Startsida / Inlägg

Mentala spel för målskyttar – Jesper Sankell hittade sin nyckel

av Jonas Gustavsson

Jesper Sankell dunkade in 20 mål ifjol – och var en stor positiv överraskning i sin SSL-comeback och hans framgång var en stor nyckel till Växjös fina säsong.
Han kom ju från två skadefyllda år och plockades in i Växjö som i första hand en ersättare till då långtidsskadade André Andersson.
Det kändes som en chansning med tanke på skadehistoriken.
Att han kunde leverera visste vi sedan tidigare, men att han skulle bli en sådan succéspelare efter sina skadeproblem, och en vända i Allsvenskan, var en stor överraskning.
I år har dock inte målen alls rullat in i samma takt.
24-åringen hade bara gjort åtta mål inför kvällens match mot Helsingborg – varav bara ett enda mål på de åtta senaste matcherna.
Då lossnade det igen.
Växjö hade snickrat ihop en riktig spetsfemma. Ludwig Persson flyttades ner på backplats tillsammans med Markus Jonsson, och framför dem spelade André Andersson, Filip Kjellsson och, just det, Jesper Sankell.
Det blev lyckat.
Den femman gjorde två av tre mål i 3-2-segern – och det var Sankell som satte båda bollarna, och inte minst det avgörande målet.
Helsingborg 2-2-kvitterade i spel sex mot fem med bara med bara en minut och 22 sekunder kvar att spela då Daniel Sebek blev tvåmålsskytt, och det målet såg ju ut att säkra en pinne för hemmalaget – men bara 17 sekunder senare så svarade Växjö och Sankell med ett 3-2-mål.
Fullständigt galen avslutning.
Plus islossning för Jesper Sankell alltså.
Det är ju mycket mentala spel för målskyttar eftersom målskytte för många handlar om självförtroende.
För honom blev distriktslags-SM nyligen en nyckel.
Då mindes han sin egen turnering för åtta år sedan, då han var skyttekung med Västergötland och tog laget hela vägen till SM-finalen.
Han försökte minnas vad han gjorde bra då – och kopierade det nu.
För att spä på det bytte han till samma plast i bladen – en mjukare variant.
Det fick effekt.
Det sitter så klart inte i bladen – det sitter i skallen.

Att minnas vad man gjorde när det gick bra och sedan hitta den känslan kan lösa upp de mest hårda knutarna.
– Jag gjorde 19+3 då (i SM), det är en sådan spelare jag ser mig som även om det blivit många assist i år, sa Sankell efteråt.
Ja, nog är han en målskytt alltid.
Detta var Sankells första tvåmålsmatch i år.
Om det lossnat får vi se, men nog fick han en boost av det här: seger, två mål inklusive ett matchvinnande mål i slutet.
Också:
Intressant att Växjö valde att skapa en ”superfemma” (tryckte ihop det bästa man har i samma femma), för annars brukar man ju ha mer tre jämna femmor. Nu berodde det nog i första hand på backbristen att man flyttade ner Ludwig Persson, men ändå… det där kan bli ett framtida vapen för Växjö, speciellt om man ska gå ner på folk.
Oavsett vad så fick det sprutt på Jesper Sankells målskytte i alla fall.
Annars:
Både Manuel Engel och Kasper Hydén var petade i Växjö.
Anmärkningsvärt.

***

Nollor tillhör sannerligen inte vanligheterna i innebandy – men Viktor Klintsten höll tätt i 60 minuter borta mot Dalen och hade därmed stor del i Storvretas 4-0-viktoria.
Dalen har ju sannerligen tajtat till sig på slutet – och det syntes i den här matchen också, där man visade upp sitt sedvanligt tajta försvarsspel.
Umeågänget städade ju inte minst av ett tre mot fem-läge i två minuter i den tredje perioden.
Men det räckte alltså inte – för Storvretas spetsar gjorde tillräckligt för att det skulle bli full pott för gästerna i protokollet till slut.
Strax efter att Dalen blivit fulltaliga efter sitt två man korta boxplay så backskottade Robin Nilsberth in 2-0 och några byten efteråt så kom också 2-0 genom Tobias Gustafsson.
Det orkade inte Dalen resa sig från.
Noterbart:
Inga poäng för (comebackande) stjärnan Alexander Rudd som därmed otroligt nog alltjämt är poänglös den här säsongen.
Storvreta har ju börjat köra en ny taktik ett tag nu – tidigare har man alltid samlat ihop all ammunition i två toppfemmor, nu har man istället spridit ut kompetensen i tre formationer.
Jag frågade Hannes Öhman om det och det handlar om att innebandyn går mot att ha tre femmor, speciellt i ett tufft slutspel, och att man nu testar lite konstellationer för att kunna spela så framöver också, och för att ha mer kräm i spetsspelarna om man tvingas gå ner på två femmor.
Med tanke på att man har Victor Andersson, Niklas Winroth och Alexander Rudd som centertrio så har man ju också spelmotorer för tre fungerande kedjor – även om Rudd då så klart har en bit kvar till sin bästa form.
Nu får ju lirare som Michael Jansson och Emil Helmrich mer speltid också – och de kommer de växa av och bli bättre spelare.
Jag tror det är rätt väg för Storvreta att gå.
Man behöver tre femmor i ett slutspel med tanke på det intensiva schemat.

***

Hade någon erbjudit Jönköping två poäng inför matchen mot Pixbo borta så hade man kanske tagit det budet, men efter att ha tagit de där två poängen för egen maskin så var man nog något missnöjda över att det inte blev tre pinnar.
JIK spelvände sig till en 4-2-ledning som stod sig till halvminuten kvar.
Då exploderade Pixbo.
Linus Henriksson 3-4-reducerade med 28 sekunder kvar och bara åtta sekunder senare så fick Max Wahlgren öppet mål (!) efter en fantastisk rush och passning av Martin Östholm, och då var det 4-4-kvitterat.
Pixbo har visat moral hela säsongen – och visade det här igen.
Att det var lagets superduo som fixade kvitteringen var ju ingen tillfällighet heller, det brukar vara de som kliver fram för Pixbo.
JIK fick ändå sista ordet i och med ett övertidsavgörande genom Richard Hessmer.
I början av säsongen så vann ju JIK allt mot lagen utanför slutspel men förlorade (nästan) allt mot lagen på slutspelsplatser, men nu har man börjat sno poäng även av lagen som ligger bland de åtta bästa. I de fyra senaste matcherna har JIK mött Mullsjö, Linköping, Helsingborg och Pixbo och tagit åtta av tolv poäng. Det är riktigt starkt, så klart.
Man har verkligen vuxit i SSL-kostymen, som man säger.
29 poäng nu – och bara tre poäng från en slutspelsplats.
Dessutom hela tio respektive nio poäng ner till AIK och Örebro kring nedflyttningsstrecket. De två lagen har förvisso spelat en match mindre, men möts imorgon och kommer således att sno poäng av varandra vilket gynnar JIK.
JIK går mot nytt kontrakt – inget snack om saken.

***

Igår:

Höllviken – Linköping 3-6: Linköping fortsätter att imponera den här säsongen och tog en solid om än inte glänsande seger mot Höllviken – och höll framförallt ner skåningarna till blott tre mål, annars hade ju hemmalaget vräkt in mål på hemmaplan på slutet. Nu tog ju också Christoffer Andersson magiska poängsvit slut, nu har han inte längre gjort poäng i alla omgångar. På tal om mål, Linköping har gjort 6,3 mål i snitt per match den här säsongen – det bästa snittet laget någonsin haft i SSL.

***

Två matcher imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB