stora siffror här, räkna med en ganska målsnål tillställning.

Karlstad – Telge 1: Telge vann nyckelmatchen mot Warberg senast och har nu kontakt i kampen om ett nytt SSL-avtal. Motivationen lär således vara på topp. Karlstad är alltjämt ett frågetecken. Nu tog laget förvisso poäng av självaste Pixbo senast, men det säger inte enormt mycket eftersom man nästan alltid gör bra matcher mot just Pixbo. Karlstad bör ta det här, men det är absolut inte givet. Kan Telge jobba till sig ett kryss? Kanske, kanske.

Söndag:

Linköping – Endre 2: Endre har gjort en väldigt fin säsong, har igång målskyttarna Linnea Wallgren, Anna Moberg och Sara Steen – och ska så klart vinna den här matchen. Linköping har det jobbigt, föll i nyckelmatchen mot Malmö senast, har sju raka förluster och har släppt in 45 mål på de fem senaste matcherna. Allt annat än en solid Endre-vinst vore en stor skräll.

Warberg – Dalen X: Dalen har skaffat andrum i bottenstriden och har nu fem poäng ner till Warberg och Linköping och sex poäng ner till Telge. Vinner man den här matchen så tar man ett gigantiskt kliv mot nytt kontrakt. Warberg föll mot Telge senast – men ska inte räknas bort. Dalens försvarsspel ska räcka till minst en pinne, ändå.

Täby – Kais Mora 1: Wow, stjärnmöte mellan två offensiva spetslag som har varsin fantastisk förstafemma, men där Täbys toppenhet får räknas som etta i Sverige just nu. Kais Mora vann säsongens första möte men jag tror att Täby får revansch här – och jag förväntar mig ett målrikt och sprakande möte. Kul match i matchen mellan Moa Tschöp och Anna Wijk också – det skiljer sex poäng mellan ettan och tvåan i poängligan.

***

Full bevakning på söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB