Startsida / Inlägg

Historiken är ingen garanti

av Jonas Gustavsson

Det vimlade av ångestmatcher i bottenstriden i SSL ifjol.
Den här säsongen blir inget undantag – och på torsdag så spelas en match med oerhört viktiga poäng på spel.
En sexpoängsmatch i bottenstriden:
AIK mot Örebro.
En poäng skiljer mellan lagen – och mellan dem finns nedflyttningsstrecket.
Vinner AIK så kliver man om Örebro och får ett litet försprång på två poäng (som i praktiken är tre eftersom man har en betydligt bättre målskillnad).
Vinner Örebro så skapar man en lucka på fyra poäng ner till AIK.
Sedan finns ju två krysscenarion också – och om AIK vinner efter övertid eller straffar så kommer ju lagen stå på samma poäng inför fortsättningen.
Det vore rafflande om något.
Hur går det då?
Jättesvårt så klart – inte minst eftersom det är fler värden än innebandykompetens som är inblandat. Det här handlar om nerver, att våga vinna och inte vara rädd för att förlora, om att behålla kylan i rätt lägen, att inte känna något ok som trycker ner axlarna.
Sedan är det svårt att säga något annat än att det är AIK som har pressen på sig.
AIK är det klassiska laget i högsta serien och Stockholms enda bidrag till SSL.
Örebro är nykomlingen som överraskande nådde SSL, som inte har några förväntningar eller någon press på sig, som ingen kommer klandra om de åker ur.
Många fruktar att det blir ett rejält bakslag för innebandyn i Stockholm om AIK skulle åka ur SSL.
Vi har förr sett massor av klassiska lag från huvudstaden i högsta serien, men vi har också sett deras förfall och tynande tillvaro i takt med att klubbar runt om i Sverige, med nya arenor och bättre förutsättningar, roffat åt sig marknadsandelar.
Lagen från Stockholm har försvunnit i takt med ribbstolarna.
Nu är det bara AIK kvar – ett AIK som för några år sedan var en stormakt, men som nu är ett ungt lag under utveckling.
Ett AIK som lever på marginalen i SSL.
Kan AIK åka ur?
Ja, inget snack om saken.
Historiken är ingen garanti – det såg vi inte minst ifjol när klassiska Warberg rasade ur SSL.
Det kändes surrealistiskt att se Warberg säga hejdå.
Det hade känts lika surrealistiskt att se AIK gå samma öde till mötes.
Samtidigt är risken överhängande.
AIK representerar Stockholm, springer fortfarande runt bland ribbstolar och brottas med ekonomi och att locka publik.
Örebro representerar nya SSL – lag med starkt lokalt fäste, mer publik, fina faciliteter. Som Växjö och Mullsjö, andra lag som ”poppat” upp, och som numera är starka klubbar i många hänseenden, med starka sportsliga lag och fantastiska arenor. Lag som lever med helt andra förutsättningarna – inte minst arenamässigt – jämfört med lagen från Stockholm.
Blir det Örebro som sållar ut det sista laget från Stockholm i SSL?
Inte omöjligt.

***

Dags att tippa veckans matcher!

Tisdag:

Höllviken – Linköping 2: När Linköping var nere i Skåne senast så fick man stryk – och just det talar för att man inte får det igen, för östgötarna lär vara revanschsugna och lär inte lämna något åt slumpen. Höllviken ska inte underskattas, men Linköping är bredare och tyngre och det tror jag också man visar i den här matchen. Inte mint Felix Lanver i är ju i makalös målform. Höllviken har gjort 21 (!) mål på de två senaste matcherna och har Johannes Wilhelmsson i superform, men jag tror inte det räcker ändå.

Onsdag:

Dalen – Storvreta 2: Svårbedömd match mellan två lag som vunnit varsin match mot varandra under säsongen, men Storvreta får tipset eftersom man är ett i grunden bredare och spetsigare lag. Dalen har ändå skärpt sig på slutet trots en hel del frånvaro, har spelat smartare och mer uppoffrande, och då har man också lyckats börja vinna matcher igen. Senast snodde man ju poäng av Falun till exempel. Storvreta tappade oväntat poäng mot Örebro senast, men tar full pott här.

Helsingborg – Växjö 2: Sedan den elfte november så har Växjö en trend där man förlorar en match och sedan vinner två, förlorar en match och sedan vinner två – en svit som hållit i sig över tretton (!) matcher nu. Eftersom man efter två vinster föll mot Pixbo så senast så borde man enligt statistiken vinna nu – och det tror jag man gör också. FCH är starka hemma, men har inte imponerat nämnvärt efter jul och kan få det jobbigt här också. Det blir dock inga stora siffror.

Pixbo – Jönköping 1: Jönköping har börjat vinna matcher mot slutspelslag också och har i de tre senaste matcherna kryssat mot Mullsjö och vunnit mot både Linköping och Helsingborg (efter övertid). Nykomlingen går således starkt för tillfället. Pixbo studsade tillbaka efter två förluster när det blev seger mot Växjö senast – och här tror jag det blir en ny viktoria, även om man ställs mot formstarkt motstånd. Pixbos spetskompetens – läs: Max Wahlgren – avgör.

Torsdag:

AIK – Örebro 1: Oj, man känner redan hur ångesten sprutar inför det här mötet. Det skiljer en poäng mellan lagen och mellan dem finns nedflyttningsstrecket – så det är enormt viktiga poäng på spel. Vinner AIK så går man om Örebro och blir två poäng före, vinner Örebro så ökar gapet till AIK till fyra poäng. AIK 4-8-föll när lagen möttes i Solnahallen tidigt i höstas – så Örebro kan uppenbart hantera parketten. Det här kan gå hur som helst och det är mycket nerver inblandat – men tror ändå hemmaplansfördelen avgör.

Sirius – Thorengruppen 1: Sirius har vunnit tre raka hemmamatcher sedan David Ahlmark tog över i båset och den sviten tror jag står sig även efter hemmamötet med Thorengruppen även om tabelljumbon likt hemmalaget har lyft efter tränarbytet. Sirius har börjat tippa över marginaler till sin sida, har börjat bygga ett självförtroende och har hemmaplan – det avgör den här matchen.

***

Intressant vecka!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB